• LIBRARY

    BOKTIPS: ISABEL RAAD – Shirog: jenta jeg en gang var

    As salaam aleykom og heii gorgeous souls ♡ Håper dere har det bra om dagen! Beklager så mye for at jeg ikke har rukket å komme med nyere magasin innlegg til dere før nå. Helt ærlig, jeg har følt meg i dårlig form etter at jeg kom hjem fra ferien i Gudbrandsdalen.

    Kroppen har ikke hengt helt med, så jeg har måttet ta hensyn til det først av alt. Akkurat nå i skrivende stund prøver jeg å fokusere og smålig hente meg inn i rutiner igjen. Jeg elsker jo rutiner, det er ingen meg uten rutiner føler jeg, haha. Ferien i sommer var virkelig verdt å dra på, herregud som det var etterlengtet for sjelen min med tanke på sosialisering og ekte venninne kos ♡

    Altså, boken til bloggeren Isabel Raad leste jeg ut for noen måneder siden. Den leste jeg ut relativt fort, faktisk! Boken inneholder seriøst en super spennende real life historie, som både er kjempe trist, tankevekkende og som mest sannsynlig får en til å sitte igjen med mye sympati og medfølelse for Isabel. Som klart er forståelig!

    Den omhandler hvordan Isabel vokste opp som barn og ungdom i Randaberg – Stavanger, og hvordan det har formet og preget livet hennes til den dag idag. Isabel vokste opprinnelig opp i et muslimskt hjem, hvor det var null fokus på praktisering av Islam. Det var kun fokus på ære og kultur, og mye overfladisk tenkning rundt det.

    Det at moren hennes var muslim hadde ikke mye påvirkningskraft på henne på noe som helst vis. Fordi moren hennes ikke har oppdratt Isabel til å være praktiserende muslim, så er Isabel heller ikke muslim idag. Derfor har heller ikke Isabel fått smake på søtheten av Imaan (tro) i henhold til Quran og Sunnah, dessverre. Dette skriver hun om seg selv og boken på Internet;

    Jeg har egentlig aldri villet fortelle denne historien. Jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Men nå som jeg har fått opplevelsene på avstand føles det riktig å dele mer av hvem jeg er og hva jeg kommer fra.

    Hvis jeg kunne velge, ville jeg blitt plassert i fosterhjem den dagen jeg ble født. Det høres kanskje helt sjukt ut, men oppveksten min unner jeg virkelig ingen. Det var et helvete. Da jeg var 11 år, var begeret så til de grader overfylt at jeg satte meg på trappa utenfor hos barnevernet, for å be om et nytt sted å bo. Siden ble det for vanskelig i fosterhjemmet, og jeg fikk flytte for meg selv som 17-åring. Diagnose på den tiden: anoreksi.

    Fram til da hadde livet vært en lang rekke av vold, frykt, bekymringsmeldinger, narkotikasalg, barnevernsmøter, mishandling, krisehjem, blåveiser, selvmordstanker, indre drama og voksne mennesker som sviktet – igjen og igjen. Heldigvis mikset med noen gode personer og perioder underveis.

    I denne boken forteller jeg om menneskene, hendelsene og tankene som jeg ikke har klart å fortrenge opp i gjennom. Dette er grunnen til at jeg er meg. Uten Shirog, ingen Isabel. Shit, jeg får fremdeles frysninger av å høre det navnet.

    En kommentar til boken

    Hvis du skal lese denne boken er det viktig å bemerke seg én spesifik og viktig ting, og ha det godt plantet i bakhodet før du begynner å lese. For selv om Isabel er født og oppvokst i en Arabisk familie som i prinsippet er muslimer… Så fantes det omtrent ikke et snev av Islamsk oppdragelse, karakter eller oppførsel i den familien, ei heller i historien – Ut ifra hva hun selv har beskrevet i boken.

    Hun forklarer at moren hennes og familien rundt ofte fikk juling av sine nærmeste, hvor de satt igjen med null håp om at det fantes noe som kan være godt i livet. Skadet og traumatiserte individer som til den dag idag gjør alt for å fortrenge fortiden, dessverre. Dette er selvfølgelig ufattelig trist, og jeg håper virkelig at Isabel og familien hennes en dag åpner opp Quranen og leser den igjennom, side for side.

    Hvor de in shaa Allaah blir guidet til meningen med livet – Islam ♡ Ameen. Hvor de får oppleve hvor amazing og BARMHJERTIG Islam og Allaah azzawajal virkelig er! Poenget er at det er viktig å ha i tankene sine at; selv om en person automatisk blir født og oppvokst i en muslimsk familie, så betyr ikke det at man får oppleve essensen av det nydelige Islam har å tilby i oppveksten sin. Det er ingen selvfølge.

    Det kommer helt ann på hvordan man blir oppdratt og programmert av folkene rundt seg, om de er praktiserende muslimer eller ikke har ALT å si, faktisk. Så man må være klar over at det ikke er Allah SWT hverken Islam som er årsaken til at man opplever noe vondt og traumatiserende i oppveksten – I hennes tilfelle, iallefall. Alt er selvfølgelig fra Allaah SWT, fordi vi alle blir testet på forskjellig vis i dette verdslige liv. Men Allaah SWT ønsker oss ikke annet enn godt ♡ Så det er hovedsakelig oss mennesker som feiler her i livet, gang på gang.

    Ekte gode praktiserende muslimer ville aldri hatt den type holdning eller karakterer som er beskrevet i boken hennes. Alt som er beskrevet i boken er det totalt motsatte av hva Islam og Quranen lærer. Og det er så ufattelig viktig at jeg forteller om akkurat det her i magasinet, fordi det utdyper ikke Isabel om i boken. Det synes jeg er veldig dumt gjort, egentlig.

    For når tusenvis av jenter leser denne boken vil folk automatisk kanskje tenke at alle utlendinger og muslimer er noen forferdelige vesener – Kun pga hva én person har opplevd! Altså, historien er full av ulike inntrykk og er trist i seg selv hvor man ønsker å lese ut boken på en dag. Men, kjempe viktige temaer som Islams rolle i henhold til hennes liv er blitt unnlatt å bli snakket om. Og det er viktig å snakke rundt det, nettopp fordi hun i prinsippet er oppvokst i en muslimsk familie, er araber, og er blitt en offentlig kjendis i Norge som folk ser opp til.

    Anbefales til deg som

    Du kan fint lese denne boken hvis du klarer å ta til deg det at hennes bakgrunn og oppvekst ikke er basert på noe relasjon til Islam. Hvis du klarer å skille godt mellom kulturelle handlinger, Islamsk karakter og hva Quranen og Sunnah lærer kan du åpne boken. Hvis du generelt er personen som velger å tro at en sak har flere sider, og er en open – minded person som tenker og reflekterer før du bedømmer kan du lese denne boken.

    Anbefales ikke å lese

    Om du er personen som ikke er åpen sinnet, har lett for å dømme generelt religion, kultur og folk ut ifra ditt begrensede intellekt så er boken kanskje ikke heilt ideell for deg. Hvis du lar deg provoseres veldig kjapt av andres handlinger og valg, du veit fra før at du har mangel på toleranse for (det å tåle å lese og høre om forferdelige ting) bør du revurdere om du skal bla deg gjennom Isabels verden. Denne boken er ikke for alle. Nope.

    4