• LIBRARY

    BOKTIPS: SOPHIE ELISE – TING JEG HAR LÆRT

    Heii fine dere som velger å klikke seg inn på blogg magasinet mitt! 💜 Det føles ærlig litt rart ut enda å begynne å blogge igjen, for det er en god stund siden sist, sånn helhetlig messig. Men for all del, det føles godt også faktisk! Det har vært en skikkelig bra start på sommeren i år, men at det er meldt regn denne uken kjenner jeg faktisk er litt deilig.

    Den siste boken jeg har bladd i er Sophies siste bok; Ting jeg har lært. Jeg undret meg over om det skulle være noe nytt i dette eksemplaret, eller om vi rullerer i samme baner og danser i barbie lokaler igjen. Hennes tidligere bøker har jeg også lest, og måten henne skriver på med å bruke alle de kognitive sansene sine ved å beskrive hva man føler, ser, hører, berører og tenker på et og samme sted, er godt skrevet av henne som en forfatter. Det skal hun ha! Hun vekker oppsikt, får lesere til å undre seg vel og merke en smule for mye om ting man egentlig ikke burde snakke så mye om i det offentlige.

    For å si det sånn, så syns jeg at det nesten burde ha vært en 18 års grense på å lese denne boken, og det er helt seriøst. Er man ung, emosjonell eller psykisk ustabil og ikke trygg på sitt eget utseende, sin personlighet, sin kropp og sinn, kan denne boken faktisk gjøre skade hos deg. Hun har fått mye kritikk gjennom årene om at hun er Norges farligste forbilde, og det kan den som leser denne boken få avgjøre helt selv.

    Jeg personlig har ikke noe imot Sophie Elise, hun er snill og hyggelig å prate med. Men én ting hun er råflink på er nemlig det å provosere å tiltrekke seg oppmerksomhet, som hun lett gjør i boken også. Over halvparten av boken hennes omhandler faktisk vaginaen hennes og hennes forhold til det å operere den, fordi hun missliker underlivet sitt. Er det direkte en skandale som er helse skadelig, eller er det bare fint å være så direkte og åpen om personlige intime problemer, som man egentlig fint kan løse på egenhånd uten å måtte opptre for en hel generasjon? Estetisk problematikk av kjønnsorganer hører til sin egen privatsfære og er en del av våres integritet og bør ikke deles offentlig.

    Sitater fra boken hennes

    «Jeg har null konsekvens tankegang, booker operasjoner på spontanen og kjøper rekkehus på Ellingsrud fordi det virker fint å ta bilder i en hage, uten å engang å kunne plassere Ellingsrud på kartet. Jeg tar alle valg basert på å kunne si på en middag: «Den gang da jeg var sugarbaby» eller «Den gang jeg dro fra en komiker hjemme hos meg og sa jeg bare måtte på butikken, dro for å ligge med en rapper, og dro tilbake for å ligge med komikeren rett etterpå». Jeg er en sånn type jente – og jeg håper jeg ville ha levd livet mitt for å ha morsomme historier å fortelle, uansett hvordan karrieren min hadde gått».

    «Jeg har alltid vært sykelig sjalu på jenter. Alle jenter som får til mer enn meg, eller som er mer sexy enn meg, eller som kan noe jeg ikke kan. Etter hvert utgjør det ca alle jentene i hele verden – og det er forferdelig slitsomt å leve sånn. På samme tid har jeg krevd at det skal finnes plass til meg; at alle skal se meg, godta at jeg vil legge ut bilder i lite klær, godta at jeg er litt av alt, at jeg er mye i offentligheten hele tiden. Samtidig som at jeg selv skulle sitte og hate alle som fikk til noe, ikke bare forventet jeg – men nesten krevde jeg – at alle skulle like meg, uansett. Og om de ikke likte meg, skulle de forstå valgene mine».

    Anbefales ikke å lese

    Altså, som jeg skrev ovenfor så anbefaler jeg ikke å lese denne boken med mindre du er over 18 år, og er selvsikker på ditt eget kropps bilde/ selvbilde. Vi alle har usikkerheter i oss som er helt normalt, men fortsatt på ulike vis og nivå av det. Er du usikker på ditt eget kjønnsorgan og tenker på operasjoner rundt det bør du ikke lese denne boken, du bør heller oppsøke profesjonell hjelp. Hvis du allerede sliter med din selvfølelse hvor du har lav selvtillit og blir lett påvirket av bloggere/ influensere på en negativ måte, bør du være påpasselig om hva slags informasjon du tar til deg. Om du allikevel bestemmer deg for å lese boken selv om du sliter med dårlig selvfølelse, burde du drøfte bokens innhold med noen voksne, eller andre som kan en del om psykologi i ettertid for å sette ting i riktig perspektiv.

    Anbefales å lese

    Du kan fint lese denne boken om du er psykisk stabil i hodet, hvor du føler deg trygg på deg selv, og dine egne beslutninger og verdigrunnlag. Å være selvsikker på sin egen integritet, selvrespekt og autonomi er en viktig kodebrikke å ha med seg for hva enn man velger å oppsøke. For bøker og sosiale medier som vi vet og andre plattformer/ kanaler programmerer oss stadig vekk til å havne i retninger vi ikke alltid helt reflekterer over, og lett kan gjøre at vi mister kontroll. Vi tenker at vi ikke blir påvirket, men det er det ikke alltid noe sikkerhet for.

    Bevisstheten våres kan gjerne tolke og forstå ting på et vis der og da, mens underbevisstheten våres kan jobbe på en diskré underliggende måte, hvor vi fortsatt kan bli påvirket uten at vi legger merke til det. Så derfor om man skal lese denne boken av Sophie, bør man ha nok selvinnsikt i seg selv til å vite at man antagelig ikke blir påvirket negativt. Man burde aldri gjøre en handling i livet kun for å dele det videre med folk, eller for å skryte av at «jeg har gjort det eller det» for å få oppmerksomhet. Det gir ikke noe mening, det resulterer bare i overfladisk tenkning å ha en slik type holdning. Så å vite bedre enn det, burde vi alle sikte til.

    19