As salaam aleykom og hallo der ♡ Selv om det har blitt en del nye tiltak og innstramminger nå den siste tiden, håper jeg dere har hatt det bra for det. For livet skal vi klare å leve, in shaa Allaah ♡ Både på godt og vondt.
Skal vi leve det så dypt at vi som Muslimer bør delta på ikke – muslimske feiringer, skikker og tradisjoner som egentlig strider imot Islam og Allaah azzawajal? Selv om du kanskje ikke lurer på det lenger, er spørsmål som dette noe mange lurer på hvert eneste år. Tro det eller ei.
Hvert år ser vi flere poster på sosiale medier om muslimer som snakker om dette konseptet om julebord. Folk spør etter inspirasjon og anbefalinger for diverse spisesteder, event planlegging etc. Mens andre muslimer sitter bak skjermen sin og synes det er merkelig at enkelte muslimer i det hele tatt kan delta på en kristen tradisjon og en julefest.
Muslimer som deltar på slikt har ofte «rettferdigjørende» unnskyldninger og holdninger for seg selv som – «Ja, men det er så stort press ifra jobben, så jeg vil jo ikke skuffe kollegaene mine, eller sjefen… Så jeg bare må dra». Eller, «Selv om folk der på festen kommer til å drikke alkohol, så betyr ikke det at jeg kommer til å gjøre det! Besides, det er jo bare én dag i året det skjer».
Kjenner du deg igjen, kanskje? Hvor du føler at hjertet ditt blir dratt imellom to verdener, hvor du hverken har lyst til å skuffe Allaah SWT, ei heller skuffe deg selv og dine folk rundt deg? Jeg veit det er vanskelig, og at man kan ha et psykisk press rundt seg, for en så alminnelig ting som det å gå på Julebord – Jeg føler med deg, virkelig! For jeg forstår at det kan være vanskelig å måtte velge mellom Deen eller Dunya. Because its a choice you kind of have to make. Gjerne kontakt meg om du trenger noen å prate med, im here for you ♡
Om innlegget
Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ feiringen om Julebord konseptet i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡
Hva er julebord i 2020?
Julebord er en fest, et selskap eller restaurantbesøk i tiden før jul i desember og tildels november der det blir servert tradisjonell julemat og oftest alkoholholdige drikkevarer, ofte i form av en buffet. Julebord arrangeres av etater, firmaer, organisasjoner og andre for de ansatte eller medlemmene. Eller i private arrangementer innenfor en sosial omkrets, f.eks. mellom venner og bekjente. Opprinnelig er julebord noe som hører til selve julen, det vil si perioden fra 1. juledag og utover.
Mange julebord er preget av store mengder mat og drikke, både tradisjonelle og nye, varme og kalde retter. Det er ofte også livlig festing og show arrangert, med mikset kjønn tilstede med både menn og kvinner. Selskapet kan være et viktig sosialt møtepunkt for arbeidskolleger. Julebordene er en populær tradisjon som skaper høysesong for restaurantbransjen, drosjenæringen og fergerederiene Fjord Line, Stena Line, DFDS og Color Line i disse månedene.
Som oftest på julebord er det mye sosial hygge, en kveld full av latter, fysiske klemmer og det er inntak av mye alkohol. Det er glitrende og lettkledde kvinner tilstede som enten er brisne eller fulle, og menn som tilsvarer det samme. Det med forskjellige intensjoner for kvelden! Folka er klare til å flørte utenfor ekteskap, i håp om å få seg et ligg iløpet av natten. Eller bare å kose seg i sammenkomsten og det kvelden har å by på.
Praksisen og eventet julebord handler ikke så mye om kristendommen eller jul lenger i vår tid. Dekorasjoner, klærne og viben, ja det er selvfølgelig nok jule inspirert. Hovedsakelig handler det kun om alkohol og fest, temporær glede, å gjøre Allaah SWT misfornøyd og opptjene for seg selv dårligere gjerninger for sin akheera. Selvfølgelig skal man ikke dra absolutt alle under samme teppe, og si at alle har dårlige intensjoner. For det har ikke alle, nei. Men vi alle veit realiteten av det som skjer på slike fester i prinsippet, whether you like it or not.
Julebord’s opprinnelse og historie
Skikken med julebord oppstod i middelalderen. I eldre tradisjon var julebord navn på det bordet som stod dekket i alle fall julenatten, noen steder hele julen. På bordet skulle det brenne lys hele julenatten. Julebordet ble dekket juledags morgen eller julaften. På Julenatten trodde man at familiens døde kom på besøk, så det var vanlig å lage et eget julebord til de døde, eller la julematen stå igjen på bordet til natten, slik at de bare kunne forsyne seg.
Det var og vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg. Også pleide folk å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen. Julebordet kunne også ha en magisk betydning ved at man sikret seg neste års tilgang på mat, via at mennesker praktiserte overtro.
Det er likevel tvilsomt om dette viser at det er en ubrutt tradisjonslinje som strekker seg tilbake til det magiske innholdet ved det hedenske blotet ved juletider. Blotet var en rituell fest med magisk innhold for å fremme årsvekst og fred.
Forløperen til det moderne julebordet dukker opp i tiden rundt forrige århundreskifte, med fremveksten av turisme og servicenæring. I byenes øvre middelklasse var det mange som begynte å reise bort i julen, og både turisthoteller og restauranter i byene tilbød etter hvert egne julemenyer. Denne formen for julebord spredde seg gradvis fra den øvre middelklassen til resten av befolkningen, og fra byene ut på landet.
Julebord slik vi kjenner det i dag er en skikk som har blomstret opp i etterkrigstidens velstandssamfunn. På 1960 – tallet ble julebord en betegnelse på en stående buffet med kalde og varme tradisjonelle juleretter. Svinekjøtt er en hovedingrediens i norsk julemat, og tradisjonelt har julebordet vært pyntet med et grisehode med eple i munnen som midtoppsats. Men det inneholder også gjerne regionale juleretter som pinnekjøtt, lam, rakefisk og lutefisk.
Det Islamske perspektivet
Det er ikke tillatt for en muslim å delta på religiøse festivaler blant ikke – muslimer på noen som helst måte. Å gjøre det er en alvorlig stor synd, fordi ved å gjøre det hjelper han/ henne og oppmuntrer andre til å tildele partnere til Allah SWT, måtte Han bli opphøyet, og vedkommende som er med på feiringen uttrykker godkjenning av det. Enten om det blir gjort på en direkte eller inndirekte måte, blir uansett resultatet at man engasjerer seg i noe Allaah SWT sterkt missliker.
Derfor er det heller ikke tillatt for muslimen å gratulere den vantro i anledning for disse festivalene eller å gi folk presanger ved slike anledninger. Denne feiringen (den årlige julemiddagen/ julebordet) blir arrangert av de som også organiserer navnet på deres religiøse festival (jul). I prinsippet, perioden for julefeiring blant dem, er ikke bare en dag. Snarere er det et antall dager som begynner på julaften (24. desember) til 6. januar, dvs. tretten dager.
En av ritualene som blir observert på denne dagen, er å spise en middag som de kaller «julemiddag» og deler presanger. Dermed blir det mer sannsynlig at handlingene og ritualene skal beskrives som en religiøs feiring eller i det minste en slags vanlig feiring av en religiøs grunn, eller knyttet til det. Dette er det som gjør det forbudt for muslimen å delta i det eller å gratulere de som feirer det.
Det er også sterkt misslikt og forbudt for troende muslimer å delta i feiringer der det blir servert alkohol, hvor det er fri miksing mellom kvinner og menn. Fordi det fører kun til immoralitet og dårlig akhlaq (oppførsel). Om det så er et julebord kun for menn uten kvinner tilstede, eller motsatt, er det fortsatt forbudt å delta på det. Det med tanke på at det i prinsippet er en religiøs feiring med kristent opphav, og det med oftest inntak av alkohol under aftenen. Som Allaah SWT har gjort forbudt for mennesket – Fordi Hans Majestet ønsker oss noe mye bedre enn det ♡
Når det er vanlig praksis for de ansatte i selskapet å delta på julebord, eller hvis du blir invitert til det direkte, så prøv å unnskylde deg bort og bruk de triksene du kan for å unngå å bli med i feiringen. Det er kun til fordel for deg selv og din sjel! ♡ Du vil også in shaa Allaah bli belønnet stort for at du valgte å avstå fra feiringen for å tilbe og elske Allaah azzawajal ♡
Det er faktisk mange respektable selskaper som respekterer de ansattes religiøse følelser! Så hvis du forklarer at du har en religiøs unnskyldning som gjør at du ikke ønsker å delta i denne feiringen, vil respektable selskaper som dette forstå det og respektere den ansattes følelser. Det er egentlig så simpelt som å si det rett ut «beklager, men jeg deltar ikke på julebord fordi jeg er opptatt, eller har andre planer». Det er mye lettere å avvise det enn hva du tror, sånn egentlig! ♡
Relevante kilder
Fra Islamqa.com – His company has an annual dinner that they call the Christmas dinner
Fra Wikipedia – Julebord
https://no.m.wikipedia.org/wiki/Julebord
Fra Snl.no – Julebord
Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡