THE ALTERNATIVE WORLD

Hva er Paganisme?

As salaam aleykom dere og vær hilset ♡ Håper dere alle har det bra med dere selv for tiden. Vi er i Februar 2021 nå, og idag er det faktisk 1 helt år siden Feeldia – Islamsk Dialog ble til! ♡Allahuakbar og Allahumma barik! Det varmer virkelig i hjertet, for på den tiden dagdrømte jeg nettopp om dette! Jeg hadde et ønske om å komme et stykke på vei med hele prosjektet og målet. Som jeg Alhamdulillah nå har gjort!

Det igrunn for å oppnå self growth, og få alle mulig typer livserfaringer med meg – Alhamdulillah for everything! ♡ Det har vært en lærerik berg og dalbane, hvor jeg både har feilet og fått baraqaa. Men, jeg har vokst som person, og det er det som betyr noe! Og jeg takker mine trofaste lesere for at dere klikker dere inn på siden her, det betyr så ufattelig mye! Måtte Allaah SWT belønne dere med Jannah og gi dere sann suksess, ameen ♡

Over til temaet i Feeldia Nettmagasin idag! Paganisme.

Om innlegget

Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ troen og konseptet Paganisme i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡

Hva er Paganisme?

Paganisme er et ord og uttrykk de aller fleste har hørt om uttalige ganger gjennom livet. Ordet dukker opp i flere vers i selve oversettelsen av Quranen også. Allaah azzawajal snakker om det paganistiske folket ofte i boken. Men, hvem er de, hva er deres trossystem? Enkelt sagt så er Paganisme troen på flere guder, også troen på naturreligionen. Da kommer også poleteisme inn i bildet som henger sammen, altså troen på flere guder overfor kun én sann Gud (monoteisme). La oss ta utforske dette sammen noe mer i dybden.

Paganisme (som kommer fra klassisk latin pāgānus «landlig», «rustikk», senere «sivil») er et begrep som ble brukt første gang i det fjerde århundre av tidlige kristne for mennesker i Romerriket som praktiserte polyteisme (troen på flere guder). Dette var enten fordi de ble stadig mer landlige og provinsielle i forhold til den kristne befolkningen, eller fordi de ikke var militser Christi (soldater fra Kristus).

Alternative begreper i kristne tekster for den samme gruppen var helvete, hedning og hedninger. Ritualoffer var en integrert del av den gamle gresk – romerske religionen og ble sett på som en indikasjon på om en person var hedensk eller kristen.

Paganisme var opprinnelig et nedsettende begrep for polyteisme, som antydet at den var underlegen. Paganisme har i stor grad betegnet «bondens religion» som velger å frakoble seg ifra troen på at det er én Skaper av universet. I løpet av og etter middelalderen ble begrepet hedenskap brukt om enhver ukjent religion, og begrepet antok en tro på falske gud (er). De fleste moderne hedenske religioner som eksisterer i dag (moderne eller neopaganisme) uttrykker et verdensbilde som er panteistisk, polyteistisk eller animistisk.

Opprinnelsen til bruken av begrepet hedensk i polyteisme er diskutert. På 1800 – tallet ble hedenskapen adoptert som en selvbeskrivelse fra folk av forskjellige kunstneriske grupper inspirert av den antikke verden. I det 20. århundre ble det brukt som en selvbeskrivelse fra utøvere av moderne hedenskap, neopaganske bevegelser og polyteistiske rekonstruksjonister.

Moderne hedenske tradisjoner inkluderer ofte tro eller praksis som naturdyrkelse og avgudsdyrkelse basert på Paganisme, som er forskjellige fra de i de største verdensreligionene. Det kan basere seg på alt fra hedensk praksis og troen på at det ikke finnes en guddom/ Skaper i universet i det hele tatt, til at det eksisterer flere guddommelige natur guder – Poleteisme. Selvmotsigende? Ja.

Samtidskunnskap om gamle hedenske religioner og tro kommer fra flere kilder, inkludert antropologiske feltforskningsopptegnelser, bevis på arkeologiske gjenstander og de historiske beretningene fra gamle forfattere om kulturer kjent for klassisk antikk.

Paganismen’s opprinnelse og historie

En kort oversikt over hedenskapens historie. Begrepet hedensk kommer fra det latinske paganus som refererer til de som bodde i landet. Da kristendommen begynte å vokse i Romerriket, gjorde den det først og fremst i byene. Menneskene som bodde i landet og som fortsatte å tro på «de gamle måtene» ble til kjent som hedninger. Hedninger er bredt definert som alle som er involvert i enhver religiøs handling, praksis, eller seremoni som ikke er kristen, eller som ikke har troen på monoteisme.

Hedenskap refererer til de autentiske religionene i det gamle Hellas og Roma og områdene rundt. Hedningene hadde i mange tilfeller en polyteistisk tro på mange guder, men bare en, som representerer hovedguden og den øverste guddom. Den var ofte valgt å tilbe, sammens med «under» eller «ved siden av» guder.

Renessansen på 1500 – tallet gjeninnførte de gamle greske begrepene hedenskap. Hedensk symboler og tradisjoner kom inn i europeisk kunst, musikk, litteratur og etikk. Reformasjonen av 1600 – tallet stoppet imidlertid hedensk tenkning midlertidig. Greske og romerske klassikere, med deres fokus på hedenskap ble akseptert igjen under opplysningstiden på 1700 – tallet. Hedenskap opplevde en ny økning på 1800 – og 1900 – tallet da moderne former for buddhisme og hinduismen vokste i popularitet.

Etter interessen for gamle sivilisasjoner som ble populært i 17 til 19 århundrer, inkludert populariteten til Druid – vekkelser, lærde tidlig på 1900 – tallet utforsket den eldgamle åndeligheten til de britiske øyer og Europa. Mer aktuell “hedensk Renaissance” vokste ut av en rekke kilder som samlet seg mellom 1930 – og 1950 – tallet. Paganisme representerer et bredt spekter av tradisjoner som understreker ærbødighet for naturen og av gjenoppliving av eldgamle polyteistiske og animistiske religiøse skikker.

Noen moderne former for Paganisme har sine røtter i det 19. århundre, for eksempel den britiske ordenen av druider, men de fleste moderne hedenske grupper sporer sine umiddelbare røtter til 1960 – tallet og har vekt på et åndelig interesse for naturen. Paganisme i dag er en bevegelse som består av mange forskjellige perspektiver. Mest amerikansk hedenske religioner har praksis som blander forskjellige tradisjoner som keltisk, gresk – romersk, Indianere, gamle egyptiske og norrøne.

Hedenske tradisjoner trekker fra gammel tro som så vel som fra moderne tro som ble dannet i forrige århundre. For eksempel fant hedendom en alliert i de økologiske og feministiske bevegelsene fra 1960 – og 70 – tallet. Hedenske filosofier appellerte til mange miljøaktivister som også så naturen som hellig og anerkjente den store gudinnen som mor Natur.

Moderne Paganisme

Det er en rekke neopaganske forfattere som har undersøkt forholdet mellom 1900 – tallets bevegelser av polyteistisk vekkelse og historisk polyteisme på den ene siden, og samtidig tradisjoner for folkelig religion på den andre. Isaac Bonewits introduserte en terminologi for å gjøre dette skillet.

Mesopaganisme

Er en gruppe som er, eller har vært påvirket av monoteistiske, dualistiske eller ikke – teistiske verdenssyn, men har vært i stand til å opprettholde en uavhengighet av religiøs praksis. Denne gruppen inkluderer aboriginale amerikanere så vel som aboriginale australiere, vikingtiden norrøn hedenskap og New Age – åndelighet. Innflytelser inkluderer: Spiritualisme og de mange afro – diasporiske trosretningene som Haitian Vodou, Santería og Espiritu religion. Isaac Bonewits inkluderer britisk tradisjonell Wicca magi i denne underavdelingen.

Neopaganisme

Er en bevegelse av moderne mennesker for å gjenopplive det naturbedrende/ levende, førkristne religioner eller andre naturbaserte åndelige veier, som ofte også inkorporerer moderne liberale verdier. Denne definisjonen kan omfatte grupper som Wicca, Neo – Druidism, Heathenry og Slavic Native Faith.

Det Islamske perspektivet

Islamskt sett er det helt klart å tydelig at troen og praksisen om Paganisme og Poleteisme er 110 % å gjøre avgudsdyrkelse (Shirk). Det er å assosiere partnere og guddommelige krefter til skapelse, når Islam lærer at det kun finnes én sann Skaper av hele universet, nemlig Allaah azzawajal. Troen på Paganisme er ikke annet enn et bedrag fra Satan for å misslede menneskeheten vekk fra den sanne vei (Siratul Mustaqeem). Faktumet er det at det faktisk er veldig viktig å påminne oss selv på at Satan eksisterer blant oss, og at han på daglig basis er på et oppdrag her i livet – Som er å få med seg flest mulig sjeler på denne jord til helvetesild i det hinsidige.

Quran 15: 26 – 42

We created the human being from clay, from molded mud. And the jinn We created before, from piercing fire. Your Lord said to the angels, “I am creating a human being from clay, from molded mud.” “When I have formed him, and breathed into him of My spirit, fall down prostrating before him.” So the angels prostrated themselves, all together. Except for Satan. He refused to be among those who prostrated themselves. He said, “O Satan, what kept you from being among those who prostrated themselves?” He said, “I am not about to prostrate myself before a human being, whom You created from clay, from molded mud.” He said, “Then get out of here, for you are an outcast”. “And the curse will be upon you until the Day of Judgment.” He said, “My Lord, reprieve me until the Day they are resurrected.” He said, “You are of those reprieved.” “Until the Day of the time appointed.” He said, “My Lord, since You have lured me away, I will glamorize for them on earth, and I will lure them all away.” “Except for Your sincere servants among them.” He said, “This is a right way with Me.” “Over My servants you have no authority, except for the sinners who follow you.”

Satan innlemmer mennesker til å søke velbehag og falsk temporær glede i gjenstander, falske troer og missledende praksiser ved å bringe falsk kjærlighet i hjerteroten til folk. Vi lever i en tid nå hvor deception (bedrag) har gjort det vanskelig for folk og muslimer å skille mellom rett og gal lære.

Det er fordi Satan lurer mennesker ved å mixe både sannhet med falskhet så dypt inn i hverandre at det blir vanskelig å se gjennom bedrageriet – Fordi det virker så ekte og sant. Noe som egentlig er 110% falskt eller er en falsk vei, blir pyntet på og glamorisert hvor mennesker blir fristet til å gjøre gale handlinger som strider imot Islam. Det kan gjelde alle mulige slags tester gjennom livet. I dette tilfellet Paganisme – Avgudsdyrkelse.

Hvem er Allaah SWT?

Vi som Muslimer må gjøre alt vi kan for å unngå noe som helst type form for Shirk (avgudsdyrkelse). Tror du ikke at det finnes mennesker i verden som påstår at de praktiserer rein monoteistisk tro, men som allikevel søker tilflukt hos andre enn Allah SWT? Jo, det finnes mange av dem i nå tid, og det er kjempe trist! Som på sine måter gjør avgudsdyrkelse ved å f.eks tilbe og søke tilflukt hos Chakra troen og Allah SWT. Vi nevner ingen navn, fordi vi prater generelt her.

Vil du lære mer om andre emner innen den Alternative verden? Klikk på lenkene under ♡

CHAKRA HEALING

YOGA ER SOL TILBEDELSE

FATIMAS HÅND/ KHAMSA

BUDDHISTISK «BREATHING» – ANAPANASATI

YOLO KONSEPTET

HALLOWEEN

VITENSKAP & ISLAM

CRYSTAL HEALING

Eller muslimer som anser Allaah azzawajal som Skaperen, men samtidig søker tilflukt hos naturen som en del av Skaperen. Det finnes hundrevis av eksempler av det. Allmektige Allaah SWT tilgir alle synder i verden, bortsett fra å assosiere partnere med Han. Vi må bare gå tilbake igjen til den sanne veien, som er Quran og Sunnah! Ved å åpne Quran’en og forstå hva Allah SWT sier til oss er det viktigste og fineste på jord. Å lese den på det språket vi forstår best, om det så kun er én side om dagen, så er det mye bedre enn ingenting og en positiv begynnelse ♡ We all have to start somewhere.

Relevante kilder

Fra Wikipedia – Paganisme

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Paganisme

Fra Wikipedia – Paganism

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paganism

Fra BBC.com – Pagan history

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bbc.co.uk/religion/religions/paganism/history/modern_1.shtml&ved=2ahUKEwj06uyRw7zuAhXOo4sKHf_ZAOkQFjAcegQIDRAB&usg=AOvVaw1Cou6hktiuWoZ5pL4aq86l

Quran oversettelse

https://feeldia.com/quranen/

Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡