• THE ALTERNATIVE WORLD

    HVA ER METAFYSIKK?

    As salaam aleykom og hallo fineste dere! ♡ Det er jammen meg en god stund siden jeg har hatt tid til å skrive noe om den Alternative verden – Og det har jeg savnet, kjenner jeg! Dette er typiske innlegg som krever flere dagers research og er veldig tidskrevende. Denne gangen ble temaet Metafysikk, som jeg selv synes er spennende å lære om.

    Nå om dagen er det jo egentlig Metafysikk som trender rundt om i verden, sånn indirekte uten at en del folk legger merke til det. Det skjønner du forhåpentligvis når du fortsetter å lese videre om hva Metafysikk er og hva det oftest assosieres med. Så er det jo alltid greit å vite hva Islam sier om det og hvordan man bør forholde seg til det.

    Om innlegget

    Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ troen og konseptet Metafysikk i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡ Takk for forståelse!

    Hva er metafysikk?

    Metafysikk er den grenen av filosofien som stiller de mest grunnleggende spørsmål. Den kan defineres som læren om tilværelsens årsaker og prinsipper. Metafysikk er en vitenskap om hva som er utenfor naturen (gresk: μετα (hinsides) og φυσική (fysikk), som er en av grenene til filosofien som er opptatt av studiet av de første prinsippene og eksistensen (ontologi).

    Selve navnet kommer fra en av Aristoteles, bøker på 300-tallet før vår tid, som ble kalt τά μετά τά φυσικά (ta meta ta physika, «etter fysikken»). Rett og slett fordi den forutgående boken ble kalt φυσικά (physika) og handlet om naturen (vitenskapen). Metafysikk ble derfor brukt til å betegne studiet av fenomenene «bak» eller «over» naturen.

    I middelalderen ble metafysikken vanligvis forstått til å bestå av generell og spesiell metafysikk. Praktisk sett alle spørsmålene som ikke kan klassifiseres innenfor den normale rammen – realistisk, fysisk, materiell – klassifiseres innenfor rammen av metafysikk. Dette er det som får det å studere metafysikk til å håndtere åndelige og psykologiske fenomener, og det inkluderer å diskutere rare fenomener, som jinn, spøkelser og telepati.

    Annet innen metafysikken kunne læren være om konkrete værende enheter: Læren om den naturlige verden og dens tilblivelse (kosmologien), læren om den menneskelige sjel (antropologien) og læren om gud (teologien). Metafysikk er en gren av filosofien knyttet til den grunnleggende naturen til virkeligheten, den kalles også overnaturlig vitenskap. Den tar sikte på å gi en systematisk beskrivelse av verden og prinsippene som styrer den.

    I motsetning til naturvitenskapene som studerer spesifikke aspekter av verden, blir metafysikk ansett som en undersøkende vitenskap som er mer omfattende i de grunnleggende aspektene av tingenes essens. Metafysikkforskerne stoler på analytiske mønstre, som igjen er avhengige av ren logikk, snarere enn den empiriske tilnærmingen som naturforskerne følger. Spådommer knyttet til det som er utenfor naturen har alltid fokusert på de grunnleggende begrepene som rom og tid, kausalitet, identitet og endring, sannsynlighet og nødvendighet, singulariteter og allmenheter, sinnet og kroppen.

    Ontologien er en sentral undergren av metafysikken, men metafysikken favner bredere enn ontologien. Mens ontologien spør om hva som egentlig mest grunnleggende sett finnes, spør metafysikken også mer generelt hva noe egentlig mest grunnleggende sett er. Mens ontologien for eksempel spør om komplekse objekter og tall egentlig mest grunnleggende sett finnes, spør metafysikken også hva komplekse objekter og tall egentlig mest grunnleggende sett er. Om noe egentlig finnes er en ting, hva det egentlig er er noe annet.

    Metafysikere innen ontologi er ikke bare interessert i hva man vanligvis aksepterer og sier at finnes, men hva som egentlig mest grunnleggende sett faktisk finnes. I Metafysikk kan man ofte stille rare og irrasjonelle spørsmål som f.eks «Hva er tid og rom? Hva er egentlig et hull mest grunnleggende sett? Finnes det for eksempel egentlig komplekse objekter bestående av flere deler? Finnes det egentlig stoler og bord? Eller er en stol mest grunnleggende sett bare mange enkle partikler uten deler som står i visse relasjoner i rom og tid slik at det ser ut som om det finnes det vi kaller en stol?»

    Det Islamske perspektivet

    Det står avklart i flere fataawa at vitenskap som er relatert til metafysikk for det meste dreier seg om forbudte betydninger. Alt fra det å forutsi fremtiden, prøve å kjenne til det usette, spådom og mediumskap, magi, og det å påvirke materielle ting fra avstand via forbudte kanaler. Derfor inneholder disse vitenskapene/ Metafysikk ofte ugyldige og islamsk sett forkastelige saker, som man burde totalt ta avstand ifra som muslim.

    I prinsippet er det forbudt å lære om dem, bortsett fra for den som har dyp og autentisk kunnskap om forbudene. Da må det være et formål om å trekke ut de riktige aspektene som ikke bryter med Islam og Shariaah i henhold til disse vitenskapene – hvis noen – prøver å dra nytte av dem. Folk som har lite erfaring eller lite kunnskap om disse vitenskapene og Metafysikk burde generelt holde seg unna det, for å beskytte seg selv fra ting som er forbudt i Islam og fra å bli missledet til Satans vei.

    Det blir for vanskelig og irrasjonellt å forholde seg til kun antagelser og tanker som ikke fører til noe rasjonelt svar. Metafysikk blir som å tro på klokken som går og går, men aldri kommer til døren, samtidig som man grubler over om tid og eksistens i det heletatt er noe som eksisterer. Derfor gir metafysisk filosofi ofte ikke noe mening.

    Vi som Muslimer bør aldri tenke slikt, fordi Islam er meningen med livet, og Allaah SWT er den ultimate sannhet som er Dominatoren og Skaperen av alt. Vi tror på de 5 søylene av Islam, og at dommedagen skal komme. Menneskeheten har allerede fått en åpenbaring gjennom Quran og Sunnah, som har tilstrekkelige svar for alt man lurer på. Det handler om å søke svar fra de riktige kildene, og ha tillit til Allaah azzawajal.

    Når man ofte stiller spørsmål om ting som allerede er svart på i henhold til Quran og Sunnah, og begynner å leite etter teorier og irrasjonelle spørsmål hvor man ikke burde lete, er det også fare for at man kan bli missledet ved hjelp av Satan. Fordi Satan kan få mennesker til å stille meningsløse spørsmål ovenfor Islam, og gjør ting mer komplekse og forvirrende når ting egentlig ofte er veldig rasjonelt besvart i Islam. Svar finner vi ved hjelp av Quranen og Hadeeth, og tolkninger fra Lærde. Det er utrolig viktig å ha tillit til Lærde i Islam, for å komme til rette konklusjoner og ta riktige beslutninger.

    Metafysikk kan få en person til å sitte igjen med mye ubesluttsomhet. Og når folk sitter igjen med mye uforståelige ting, og usikkerhet i hjertet sitt kan folk begynne å søke hjelp og svar ifra ting som er forbudt å søke hjelp hos i Islam. Som ved f.eks hjelp av andre kanaler som spådom, magi, mediumskap, jinn verden, og dagens såkalte «Healere» etc, for å prøve å knekke kodene.

    Dr. Wahbah Zuhayli ble spurt: “Er vitenskapen om metafysikk forbudt? Er overnaturlige vitenskaper lovlige eller ulovlige? ”

    Han svarte: “Dette er illusjonære midler, selv om de noen ganger kan føre til enkelte riktige resultater, så er det forbudt å stole på det eller å praktisere det. Enten det er i fiksjon eller ved handling, fordi kilden til metafysisk kunnskap (det usynlige) er Allah SWT alene. Det er intet annet på denne jord og i vår eksistens som kjenner til det usette som kun Allaah azzawajal kjenner til.

    Hvis en person stoler på, tror på disse overtroene og søker noe form for hjelp av (Magi, Wicca, Crystal healing, Chakra healing etc) som metafysikk ofte kan lede til, så tror han ikke på Allah Swt og på åpenbaringen Hans. Som også er bevist i autentisk Ahaadeeth angående spåmenn, mediumskap, tryllekunstnere og lignende. Det å påkalle jinn eller andre Satanske kilder er ikke tillatt i Islam, fordi det kun kan oppnås ved hjelp av å gjøre Shirk (avgudsdyrkelse).»

    Den mest ekstreme holdningen innen Metafysikken kalles Solipsisme – en Solipsist er en som mener at det kun er ham selv som eksisterer, og at alt han hører, ser, opplever og erfarer kun er hans egne forestillinger. Dette synet er dog ikke særlig utbredt.

    Vil du lære mer om andre emner innen den Alternative verden? Klikk på lenkene under

    CHAKRA HEALINGCRYSTAL HEALINGYOGA ER SOL TILBEDELSE

    FATIMAS HÅND/ KHAMSA“BREATHING” – ANAPANASATI

    YOLO KONSEPTETHALLOWEENVITENSKAP & ISLAM

    RELEVANTE KILDER

    Fra Wikipedia – Metafysikk

    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Metafysikk

    Fra Islamqa.com – Spiritual paths

    https://islamqa.info/en/answers/7107/spiritual-paths

    Fra Islamweb – Ruling on using metaphysics to understand creed

    https://www.islamweb.net/en/fatwa/301360/ruling-on-using-metaphysics-to-understand-creed

    Snl.no – Metafysikk

    https://snl.no/metafysikk

    Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allaah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡

    6