• RUS & MILJØARBEID,  RUS & OMSORG TJENESTE

    SELVREALISERINGS KURS FOR UNGDOM MED RUSAVHENGIGHET

    Endelig, endelig, endelig! 🤩 Jeg har en gledelig nyhet jeg vil dele med dere. Finally er jeg alhamdulillah ferdig med å lage mitt aller første kurs innen rus & miljøarbeid. I flere måneder har jeg jobbet med dette prosjektet, og det er virkelig SÅ stort for meg å dele dette med dere <3 Dette kurset har jeg designet for å hjelpe barn og ungdom som ruser seg, men som har et ønske om å bli rusfri, det passer for barn og unge som er mellom 12 – 18 år. Det er flere som har spurt meg om det i det hele tatt fins ungdom der ute som faktisk ønsker å slutte med rusmidler… og ja, selvfølgelig finnes dem!

    Det er kanskje ikke så altfor mange av dem. Men det lille antallet som er der ute som er på søken etter hjelp men som ikke alltid klarer å ta tak i livet selv, bør vi streve etter for å hjelpe og veilede. De trenger oss miljøarbeidere mer enn de kanskje selv er klar over. Bare for argumentets skyld, la oss si det er 98 stykker som ruser seg, men kun 13 av dem har lyst til å slutte med rusmidler, men som ikke helt klarer det på egenhånd. De 13 ungdommene fortjener å bli sett, hørt og forstått! De fortjener å vite at vi voksne er der for å hjelpe dem, at det går an å slutte med rusmidler og kriminalitet, selv om hele vennegjengen dems er involvert i et marginalisert miljø. De fortjener å fatte at det er en mye bedre verden der ute for dem, som handler om langt viktigere ting enn rusmidler.

    De trenger å oppdage at det finnes bedre rollemodeller enn dealere som selger narkotika og horer, narkomane som har som mål å slåss med politiet, hvor knivstikking og ran blir romantisert. Disse ungdommene går ofte igjennom en stor identitets krise, hvor de ikke føler seg verdsatt av noen – Ikke av seg selv engang. De har mistet troen på selv, troen på livet, troen på at noen som helst er lojale eller ekte. Rus livet handler om et evig jag om å bli høy, glemme alle sorger og sår, jakte etter mer rusmidler så fort man har gått tom for å unnslippe abstinenser og en dårlig selvfølelse. Man har det egentlig aldri bra når man er avhengig av rusmidler, man bare havner i en «trance/ illusjon» de 2 timene rusen er aktiv.

    Dette kurset er utviklet for å gi ungdommene et nytt lys, for å gi dem håp og glede over at det finnes en vei ut som er oppnåelig selv om de har mistet håpet. Det er laget slik at de skal klare å finne gode ressurser i seg selv i forhold til arbeid, skole og fremtid. Hvor dem stimuleres til refleksjon og nye tankemønstre hvor vi drøfter for og imot… Jeg legger vekt på å bygge selvtillit og det å oppnå et bra selvbilde av seg selv, hvor vi jobber med å bygge en positiv identitetsdanning.

    Sammen fokuserer vi på følelser og det å være løsningsorientert, snakker om det ungdommen har behov for å snakke om slik at dem skal føle seg anerkjent, inkludert og forstått. Jeg går igjennom ulike typer utfordringer og skadevirkninger av rusmidler med dem, slik at det forhåpentligvis påvirker dem til å være mer varsom mot sin egen kropp og inntak av rusmidler. Jo mer kunnskaper man har om rusmidler og avhengighet, jo mer kan en vise aktsomhet i forhold til det, selv om man bare er 13 år.

    Ofte tror folk at 12 – 13 åringer ikke tenker fornuftig når dem tar visse valg i livet, som det å ruse seg. Men vi glemmer ofte at 13 åringer også er mye smartere enn hva vi tror! Selv om noen av dem røyker joint hver eneste dag, tar litt cola eller ecstasy på fest, så betyr ikke det at de er dumme i hue eller dårlige barn. De er mest sannsynlig såret eller sint over noe alvorlig som har skjedd dem i livet, fordi det er alltid en årsak som vi ofte ikke kjenner til. Allah SWT kjenner til deres historie, deres valg, holdninger og handlinger.

    Uansett, gjennom dette kurset kan ungdom som har et potensiale til å bli rusfri og ønsker det, få hjelp og veiledning fra meg 💖 🗯 Det er alltid Allah SWT som hjelper meg med å oppnå ting i livet, så all ære er til Skaperen min først av alt! 🤲 Alhamdulillah. Hvis du jobber med barn og ungdom rettet mot rusavhengighet og er interessert i et samarbeid med kurset jeg tilbyr, ikke nøl med å ta kontakt – Jeg er veldig interessert i høre om idéen din. Ha en fantastisk uke dere!

    7
  • HVERDAG

    ROSETOG FOR PALESTINA

    Hallo vakreste gjengen 🥰 Håper dere har hatt det kult i det siste. Vet dere hva.. Jeg har egentlig aldri vært med på noe demonstrasjon, ever i mitt liv. Men en gang må bli den første antar jeg, og da landet jeg på rosetoget som var i forrige uke i Oslo. Det var så vakkert og unikt å se så mange mennesker stille opp for Palestina! Jeg dro med en venninne av meg, hvor vi alle ble samlet på Oslo S, utenfor ved tigeren og gikk oppover Karl Johan til Nobels fredssenter. En liten spasertur ble det, det passet meg veldig bra at turen ikke var så lang, for jeg har hatt en del smerter i beina den siste tiden i sommer. I need to relax more, I guess haha!

    Denne gangen var det et såkalt «stilletog» og ikke et tog hvor folk hever stemmen og ytrer seg. Det passet meg ganske perfekt egentlig, fordi jeg er ikke særlig typen som liker å heve stemmen på den måten, selv ikke under en demonstrasjon. Det faller meg bare ikke naturlig inn, mens for andre gjør det sikkert det. Vi er forskjellige. Vi fikk utdelt nydelige hvite roser som vi bærte med oss hele veien i stillhet.

    På slutten oppe ved Nobels fredssenter ble det holdt en tale vi alle hadde medfølelse for. Det stikker langt inni hjertet at så mange uskyldige liv går tapt hver eneste dag i Palestina, og det eneste vi kan gjøre er å snakke om det, gjøre dua (dont underestimate this thou), demonstrere og donere penger. Måtte Allah azzawajal gi de lidende barna, voksne og eldre som blir torturert evig lykke i Jannah, gi dem helbredelse i dette liv, gi dem mat, hus og medisiner og få dem trygt ut av denne helvetes krigen, ameen. Måtte denne grusomheten stoppe NÅ!

    Når man går i en demonstrasjon, må man regne med at ansiktet ditt kan havne på noens sosiale medier fordi folk knipser bilder av toget hele tiden. Jeg var jo selfølgelig klar over det, men det var litt mer intens følelse i real life enn hva jeg hadde forventet, på noe vis. Men jeg tror det går fint, tross alt.. Vi er jo der for å vise vår støtte for Palestina og avsky overfor Israhell.

    Det er så rart at halve sommeren er over allerede, det gikk så ufattelig fort etter at mai trådde inn med sol og varme. Please come back o dear summer vibes, I need more D vitamin! Målet for denne sommeren var å ha en amazing sommer uansett hva det byr på! Samme om det var sol, hetebølge, regn, snø eller kulde… Bra skulle den bli uansett, hadde jeg bestemt meg for og insistert på! Og alt har vært flott så langt, Alhamdulillah! Noen dager henger ikke været med oss, men da gjelder det bare å fylle de dagene med noe produktivt og kreativt – Find the artist within yourself & be free 🩷 🎨 🐝 So far, im happy with everything – Alhamdulillah.

    9
  • HVERDAG,  PSYKISK HELSE

    16 ÅRING KNIVSTUKKET TIL DØDEN PÅ OSLO S

    Altså, hva er det som skjer? Omtrent hver eneste dag popper det opp beskjeder på wallen min om at den og den har blitt knivstukket i Oslo, det er blitt en så alminnelig greie nå lissom. 14. Juni 2024 ble 16 år gamle Rashid Ali Naser knivstukket ved Oslo S, og ble allerede gravlagt på tirsdagen av Ski middelalderkirke. Han var elev ved Drømtorp videregående skole og beskrives som en aktiv gutt som ma sha Allah drev med fotball, boksing og svømming. Han døde av knivskadene etter noen dager, etter en slåsskamp med en 16 år gammel gutt som nå er siktet for drapet, som sitter varetektsfengslet hvor han nekter straffskyld.

    Man blir jo helt satt ut…! Inna lillahi wa inna ilayhi rajion – Indeed, we belong to Allah, and indeed, to Him we return. Først av alt vil jeg dele min kondolanse overfor familien til Rashid og de berørte, for en traumatisk tragedie å måtte oppleve når sommeren egentlig kun skal by på glede, latter og harmoni. Det er vanskelig å se for seg den fatale sorgen som foreldrene og familien nå bærer på, det er sikkert ingenting i verden som gir mening her i livet for dem nå. Hvordan kunne dette skje? Foreldre som sitter igjen med håpløshet, fortvilelse, kanskje til og med selvforakt, og null forståelse for hvordan en annen 16 åring kan drepe deres sønn. Det er helt ubegripelig!

    Det er så mange ting man kan diskutere rundt en slik tragedie, fra ulike perspektiver! Altså 16 åringer som leker med ilden, det vil igrunn si at det er barn vi snakker om. Omsorgssvikt? Adferdsproblemer? Mangel på etiske grunnprinsipper, kjærlighet, moralitet, riktig verdisystem, mangel på det spirituelle, mangel på islamsk (oppdragelse)? Ikke minst, mangel på trygge gode relasjoner, gode rollemodeller/ forbilder og et sunt miljø! Det store er at et helt uskyldig liv har gått tapt og blitt påført smerte over en hel familie. Den andre tingen er 16 åringen som har begått denne ugjerningen… Som selv bare sikkert er et lite usikkert barn, med et utrolig dårlig selvbilde/ selvfølelse, med lite selvinnsikt, lite selvkontroll, sannsynligvis bærer ryggsekken full av omsorgssvikt, eventuelle rus problemer eller psykiske lidelser? Marginaliserte miljøer, definitivt! Listen er lang, hvor krusedullen er stor.

    Dette gjelder ikke bare denne ene 16 åringen som har tatt Rashid sitt liv, det gjelder tusenvis av andre ungdommer som går rundt og bærer med seg kniv, sverd eller andre typer livsfarlige våpen som kan utføre samme handling. Dette er ungdom som først av alt trenger råd og veiledning av oss trygge voksne, mest sannsynlig på grunn av heftig omsorgssvikt. Something happened with their childhood in their upbringing, slike syke handlinger oppstår ikke uten en feilprogrammering i systemet deres. Dette er ungdom som ikke har det bra med seg selv og sin egen psyke, som ikke føler seg anerkjent, sett, hørt eller forstått av verden, som føler dem ikke passer inn noe som helst sted. Ungdom som kanskje selv sliter med selvmordstanker, eller identitetskrise på det groveste, hvor man kjenner på kaotiske følelser og mister kontrollen.

    Tenk deg å være en 16 åring som har drept et annet menneske, som nå må leve med dette på samvittigheten for resten av livet… Du har mistet alle dine venner, din trygghet, selv vennene fra det kriminelle miljøet nå anser deg som farlig og har ditcha deg. Dine foreldre kan muligens være tilgivende, men samtidig vil dem oppleve ambivalente følelser i kommende tid. Hvor feilet dem som foreldre, blir dem straffet nå med drapet som sønnen deres har begått? Trolig vil det nok bringe en enorm skam over hele slekten og de sjelene som er involvert, dessverre. Alle handlinger har konsekvenser. Det er såklart ikke foreldrenes feil, overholde ikke – For det er ikke dem som har stoppet pusten til et annet menneske! Men det er naturlig at man kommer til å drøfte disse tankene med seg selv og andre når noen står i en så alvorlig situasjon.

    Det er så lett å si «hvor blir det av foreldrene?» Det er ikke alltid like lett å veilede barna sine! Ihvertfall ikke hvis relasjoner er svake med kommunikasjons problemer, og man fra tidligere sliter med å være en dysfunksjonell familie hvor det byr på usunne relasjoner. Skriking, banning, slåssing, en tåre fylt hverdag, kanskje foreldre som selv ruser seg, eller at barna ruser seg om ikke begge parter. Vi vet ikke hvordan folk har det i sine hjem og hva rotårsaken er, det er lett å stå med pekefingeren og tro at man selv er bedre. Men vi alle kan feile iblant! Det vi som samfunn bør gjøre er å snakke om disse alvorlige hendelsene i våres hjem (selv om man ikke kommer fra en dysfunksjonell familie!) Snakke med ungdommene på en empatisk og imøtekommende måte, opplyse, veilede eller søke hjelp om det trengs. Vi må tørre å ta noen tøffe samtaler med de unge iblant, vi må være der for dem så de føler seg sett, hørt og forstått.

    Sunn og god relasjonsbygging er det vi må rette fokuset mot! Vi må bruke relasjonsbygging i sammenheng for å forebygge for sunn mental helse, miljø og oppvekst ved å tilrettelegge gode relasjoner for ungdommen. Det kan gjøres på mange måter og er selfølgelig en reise som er krevende, men fullt oppnåelig – Selv hvis du har mistet troen. Masse empati, toleranse, forståelse, tålmodighet og respekt er nøkkelfaktorer for god relasjonsbygging med ungdom. Er du ungdom selv eller en voksen som trenger veiledning angående ungdom, feel free to message me – Jeg hjelper deg gjerne 💖🗯💌

    Vi må også huske på en ting… En person i dette livet kan ha gjort den mest forkastelige handlingen på jord, hvor man vil bli møtt av hat og dom overalt. Allah azzawajal kan tilgi alle synder, HVIS man oppriktig søker Hans tilgivelse i anger og endrer sin karakter, intensjon og holdning – Med ærlighet overfor seg selv og Allah SWT. Selv hvis du har drept noen. Det er nemlig det som er forskjellen på den Allmektige Allah og oss mennesker med et temporært liv og et limited intellekt.

    Vi mennesker klarer ikke å tilgi og forstå på samme måte som det Gud gjør, Han er Skaperen over skapelsen, den allvitende og har skapt universet og livet som en test – For å se hvem av oss som er best i gjerninger, og deretter å enten bli belønnet eller straffet i det evige liv. Derfor må det også være rom for tilgivelse hos Gud når noen har begått en grov feil, for hvem ellers skal man henvende seg til om man har tatt noens liv? Om barnet ditt på 16 år hadde drept en annen 16 åring, ville du klart å tilgi deg selv? Eller tilgi ditt barn? Hvordan skulle du ha taklet livet?

    Allah SWT er den mest barmhjertige, den mest nåderike 🤲 🤍

    14