• ISLAM

    BIER & HONNING I ISLAM ♡ – PART 2

    As salaam aleykom og hallo ♡ Hvordan går det med dere, fininger? Her har alt vært hektisk om dagen, og tviler ikke på at det er hektisk for resten av verden også denne tiden av året. Egentlig er jeg også skikkelig i slappe av modus hvor jeg har bestemt meg for å bare ta alt helt med ro, for å innhente meg igjen. Jeg har Alhamdulillah ferie frem til over nyttår, og det blir digg! Om dere ønsker å lese part 1 av Bier og honning i Islam kan dere gjøre det her.

    En koloni av bier består av tre klasser: Bie dronningen, hundrevis av menn, og tusenvis av kvinner kalt arbeidere. Alle medlemmer av bikuben lever i henhold til et presist system i skyggen av følelser basert på kjærlighet og samarbeid. Hvert medlem gjør sin tildelte jobb utrettelig.

    ♧ Hannene (dronene)

    Hannbiene har ingen jobb i bikuben bortsett fra å gjødsle dronningen i reproduksjons sesongen. Hannene har ikke evnen til å utføre jobbene som de kvinnelige arbeiderne gjør. Hannene har korte tunger som ikke kan suge nektar. Bena deres har ikke kurvene, eller corbicula der pollen fraktes fra planter. Dessuten har ikke kroppene deres kjertlene som kreves for å lage voksen som brukes til å bygge reiret, og de har heller ikke den gjennomborende brodden for å forsvare seg selv og bikuben. Dermed er hannene verken egnet til å bygge reiret eller forsvare bikuben. Selv i maten stoler de på nektaren som er samlet inn av arbeiderne. Til tross for dette er rollen som hannene spiller i parringen med dronningen avgjørende for overlevelsen til hele bikuben. Hvis det ikke skjedde, ville det ikke vært noen dronninger, menn eller arbeidere.

    ♧ Arbeidere

    Biarbeidere lever bare i 6 uker, som de bruker på kontinuerlig arbeid. De tilbringer de tre første ukene med å jobbe inne i bikuben. Noen av dem er involvert i å forsvare inngangene til bikuben mot fiender. Noen ventilerer bikuben ved å lufte vingene raskt hele tiden, noe som hjelper til med å avkjøle bikuben i varmt vær. Noen andre renser bikuben ved å samle avfall og kaste det utenfor bikuben. Atter andre fikser de ytre delene av bikuben ved å tette sprekkene i veggene som kan tillate fiender eller regndråper å komme inn. Noen arbeidere bygger heksadesimale voksceller for å lagre honning, eller de kan brukes til å pleie de unge biene. Noen arbeidere bryr seg om eggene og bryr seg om de unge biene til de vokser. Ved fylte 21 dager ville arbeiderne ha fullført alle sine tildelte oppgaver inne i bikuben og ville da være klare for andre betydelige oppgaver utenfor.

    ♧ Hvordan arbeidere lager honning

    Arbeiderne bruker resten av livet, de følgende tre ukene, på å samle nektar og pollen fra blomster. Hele dagen leter de etter passende blomster. Når de er funnet, lander arbeiderne på dem og legger tungen i den midtre delen av blomsten for å nå nektaren, og så suger de den umiddelbart. Nektaren i seg selv er veldig søt på smak og når arbeiderne suger den, passerer den gjennom et rør til magen eller honningsekken. I honningsekken blir nektaren omdannet til smakfull honning. Når arbeiderne kommer tilbake til bikubene, produserer de honningen fra munnen og lagrer den i spesielle voksceller. Deretter kommer arbeiderne tilbake for å samle nektar igjen. Bien kunne besøke 10 000 blomster om dagen. Til tross for dette er nektaren den samler gjennom hele livet bare tilstrekkelig til å lage 45 gram honning.

    ♧ Pollen

    I tillegg til å samle nektar, samler arbeiderne også pollen. Når noen korn fester seg til biens føtter og kropp mens den samler nektaren, samler den disse kornene ved å bruke spesielle hårkammer på føttene. Deretter legger den kornene i pollenposene på bakføttene. Når bien når bikuben, tømmer den disse kornene i voksceller etter å ha eltet dem i munnen ved å tilsette honning og saftige væsker til dem for å lage en deilig mat som brukes av arbeiderne til å mate de unge biene.

    Kilder:

    Islamweb.net – The world of bees.

    ISLAMWEB.NET

    15