• LIBRARY

    BOKTIPS: THE MUSIC MADE ME DO IT – DR. GOHAR MUSHTAQ

    Etter jeg leste ut Sophies Elises siste bok, så hoppet jeg videre på en bok jeg faktisk har ønsket meg veldig lenge. Tittelen i seg selv «The music made me do it» er noe som vekker interesse hos folk, man begynner virkelig å undre seg om det faktisk er mulig å ende opp i senga med en annen person kun fordi man er glad i høre på musikk, og har det i sin hverdag. Det er en ganske grov tittel, men den har absolutt en hensikt bak budskapet sitt. Det skjønner og ser man muligens etter man har lest ut boken, og gjort seg en vurdering.

    Først av alt må jeg påpeke at dette er en islamsk bok, som drøfter hvorfor musikk ikke er tillatt å høre på i Islam. Forfatteren går i dybden av ulike temaer som er ufattelig spennende, og det med mange ulike kontraster og synsvinkler. Han tar for seg temaer som omhandler; musikk i sharias perspektiv, vitenskapelig forhold mellom musikk og følelser, biologiske effekter av musikken på kropp og sentralnervesystemet, musikkens rolle i å vekke seksuelle lyster hos en, forskning om endorfiner og illusjon, hjerterytmen og musikkens rytme, musikkens rolle angående ungdom som gjør opprør mot foreldre, musikkens rolle angående selvmord og rusmidler, musikkens rolle angående det å objektifisere kvinner i musikkbransjen og mye annet. En SÅ BRA bok har jeg ikke vært borte i på lenge, im telling you im impressed!

    Sitater fra boken

    «Avram Goldstein, a scientist who studied the phenomen of the spine tingling chill that often results in goosebumps, tears or a lump in the throat when one is listening to music, did another experiment to prove that the thrills caused by music are due to endorphins (natural painkillers in our body), as is the case with other emotional responses. One group of people listening to music was injected with Naloxane (a chemical that prevents the occurrence of thrills in our body) while the other was injected with only salt water, but the participants were not told what they had received. The findings clearly demonstrated that thrills became very weak or did not uccur in the listeners who were injected with Naloxane. This study provides scientific evidence that something powerfull happens to many people emotionally when they listen to music. It was found that the most powerful stimulus for evoking thrill-like sensations in the human subjects was music. Hence, music causes arousal in the subjects; in other words, it can increase the heart rate, alter the respiratory rate, raise the pulse rate and dilate the pupils.»

    «It seems that sex, drugs and rock and roll are so strongly connected to one other that they even stimulate the same region of the human brain, that is the limbic system. Among human beings, youth is already in a period of great stress. In male adolescents, the production of the male hormone testosterone is increased to twenty times the normal level, and the production of female hormones increases similarly in adolescents girls. At puberty, the limbic system of the brain is stimulated by the surge of aggression among the youth. Teenagers enjoy the pounding music that stimulates the limbic system of the brain, which is the same region of the brain that is activated by sex hormones. Interestingly, alcohol also acts on the limbic system, stimulating it and causing aggression. Drugs such as cocain and crack also act in the brains limbic system (espesially the hypothalamus) to generate over stimulation, aggression, loss of appetite and nervousness. In fact many people take drugs like cocain in order to boost their sex drives.»

    Anbefales ikke å lese

    Denne boken kan være sensitiv å lese overfor den som har et kjærlighets forhold til musikk, hvor vedkommende ikke klarer å akseptere at musikk ikke er tillatt å høre på i islam. Det kan være flere temaer i denne boka som gjør at noe i deg kan bli trigget, men det gjelder mest den personen som lett lar seg påvirkes negativt av andres meninger og holdninger. Hvis du allerede vet at dette temaet med musikk er ekstremt sårbart for deg, og du kan føle deg truet på noe vis og føle at du kan gli lenger bort fra islam, da burde du være litt forsiktig med å lese denne boken. For denne kan som sagt vekke opp såre følelser hos en om en virkelig elsker musikk og har det som en livsstil. Og i grunn er jo aldri målet å dras lenger bort ifra islam, tvert imot.

    Men av og til når man leser noe som man er nysgjerrig på, men allikevel egentlig ikke er helt psykisk klar for å være mottagelig for de ulike påstandene og drøftingen som pågår i boken, kan man faktisk få en tilkakesettende reaksjon. Jeg selv har lest en bok tidigere, hvor jeg ikke var klar for å ta imot det tøffe innholdet, hvor jeg da fikk en mot reaksjon som ikke var så godt allikevel. Så prøv å reflektere litt over ditt eget forhold til musikk og ditt eget reaksjons mønster, før du hopper inn i denne boken.

    Anbefales å lese

    Hvis du er interessert i musikk og er åpen for å drøfte ulike perspektiver, så er denne boken en fulltreffer for deg. Det limbiske systemet i hjernen er noe som trolig interesserer meg veldig, ihvertfall! Kanskje det er interessant for deg også, å reflektere over hvordan musikken programmerer hjernen våres til å utføre ulike handlinger. Hvis du er glad i å lese om psykologi og kognitiv stimuli, hvordan det preger sansene våres til å fungere, tenke, handle og føle så vil jeg tro at du vil like denne boken. Jeg liker så godt at forfatteren virkelig forklarer i dybden hvorfor musikk er som det er, og at han ikke pynter på sannheten for å bli likt av leserne. Han går også innpå hvordan man kan stimulere hjernen og dopamin nivået, på en bedre måte enn å høre på musikk. At det faktisk finnes mer givende alternativer der ute, som faktisk gir oss bedre livskvalitet, mental næring og et bedre atferdsmønster for våres selvutvikling. Dette er virkelig blant en av de beste bøkene jeg noensinne har lest! 💖 💌 💬

    Man kan lese boken gratis her ved å laste den ned i PDF format eller kjøpe den fra Kunnskapenslys bokhandel på Instagram 💖

    20
  • BEAUTY

    NEW IN: BUTTERFLY MASTERPIECE

    God tirsdag folkens! Wow, denne hårklypen fra Maanesten er bare så sykt nydelig! 😍 💜 Den måtte såklart være med meg hjem til den rosa fasaden min! Den gir meg skikkelig 2000 sommerfugl sommer vibes, haha. De som husker det, så trendet blant annet sommerfugler og kirsebær skikkelig for 20 år siden. The perfect hair accessorize for gode sommer dager som nå, den er også overraskende behagelig å ha på håret, og det er viktig for meg at en hårklype ikke gjør vondt å ha på! Liten er den heller ikke, en stor håndfull sommerfugl får man – Ja takk! En flatterende ny sommer favoritt.

    Always fly 🩷
    23
  • HVERDAG

    10 ÅRSAKER TIL HVORFOR EKTEMANNEN KAN DISTANSERE SEG

    Hei og god mandag folkens! 💖🕯Håper dere er uthvilt og klare for en ny fantastisk uke. Når man er i et forhold, altså gift med mannen sin som man gjerne elsker eller er glad i, møter man på flere utfordringer på veien – Som er helt normalt. Det som ofte kan være typisk oss jenter er at vi lett blir påvirket om noe i forholdet føles galt, hvor vi fort kan tenke at det er noe galt med oss selv, eller at vi har gjort noe for å forårsake en distanse mellom deg og mannen din.

    Det er faktisk ikke alltid kvinnens feil, og ikke alltid han sin heller. Noen ganger kan man bare bli overstyrt av ens egne følelser i livet, hvor man trenger tid til å bearbeide følelses prosessen på egenhånd, som ikke alltid har en fast tidsramme på seg heller. Det gjelder også menn, uavhengig av hvor mye de påstår at de er følelsesløse, hehe. Dette er noe som både kan skje i starten av et ekteskap, men også senere i forholdet selv om man har vært gift en stund. La oss ta en titt på 10 punkter som vi kvinner ikke alltid reflekterer så nøye over, men i dagens post tar vi for oss kun punkt nummer 1, fordi det er en del å si om enhvert punkt.

    1. Han er redd for sine egne følelser

    Dette er sannsynligvis en av de største grunnene til at menn opptrer fjernt mot en kvinne dem liker. De kan være redde for sine egne følelser, fordi følelsen av kjærlighet/ forelskelse er en utrolig kraftig følelse. Det kan vi alle bekrefte! Så da når en mann plutselig føler noe så kraftig, som han kanskje ikke har gjort på veldig lenge, fordi han ikke har møtt den rette til nå, kan han føle seg usikker og vet rett og slett ikke hvordan han skal behandle det riktig. Kvinner kan nok også føle det slik gjennom livet. Man skulle tro at kjærlighet og forelskelse ikke er annet enn en positiv følelse, og i de fleste tilfeller er det jo det. Men kjærlighet og forelskelse er heller ikke en ensformig følelse.

    Det kan være at han allerede hadde funnet ut av livet sitt før han møtte på deg, hva han egentlig ville av mål og ambisjoner, selv om han ikke nødvendigvis har fortalt deg om alt, selv om dere har vært gift i 6 måneder nå. Vi alle har jo en privatsfære som vi bærer på, som er vår egen safe space, som ingen har rett til å gripe inn i, egentlig. Det har både en mann og en kone (enhver sjel), som består av ditt eget private passord for din autonomi og integritet.

    Plutselig begynner mannen å bli kald mot deg, han kan føle seg mindre sikker på hele scenariet, fordi han føler en kraftig følelse som truer med å endre livets bane. Altså han må ta hensyn til konen nå, og sette hun først når han egentlig selv var først i køen. De game’e kveldene med guttene? Den selvstendige næringsvirksomheten han ønsket å starte? Turen til Gran Canaria han ville på med beste kompisene? Basketball treningen som egentlig er fast 3 dager i uken, som betyr livet for han? Ingeniør utdanningen han også har lyst til å begynne med snart? Du, vet… Gutter/ menn drømmer mye om verdslig suksess og karriere muligheter, og har ofte en konkurrerende innstilling.

    Personlige mål og ambisjoner kan bli sekundært når man blir forelsket i en dame som er den vakreste i hele i universet. Tross alt, blir kjærlighet for konen prioritert, men kanskje så mye at han blir redd for å miste seg selv og sine visjoner – Som har fått han til å reflektere. Så det er nettopp derfor han kan være redd, usikker og føle seg distansert. Fordi han føler at han kanskje ikke har helt kontroll på situasjonen og følelsene som henger med. Det kan ta lenger tid for han å bearbeide disse følelsene enn du kanskje forventer også.

    Grunnen til det er at vi kvinner er generelt mye mer i kontakt med følelses mønsteret vårt. Vi lærer å kjenne følelsene våres inn og ut, fordi vi gjentagende ganger gjennom livet har gått igjennom utfordringer, og smakt på følelsene hvor vi lærer oss å håndtere dem – Hvor vi vokser mentalt kjappere enn dem på grunn av følelsesmessige opplevelser. Mens menn ikke føler på ting på samme vis, som det vi kvinner gjør i berg og dalbaner. Menn i sin bevissthet dealer gjerne mer passivt med sine emosjoner, tenker grundigere og langsommere gjennom alt, i motsetning til oss. Menn kan også føle på ambivalente følelser, som gjør saken kanskje enda tøffere. Det å føle på to eller flere motstridende følelser på en gang, kan ofte lage et tankespinn for en person.

    Hva kan du gjøre?

    Hva kan man gjøre med dette problemet, det at han har distansert seg ifra deg? Jeg skjønner at man kan føle på bitterhet, håpløshet, bli frustrert, trist og undrende over hva som skjer oppi hjernen hans. Dette kan såklart skape mye forvirring hos oss jenter, for man vil jo bare at alt skal gå bra! Naturligvis kan det føre til i mye masing og texting fra våres side, som ikke alltid gir det beste resultatet. Bare fordi han opptrer fjernt, betyr ikke det at han ikke vil ha en god relasjon til deg! Tross alt jobber han bare gjennom sine egne tanker og følelser, i sitt eget tempo og kapasitet.

    Det beste er å gi han tid! Tid til å reflektere, tid til å være seg selv, tid til at han får puste og høre hjerterytmen hans i takt med sine egne følelser, og ikke dine. Det kan innebære både å være stille rundt han når han trenger det, altså gi han space, og være lyttende når han har behov for å føle seg sett, hørt og forstått. Samtidig, det å gi ham plass betyr ikke å ikke se ham heller! Det betyr bare å forstå behovet hans for å tilbringe tid adskilt fra hverandre, men det betyr ikke at hvis han vil møte deg, at du bør du si nei.

    Bør du sende ham en melding? Det kan man fint gjøre, og spørre hvordan det går. Bare ikke oppfør deg som trengende, og ikke press han til å få frem beslutninger fortere enn hva han egentlig klarer. Lettere sagt enn gjort, men prøv å være chill og snakk med ham som om han er kompisen din. Det forandrer toneleiet i dialogen, og kan skape en bedre tillit og atmosfære imellom dere. Hvis han fortsatt opptrer fjernt, kan det hende han ikke er så imøtekommende akkurat nå med svarene sine som du ønsker, men det er helt greit. Ikke få panikk, han elsker deg nok fremdeles, bare husk at du gir ham plass til å la ham jobbe gjennom følelsene sine. Så her gjelder det å smøre seg et godt lag med tålmodighet girls, hehe.

    Neste gang tar vi for oss punkt nummer 2 på listen, in sha Allah 💖 💌 Stay tuned for more upcoming inspiration at Feeldia online magazine 💬🗝

    22
  • ARTIFICIAL

    GRAFFITI – 2023

    Yes yes, are you ready for årets nye graffiti piece by den muslimske tæggerinnen Feeldia? Hehe.. 😍 Wow, jeg er storfornøyd må jeg ærlig innrømme, altså den ble bare SÅ FIN synes jeg allahummabarik 💖 Sola skinte i Torshovparken, cans’a var ristet ferdig klare til å bli brukt på veggen, mens jeg kokte i varmen på 27 grader, og så klart hadde jeg klart å ta på meg en sort tskjorte. Veldig smart må jeg si..! Det var en utrolig koselig dag, hvor jeg drømte meg bort i kunstverket, og nyte det faktumet at «ingenting» blir til et kunstverk plutselig, bare man påfører stilige farger og design. Den følelsen av resultatet er deilig, og gir meg såklart en god mestringsfølelse! Alhamdulillah.

    Noe så fargerikt og vakkert, og såklart er det dedikert til min elskede mamma, som jeg ønsket så mye kunne ha vært her i verden med meg idag for å se hva jeg har laget til henne 💖🕯Men in shaa Allaah vil hun få se det i Jannah, ameen. Det var slitsomt å holde på i 6 timer, det var det, haha! I forkant tok jeg faktisk 2 paracet, for å ikke få vondt i hånda mens jeg holder på å male. Håndleddene mine tåler nok relativt mindre, hvor jeg får mer vondt enn andre vil jeg tro.

    For jeg kjenner smertene ganske heftig nå i ettertid i håndleddene, men Alhamdulillah det går over om en ukes tid, in sha Allah. Denne pieces’en tror jeg virkelig er den fineste og beste jeg noen gang har laget 🥰 🧡 I butikken forelsket jeg meg i de lyse lilla fargene, og ville ha noen farger som var litt sånn pastell aktig. Føler jeg traff sånn halveis, lol.

    Slapp heldigvis å dra til negledesigneren da, hehe! 😂 Ouff neida… Jeg har en tendens til å alltid glemme hansker for en eller annen grunn. Men det er veldig greit å bruke det faktisk, ellers må jeg alltid stå der og gni meg i masse neglelakk fjerner i ettertid.

    De som tægger/ maler ofte kjenner til problematikken med å ende opp med «senebetennelse» i etterkant.. 😅 Men det er bare så verdt å utøve sin kunstneriske side uansett 110 %! Hvis hånda mi rekker å bli bra igjen ganske snart, og finværet kommer tilbake in sha Allah, hadde det virkelig vært gøy å få til enda en piece dette året, kanskje. I mellomtiden skal jeg bare ta det med ro og kose meg hjemme. Snakkes snart babes.. 💖 💌

    23