• FEELDIA EVENTS

    FEELDIA SADAQAA TIME – 2

    Hallo der fine dere ♡ Håper dere har det bra om dagen! Det er nå Sadaqaa time idag med Feeldia Events! 😍 💰 Håper du føler deg entusiastisk over å joine dette online eventet og klar for å opparbeide deg litt gode gjerninger for deg og din akheera. Eventet går helt simpelt ut på å gi ifra seg til folk som er i mer nød enn oss selv.

    Det trenger for all del ikke å være i penge form heller, man kan fint hjelpe folk som sitter ute på gatene ved å kjøpe noe mat eller til drikke til dem. Eller gi bort en nytt pledd, håndkrem, eller en paraply som kan være nyttig til enhver tid. Man kan gi bort en antibac flaske du har til overs, så vi sammen in shaa Allaah kan bekjempe Covid19 bedre, for antibac noe vi alle trenger om dagen for å si det mildt.

    En annen ting som også er praktisk å dele ut til kvinner som sitter ute i Oslo’s gater kan være f.eks bind og tamponger! Behovet for det så jeg på et tv program en gang hvor dem viste at de som ikke hadde noe steder å bo, kvinnene der ønsket seg gjerne dagligdagse ting som bind, tamponger, deodoranter og våt servietter. Tenk det, SubhanAllah, det er det ikke alle som tenker over.

    Det jeg ville gjort hvis jeg hadde valgt å f.eks hjelpe 1, 2 eller 3 personer i Oslo med gaver, er at jeg ville først gått bort til dem og introdusert meg selv og mitt oppdrag for dagen. Deretter spurt dem om hva de ønsket seg av presang akkurat nå, for da får de også en mulighet til å fortelle hva de ønsker seg og hva de har behov for.

    Kanskje noen nevner at de ønsker seg en middag, en ny tannbørste og tannkrem, noen hår strikker, en ny og varm genser eller nye sokker. Det må virkelig være en drøm som går i oppfyllelse ved å hjelpe noen på denne måten for Allaah azzawajal sin skyld ♡ 😍

    Om du er litt beskjeden for et slikt oppdrag, kan du selvfølgelig donere penger også, in sha Allah 😁 💖 💵 Jeg pleier å donere til enten Rahma.no eller Islamicrelief.com. Tro meg, etter du har donert, du kommer til å føle deg utrolig glad og takknemlig over at du valgte å bli med, in shaa Allaah! May Allah SWT bestow His reward, mercy and love upon you, ameen ♡

    Konseptet handler om å vise omsorg, medmenneskelighet og kjærlighet til våre medborgere ♡ Det å vise at vi bryr oss genuint om hverandre er det Allaah azzawajal liker å se.

    5
  • ISLAM,  RAMADAN & EID ♡

    Ramadan workshop – 2021

    As salaam aleykom og hallo vakre sjeler. Åååh tenk mens Sha’ban foregår nå i øyeblikket, er den velsignede måneden Ramadan på vei mot oss! EKTE GLEDE ♡ Så la oss begynne å forberede oss med gjøremål og innstille oss mentalt allerede NÅ. The time is sort of now or never girl, hihi 😀 Måtte vi alle sammen få oppleve Ramadan og Eid 2021, in sha Allah.

    Jeg har tenkt en stund på at jeg ville lage en workshop og dele litt inspirasjon angående hvordan man kan benytte seg av Ramadan på best mulig vis. For her gjelder det å trå til med engasjement og VILJESTYRKE for å tjene mest mulig belønning fra Allah azzawajal – Så vi in sha Allah kan entre Jannah! ♡ 😀

    Og det er bare SÅÅÅ verdt det! Herregud, tenk så mye næring sjelen vil få av all tilbedelsen, hvor man in sha Allah føler Allaahs kjærlighet, hvor du føler EKTE FRED i hjerteroten og Hans nærvær ♡ AMAZING, spør du meg! Definitely positive mind programming for mental health! Nå har vi sjansen til å prøve å finne Allah azzawajal, for Hans Majestet elsker oss og Han er der. VI må bare ta initiativet til finne Han igjen.

    Siden «nivå» av Imaan er så utrolig individuelt, så jeg har valgt å lage 3 Workshops til dere for 3 ulike nivåer, så alle føler seg velkomne til Ramadan, in sha Allah ♡ ☆ 😀 For det handler om å inkludere hverandre. Hope you will benefit something from them!

    ☆ Workshop med oppdrag & daglige gjøremål for Ramadan

    Først av alt, sett av tid til å skrive ned alle gjøremål som punkter du skal krysse av. Dette kan man gjøre på ulike vis. Skriv det enten ned i journalen din eller i kalenderen på telefonen. Eller så kan du være litt fargerik og kreativ hvor du tegner og skriver ned oppgavene på et ark, pynter det som du vil og henger det på et synlig sted hvor du konstant automatisk ser det. Eller bare rett og slett printe ut workshopen som passer deg best herifra.

    Ethvert nivå har en del av de samme ibadaat, men er i ulike styrker! Et høyere nivå vil da ha en litt tyngre oppgave – Som også vil in shaa Allaah gi oss mer blessings og reward ♡ Totally worth it!

    1. Salaah ♡

    Welcome, kjære ♡ Hvis du ikke ber Salaah i hverdagene, da har du en sinnsykt bra mulighet til å starte med det nå allerede i Sha’ban før Ramadan! Glimrende! 😀 Hvis du føler for å be alle 5 om dagen, for all del – kjør på! Men det kan i realiteten ofte bli tungvint når man ikke er vant til å be alle 5 hver eneste dag. Så det handler om å sette seg realistiske mål, in sha Allah – Så ha en regel om at du skal MINST be én Salaah hver eneste dag. Men prøv å be mer, for nå har du sjansen ♡ Er du usikker på hvordan man ber og gjør Wudo riktig, så kan du lære det på siden her Salaah & Wudo.

    2. Faste ♡

    Faste hver eneste dag, in sha Allah ♡ Its all about the sacrifice for Allaah azzawajal. By the way, for at fasten skal gi deg belønning og bli akseptert, så er man nødt til å be alle 5 Salaah i tide. Så gjerne bruk det som motivasjon og drivkraft til å flette sammen Salaah og fasting 😀

    3. Foredrag ♡

    Se et foredrag av Islamske videoer, f.eks fra The Merciful Servant på YouTube. De har mange korte og kule påminnelser! Here you go The Merciful Servant Dette er viktig så du er med på å forme mentaliteten din i riktig retning, altså for å bli påvirket positivt – Sett av 10 – 15 minutter hver dag.

    4. Dua Dialog ♡

    Alltid hold deg CONNECTED med Allaah SWT, ved å løfte hendene dine og være i Dua Dialog med Hans Majestet. Snakk med Han som om du snakker med din aller beste venn! ♡ Tro meg, det er sykt koselig når man åpner seg for Han! Nå er muligheten for å in sha Allah bli tilgitt for våres synder. Så gjerne be om unnskyldning og søk tilgivelse ifra Allah SWT, for Han elsker virkelig å tilgi oss, Han er den mest barmhjertige ever ♡ Dette er virkelig the best spiritual Self Care – Sett av 10 – 15 minutter hver dag.

    5. Les oversettelsen av Quranen ♡

    Det her synes jeg er noe av det aller viktigste vi burde gjøre hver eneste dag. Det er når vi åpner boken og faktisk leser hva Allaah azzawajal snakker om at vi våkner til realiteten og forstår den virkelige og sanne meningen med livet – Les minimum 2 sider av boken, det er ca 30 vers. Om du vil, les gjerne mer. Kan leses her Quranen.

    6. Les arabisk Quran ♡

    Quranen ble åpenbart og sendt til jordkloden i Ramadan, derfor er denne vakre måneden så velsignet. Les Quranen på arabisk (om du kan lese arabisk) – Sett av minimum 10 minutter, om ikke mer, in shaa Allaah.

    7. Zakaat ♡

    Husk å betale Zakaat, som er 2,5 % av all formuen din før Eid, in sha Allah ☆

    8. Hijab ♡

    Om du ikke bruker hijab i hverdagen, da er det en strålende mulighet til å øve seg på å bruke det nå. For Satan er ikke rundt oss i Ramadan, he is locked down. Og SubhanAllah det kan man faktisk føle om man reflekterer! Så stå foran speilet og prøv deg ut med ulike hijaber til du føler deg komfortabel, for du ER VAKKER med hijab, uansett hva din indre stemme sier til deg. Så prøv å bruke hijab minst én gang i uken. Gjerne oftere om du klarer, selvfølgelig.

    9. Be Taraweeh ♡

    Hva er Ramadan uten å be Taraweeh, hehe? Dette er noe vi typisk gleder oss til hvert år, allahummabarik! Pga Covid19 nå får vi nok desverre ikke samlet oss i moskeen, men det burde overhodet ikke være en ned bremsing for våres gode gjerninger. For jo, det å be Taraweeh er bedre enn alt i dette verdslige liv! ♡ Be minimum 2 – 4 Rakaah med nawafil salaah/ Qiyam al Lail for Taraweeh etter Isha. Be gjerne mer om du klarer, in shaa Allaah. Enjoy your night with our Rabb ♡

    1. Salaah og Zakaat ♡

    Oioi, du er på nivå 2 ma shaa Allaah, da går vi ut ifra at du in sha Allah ber alle dine 5 Salaah i hverdagen din, alhamdulillah 😀 Samme med å betale Zakaat, det går vel sikkert på automatikk. Great!

    2. Faste ♡

    Faste ofcourse, in sha Allah ♡ Its all about the sacrifice for Allaah azzawajal. Husk at oppførsel har mye med fasting å gjøre, so always behave the tounge, in sha Allah. Prøv å holde deg unna negative samtaler (baksnakking) om andre mennesker. Prøv å unngå å banne om det glipper ut iblant. Prøv å unngå kverulerende diskusjoner og krangling. Alt dette kan skje, its human. But try to STAY POSITIVE and spread good vibes, in sha Allah ♡

    3. Foredrag ♡

    Se et foredrag av Islamske videoer, f.eks Living Islam in the west. Om du ikke har fått med deg denne serien, er det virkelig på tide! Den er ma shaa Allaah SÅ relevant for oss som bor i Europa, og er utrolig DYP og lærerik – Sett av 30 eller ca 60 minutter (for å se ferdig en hel episode) hver dag, in shaa Allaah.

    4. Dua Dialog ♡

    Alltid hold deg CONNECTED med Allaah SWT, ved å løfte hendene dine og være i Dua Dialog med Hans Majestet. Snakk med Han som om du snakker med din aller beste venn! ♡ Tro meg, det er sykt koselig når man åpner seg for Han! Nå er muligheten for å in sha Allah bli tilgitt for våres synder. Så gjerne be ydmykt om unnskyldning og søk tilgivelse ifra Allah SWT, for Han elsker virkelig å tilgi oss, Han er den mest barmhjertige ever ♡ Dette er virkelig the best spiritual Self Care – Sett av 15 – 20 minutter.

    5. Les oversettelsen av Quranen ♡

    Les oversettelsen av Quranen ^^ Det synes jeg er noe av det aller viktigste vi burde gjøre hver eneste dag. Det er når vi åpner boken og faktisk leser hva Allaah azzawajal snakker om at vi våkner til realiteten og forstår den virkelige og sanne meningen med livet – Les minimum 4 – 10 sider av boken. Om du vil, les gjerne mer. Kan leses her Quranen.

    6. Les arabisk Quran ♡

    Quranen ble åpenbart og sendt i Ramadan, derfor er denne vakre måneden så velsignet. Les Quranen på arabisk (om du kan lese arabisk) – Sett av minimum 10 – 30 minutter til lesing. For all del, les mer om du ønsker å komme nærmere Allaah SWT ^^

    7. Be Sunnah ♡

    Hvis du ber alle 5 Salaah i hverdagen uten noe problem, så prøv å tillegge Sunnah bønn til dine obligatoriske bønn. F.eks de 2 Sunnah som er før fard i Fajr. De 2 Sunnah er bedre enn alt som eksisterer i dunya, tenk! WOW ♡ I gotta have those, as. Om du klarer, ha det som fokus til enhver Salaah at du skal be Sunnah rakaah, in sha Allah.

    8. Da’wah♡

    Å kalle folk til Islam (Da’wah) – Kjøp deg eller skaff deg 1 Quran, gi den bort som en gave til en random eller bekjent person som ikke er muslim. Det er Sunnah å gi presanger ♡ So yay, dobbel belønning, in sha Allah! Det kan f.eks være til sjefen din som du har jobbet med i så mange år, ei klasse venninne eller en kollega. Alle fortjener å få muligheten til å lese Quranen ♡ So make that happen in sha Allah – Mission: Del ut 1 Quran i løpet av Ramadan.

    9. Be Taraweeh

    Hva er Ramadan uten å be Taraweeh, hehe? Dette er noe vi typisk gleder oss til hvert år, allahummabarik! Pga Covid19 nå får vi nok desverre ikke samlet oss i moskeen, men det burde overhodet ikke være en ned bremsing for våres gode gjerninger. For jo, det å be Taraweeh er bedre enn alt i dette verdslige liv! ♡ Be minimum 6 Rakaah med nawafil salaah/ Qiyam al Lail for Taraweeh etter Isha. Be gjerne mer om du klarer, in shaa Allaah. Enjoy your night with our Rabb ♡

    1. Salaah, Sunnah, Nawafil, Sujod og Zakaat♡

    Yaaay, om du føler at du vil følge nivå 3, allahummabarik ♡ Er du på dette nivået, går vi ut ifra at du in sha Allah ber alle dine 5 Salaah i hverdagen din. Samme med å betale Zakaat, det går vel sikkert på automatikk ^^ Når du ber, tenk over og prøv å huske på å gjøre lengre Sajdah under Salaah. Det er en utrolig deilig følelse å være i Sajdah, SubhanAllah ♡ ELSK, det er ekte kjærlighet!

    Tillegg også Sunnah bønn, samt gjerne Nawafil bønn (ekstra frivillige bønn) til dine obligatoriske bønn. Om du klarer, ha det som fokus til enhver Salaah at du skal be Sunnah rakaah – Gjør det til alle 5 obligatoriske Salaah, in sha Allah. Husk å prøve å ha dyp kusho med konsentrasjon. Etter hver eneste Salaah resiter Ayatul Kursi, og Surat Al Nas og Surat al Falaq.

    2. Faste ♡

    Faste ofcourse, in sha Allah ♡ Its all about the sacrifice for Allaah azzawajal. Husk at oppførsel har mye med fasting å gjøre, so always behave the tounge, in sha Allah. Prøv å holde deg unna negative samtaler (baksnakking) om andre mennesker. Prøv å unngå å banne om det glipper ut iblant. Prøv å unngå kverulerende diskusjoner og krangling. Alt dette kan skje, its human. But try to STAY POSITIVE and spread good vibes, in sha Allah ♡

    3. Foredrag ♡

    Se serien som omhandler vår elskede Rasulullah SAW med flinke Shaykh Mufti Menk: Life Of The Final Messenger (Seerah) – Muhammad Nå har vi sjansen til å bli påminnet om vår kjære Profet SAW, og prøve så godt vi kan å praktisere hans Sunnah. Lets aim for this, in sha Allah! – Se en hel episode hver dag.

    4. Dua Dialog ♡

    Alltid hold deg CONNECTED med Allaah SWT, ved å løfte hendene dine og være i Dua Dialog med Hans Majestet. Snakk med Han som om du snakker med din aller beste venn! ♡ Tro meg, det er sykt koselig når man åpner seg for Han! Nå er muligheten for å in sha Allah bli tilgitt for våres synder. Så gjerne be ydmykt om unnskyldning og søk tilgivelse ifra Allah SWT, for Han elsker virkelig å tilgi oss, Han er den mest barmhjertige ever ♡ Dette er virkelig the best spiritual Self Care – Sett av 20 – 45 minutter.

    5. Les oversettelsen av Quranen og den arabiske Quranen ♡

    Les mellom 10 – 30 sider av oversettelsen av Quranen. For den originale arbiske Quranen sett av minimum 30 – 60 minutter til lesing. For all del, les mer om du ønsker å komme nærmere Allaah SWT ^^ Det er Quranens måned, så den burde absolutt resiteres så mye vi bare kan. La oss tjene ajr, in sha Allah! 😀 Woop woop!

    6. Dhikr ♡

    Åhhh, dette er ren næring for sjelen, dere! Hjertet blir sannelig fylt med fred om tungen KONSTANT repeterer og gjør dhikr. Det er SÅ bra for hjeterota og mental helse, AllahuAkbar ♡ Repeter Surah Ikhlas, Surah Al Fatiha, Surah an Nas og Surah al Falaq hver dag, hver morgen og kveld før leggetid – 3 ganger hver. Les også Ayatul Kursi før leggetid. Underveis gjennom dagen, fortsett med å gjøre dhikr hvor enn du befinner deg. Tenk på det konstant, så du in gjør det på automatikk. Gjør mye istighfar, thats the key to peace of mind, in sha Allah.

    7. Da’wah ♡

    Å kalle folk til Islam (Da’wah) – Kjøp deg eller skaff deg 1 Quran, gi den bort som en gave til en random eller bekjent person som ikke er muslim. Det er Sunnah å gi presanger ♡ So yay, dobbel belønning, in sha Allah! Det kan f.eks være til sjefen din som du har jobbet med i så mange år, ei klasse venninne eller en kollega. Alle fortjener å få muligheten til å lese Quranen ♡ So make that happen in sha Allah – Mission: Del ut 2 Quraner i løpet av Ramadan.

    8. Bli kjent med Allahs 99 navn ♡

    Det å kjenne til Allaahs 99 navn, dems betydning og Hans attributter er super viktig! ^^ Det gjør at man blir kjent med Hans Majestet på et dypere plan. Hør resitasjonen av de 99 navnene og resiter samtidig med dem for å prøve å huske og pugge navnene utenat, in sha Allah. Bruk Souncloud på siden her, og scroll samtidig nedover for å resitere med. Ha gjerne litt lav lyd, så du hører deg selv mest for å høre om du repeterer riktig.

    9. Pugg en Surah fra Quran ♡

    Finn deg en kort, middels lang eller lang Surah som du ønsker å pugge ferdig til Eid, in sha Allah. Fokuser på denne, så den sitter som et skudd i løpet av måneden. Tenk på den HERLIGE belønningen som in sha Allah er i vente for at du strevde for dette, omg – It’s so worth it 😀 – Sett av 10 – 20 minutter til pugging.

    10. Be Taraweeh

    Hva er Ramadan uten å be Taraweeh, hehe? Dette er noe vi typisk gleder oss til hvert år, allahummabarik! Pga Covid19 nå får vi nok desverre ikke samlet oss i moskeen, men det burde overhodet ikke være en ned bremsing for våres gode gjerninger. For jo, det å be Taraweeh er bedre enn alt i dette verdslige liv! ♡ Be minimum 10 Rakaah med nawafil salaah/ Qiyam al Lail for Taraweeh etter Isha. Be gjerne mer om du klarer, in shaa Allaah. Enjoy your night with our Rabb ♡

    Om du synes ingen av nivåene over passer deg, no worries! Det er også mulighet for å plukke ut de målene du synes passer deg, ut ifra alle 3 nivåene – Hvor du kan plukke og mikse selv for å lage deg en mål plan som passer deg best.

    Måtte Allaah azzawajal akseptere vår Ramadan og ibadaah ifra oss, og gi oss lettelse i kommende tid, ameen ♡ stor KLEM!

    10
  • FEELDIA EVENTS

    UPCOMING: SADAQAA TIME – 2 & THE ARMY OF SATAN – EPISODE 13

    As salaam aleykom og halloen ♡ God fredag! Åhhh, vet dere hva.. Det er seriøst kjempe lenge siden vi har kjørt igang med Feeldia Events! Grunnen til det er egentlig bare det at jeg skriver om så mange forskjellige temaer, som gjør at jeg ikke alltid rekker å skrive om alle temaer hver eneste måned.

    Så da må jeg avvente med noen temaer, bytte på og la hvert tema stå i sin kø, hehe. Men nå kjente jeg at det var jammen meg på tide å kjøre på med et nytt online event, in shaa Allaah.

    So, next upcoming event sitt tema er Sadaqaa time! ♡ En gyllen mulighet til å åpne hjerte sitt litt ekstra mye for å donere bort penger til folk som er noe i mer nød enn oss selv. Sett av dagen 31. Mars til det, det er neste onsdag. Og hvis du er en ny leser, velkommen skal du være! ♡ Dette er altså online events, som du gjør hvor enn du befinner deg hen, in shaa Allaah. Så ligger belønningen hos mektige Allaah azzawajal 🤩 💖

    I Islam burde man selfølgelig gjøre ibadaat så ofte vi bare kan, inkludert at vi burde in shaa Allaah gi veldedighet så ofte vi får til. Men innimellom kan det dessverre gå litt i glemmeboken for noen av oss. Så med andre ord er denne dagen litt «highlightet» med et event navn, men samtidig er det en helt vanlig dag igrunn.

    Det å gi Sadaqaa er noe som mykner hjertene våres, gjør oss empatiske og forståelsesfulle overfor andre menneskers behov og mangler. Vi er altfor opptatt med våres grådighet, egne behov og vår egen verden, at det bare er fint å gi noe fra seg selv for å glede andre. Å glede andre er EKTE glede! 😍 Og ikke minst en super bra Healing for sin nafs og egoisme.

    Vi glemmer at andre folk har mye mindre penger og materialisme enn oss selv, og det at Norge er et rikt land med mange fordeler. «Uendelig» mange fordeler kan det til og med føles ut som iblant, SubhanAllah for en rosa boble vi lever i her… Alhamdulillah for alt virkelig! ♡ Så takket være folk som vi kan donere til, via det premisset ved å hjelpe andre kan vi in shaa Allaah bygge våres Jannah ved å gjøre gjerninger som blir registrert hos Allaah azzawajal ♡ Allahuakbar.

    Om du ikke har vært med på Feeldia events før anbefaler Feeldia deg å lese gjennom denne POSTEN først ♡

    And yes dere, vi fortsetter med å titte på serien The army of Satan, som alltid postes én gang i måneden. Lets roll episode 13, in sha Allah ☆ 13 minutter med konsentrasjon!

    Det er btw tid for å lese Surat al Kahf før magrib treffer inn! Whos in for the blessed challenge? Im in for sure, in shaa Allaah 💜 Wish u a amazing weekend!

    2
  • HVERDAG

    Det gløder litt for det om

    De siste dagene har ting vært litt slitsomt og litt stressende, men samtidig er det digg å se at solen titter frem innimellom. Det påvirker jo humøret, absolutt. Venninner har begynt å så frø og plante grønnsaker allerede, ma shaa Allaah, er så koselig å få sånne snaps.

    Egentlig så er typisk før Ramadan tiden hektisk, ihvertfall for min del. Derfor så gleder jeg meg egentlig til Ramadan hvor vi bare kan lande litt… Få litt peace of mind ved å heller fokusere på Allaah azzawajal og finne ro og glede i det, in shaa Allaah ♡ Det blir sååå godt for sjelen og sinnet mitt!

    Jeg har funnet frem mine gamle trollhassel, og vurderer å bruke en sånn pinne til Eid kalenderen. Alltid elsket trollhassel, det er rålekre kvister ma shaa Allaah! 😍 Vil sååå gjerne bruke en sånn!

    Men litt usikker på hvor praktisk det egentlig er, med tanke på at det ikke blir like lett å henge opp alle gave poser/ esker på ei sånn kvist. Så jeg må nok bare prøve meg litt frem, eventuelt finne frem sagen fra garasjen for å kutte ned ei bedre kvist.

    Oslo er så fint om dagen, selv i lockdown gløder det på noe vis, SubhanAllah. Ihvertfall når mye av snøen er smeltet bort, dermed kommer det hint av våren ♡ Deilig! Jeg synes egentlig det er like greit at vi har lockdown nå, så vi heller in shaa Allaah kan se frem til sommeren og åpne litt mer da gradvis. For sommeren vil vi jo ha! ♡ Snakkes in shaa Allaah over helgen nydelige sjeler.

    3
  • HELSE & SYKDOMSLÆRE

    HJERTESVIKT

    As salaam aleykom og god mandag dere ♡ Håper dere er uthvilte og klare for litt helse prat 🗯 💖 Temaet i Feeldia Nettmagasin idag som dere ser er hjertesvikt. May we learn something together, in shaa Allaah.

    Hjertesvikt

    Det som vil si å ha hjertesvikt er at hjertets pumpefunksjon er svekket og utilstrekkelig. Det finnes forskjellige grader av hjertesvikt, altså fra mild til moderat og stor svikt. Svikten kan oppstå helt plutselig eller som en gradvis utvikling. Dette vil selfølgelig avhenge av årsaken til hjertesvikten.

    Får kroppens celler og vev for lite oksygen, vil hjertet svikte. Hjertets pumpeeffekt skal både produsere et tilfredsstillende blodtrykk i arteriene og pumpe unna blod fra venene slik at trykket i venene blir lavt. Når pumpeeffekten er svekket, vil det altså redusere hjertets minuttvolum, først ved belastning, deretter også i hvile.

    Symptomer

    Tungpusthet Hovne bein Vektendringer Hjertebank Tretthet og tiltaksløshet

    Et hovedsymptom ved hjertesvikt er at det er tungt å puste, man får åndenød. Når venstre side av hjertet arbeider tyngre med å pumpe blodet ut av hjertet så forplanter dette økte trykket i hjertekammeret seg tilbake i lungekretsløpet, lungene blir mer væskeholdige og mindre luftholdige, og dette gir tung pust.

    Ved lett grad av svikt oppleves åndenød og vanskeligheter med å puste kun ved anstrengelse, i motsetning til alvorlige tilfeller, hvor du også kan få åndenød i hvile. Hvis hjertet ikke klarer å pumpe like mye blod som tidligere, vil de fleste merke at de ikke klarer like mye fysisk aktivitet som før. Vi sier at den fysiske yteevnen er redusert. Dette gir ofte også en allmenn følelse av tretthet.

    Muskulaturen klarer ikke å utnytte det tilførte oksygenrike blodet like godt som tidligere fordi de små årene som forsyner muskulaturen står konstant sammentrukne. Dersom hjertesvikten utvikler seg over tid, har kroppen mulighet til å kompensere, og pumpeevnen til hjertet er da bare redusert når pasienten er i aktivitet. Etter hvert som hjertesvikten utvikler seg, blir pumpeevnen også redusert når pasienten hviler.

    Ved høyresidig hjertesvikt

    Blodet hoper seg opp i venesystemet, og det oppstår hevelser (ødemer) i beina. Hevelsen kan medføre tørr hud på leggene, fordi presset inne fra vevet blir for stort. Pasienten kan utvikle utslett (staseeksem) som kan kompliseres av sår som ikke vil heles (venøse leggsår kalles det).

    På grunn av opphopning av væske får pasienten vektøkning. Leveren og milten forstørres på grunn av venestuvning. Venestuvningen kan ses tydelig på halsvenene. Mageomfanget kan øke på grunn av at lever og milt forstørres. Dersom væske siver ut fra kapillærene, kan det gi pleuravæske (væske på lungene) og ascites (væske i bukhulen).

    Pasienten blir plaget av nokturi (må opp om natta for å late vannet). Ved hjertesvikt får nyrene redusert blodtilførsel. Om natta når blodtilførselen til andre organer er redusert, klarer det svekkede hjertet å forsyne nyrene med tilstrekkelig blod. Nyrene fungerer da bedre, og slik oppstår den nattlige vannlatingstrangen.

    Ved venstresidig hjertesvikt

    Ved venstresidig hjertesvikt hoper blodet seg opp i lungekretsløpet. Dette gir pasienten dyspné (tung pust). Dyspné deles inn i flere grader: hviledyspné (pasienten blir tungpusten uten anstrengelser, og dette er svært alvorlig), funksjonsdyspné (pasienten blir tungpusten ved anstrengelser) og ortopné (pasienten blir tungpusten i liggende stilling, men opplever at respirasjonen blir lettere i sittende stilling).

    Pasienten opplever tretthet og får nedsatt fysisk kapasitet fordi kroppen ikke får nok oksygen. Også ved venstresidig hjertesvikt blir huden blålig, og ekstremitetene blir kalde fordi det ikke er tilstrekkelig blodgjennomstrømning. Lungeødem er en tilstand der væske hoper seg opp i lungene på grunn av redusert funksjon i venstre del av hjertet. Dette er en svært alvorlig tilstand som krever akutt behandling i sykehus.

    Årsaker

    Den vanligste årsaken til hjertesvikt er sykdommer eller skader i selve hjertet på grunn av for eksempel hjerteinfarkt eller feil i hjerteklaffene. Ved hjerteinfarkt ødelegges en del av hjertemuskelen, eller den får surstoffmangel på grunn av nedsatt blodtilførsel.

    Klaffefeil fører til at hjertets arbeidsbyrde økes, slik at svikt til slutt kan oppstå. Et høyt blodtrykk over tid kan også bidra i til å utvikle hjertesvikt. Grunnen er at hjertet da hele tida jobber mot et høyt trykk, og dette øker pumpearbeidet og slitasjen på hjertet.

    Venstresidig hjertesvikt er den vanligste. Da greier ikke venstre hjertehalvdel å pumpe nok blod ut i kroppen, og blodet hoper seg derfor opp i lungekretsløpet. Ved høyresidig hjertesvikt hoper blodet seg opp i venene i kroppen. Trykket øker da i venene, og væske presses ut i vevet. Enkelte tilstander vil kunne svekke hjertet. Det gjelder for eksempel diabetes, infeksjoner, lungeemboli og høyt alkoholinntak.

    Å stille diagnosen

    Anamnese og klinisk undersøkelse er som regel tilstrekkelig for å stille diagnosen hjertesvikt. Blodprøver vil kartlegge sykdommen, og ultralyd av hjertet kan påvise hjertesvikten med stor sikkerhet. Røntgen av hjertet kan vise et stort hjerte dersom svikten utvikler seg over lang tid. Hjertets hulrom vil da etter hvert bli større fordi hjertet prøver å kompensere for den reduserte pumpeevnen.

    Behandling og forebygging

    ACE–hemmere utvider blodårene slik at blodtrykket går ned og belastningen på hjertet reduseres. Digitalispreparater styrker hjertet. Vanndrivende medisiner (diuretika) reduserer væskemengden i kroppen og dermed belastningen på hjertet.

    Betablokkere får hjertet til å slå roligere, senker blodtrykket og styrker hjertet. Antikoagulasjonsmedisiner hemmer koagulering i blodet. Ved alvorlig hjertesvikt kan sengeleie være aktuelt i perioder for å redusere hjertets arbeidsbelastning til et minimum.

    Mosjon er bra

    Du holder hjertets pumpekraft ved like ved å bruke hjertet. Derfor er det bra for pasienter med hjertesvikt å mosjonere, men dette bør virkelig rådføres med lege først. Du skal imidlertid ikke anstrenge deg mer enn at du samtidig kan snakke. Og viktigst av alt er det at du ikke plutselig og uten veiledning eller opptrening tar for hardt i. En mild gradvis stigende intensitet i treningen er best.

    Ved svært alvorlig hjertesvikt kan trening derimot forverre sykdommen og må unngås. Hvilken type mosjon du bør velge, avhenger av hva du kan klare. Det kan og da være nødvendig å rådføres med en personlig trener først. Man kan for eksempel ta seg en en daglig gåtur, drive med sykling eller svømming – Om helsen er i stand til det.

    Velg små og hyppige måltider

    Det er viktig at hjertepasienter spiser riktig mat. Har du væskeopphopning (ødemer) på grunn av et dårlig fungerende hjerte, er det viktig å redusere bruken av salt. Små og hyppige måltider er gunstig fordi hjertet må jobbe hardere etter et stort måltid.

    Røykeslutt bør være et mål

    Røyking er absolutt skadelig for et sykt hjerte. Sigaretter “stjeler” oksygen fra hjertet, skader blodårene dine og øker blodets tendens til å klumpe seg. Det beste du kan gjøre for hjertet ditt er å stumpe røyken for godt, in shaa Allaah.

    Måtte Allaah azzawajal velsigne hver og en av oss med et friskt hjerte og god stabil helse, ameen ♡ Ønsker dere en fin start på uken!

    1
  • HVERDAG

    Livet nå

    Jeg har bestilt meg noen godteri poser ifra Ebay nå til pakke kalenderen jeg in shaa Allaah skal lage. Eller, jeg gjorde det for ca 2 – 3 uker siden, om jeg husker riktig. Det stresser meg litt at jeg planla det dårlig og altfor sent, egentlig. Å bestille ting fra Ebay burde man gjøre minimum 6 måneder i forveien, spesielt om det er til et event eller fest.

    Så det er ganske usikkert om jeg rekker å motta de før jeg skal sette opp kalenderen. I verste fall kan jeg in shaa Allaah få brukt dem neste år! ♡ Nå pga lockdown er det ihvertfall ikke lett å få tak ting man trenger til kunst og håndverk. Jeg har titta litt i skuffen min for hva slags stæsj jeg har liggende fra før, og Alhamdulillah så fant jeg noe annet jeg kan bruke til putte snop oppi! Haha, skikkelig nødutgang in the last minute vett.. 😆

    Mange ganger tar det så himla lang tid å få tilsendt varene over til Norge, det kan i flere tilfeller ta over 3 måneder å få noe, haha 😅 Dere som shopper fra Ebay skjønner sikkert hva jeg mener. Så, det blir et notat for meg selv – Planlegge Ramadan in shaa Allaah 6 måneder i forveien med tanke på dekorasjon.

    Jeg har prøvd Aliexpress også, men den likte jeg rett og slett ikke noe særlig med tanke på oppsettet av nettsiden, funksjonene etc. Wish har jeg heller ikke testa, og hørt mye tull og dårlige tilbakemeldinger om siden, men det betyr ikke at feedback’en som er der ute nødvendigvis er en sannhet – Erfaringsmessig bør man nok teste sidene selv, før man bedømmer.

    Her om dagen reklamerte den om at man kunne kjøpe seg regulering som man kan sette på selv, til 1 kr eller noe.. Altså, hahahaha er det mulig?! 😂 Jøss, det der har jeg faktisk gått glipp av! Jeg visste at man kunne bleke tennene sine med hjemme bleking, men ikke at man kan leke regulerings tannlege på hjemme basis. Det var litt lættis for min del. Dere får ha en super helg, vær hyggelige med hverandre og vis omsorg ♡ Ikke minst, fortsett med å holde 2 meters avstand fra hverandre fisabilillah.

    3
  • HVERDAG

    Beklageligvis, avslutter vi et kurs

    As salaam aleykom ♡ Jeg ville bare stikke innom for å meddele en litt trist beskjed med dere. Etter å ha gjort Isthikara om det, og snakket med min kollega i Feeldia så har vi besluttet med å avslutte kurset Branches of Faith – Explanation of the 70 Branches av Shaykh Dr. Yasir Qadhi – Det av noen personlige årsaker.

    Jeg følte at det hadde blitt for dumt å bare avslutte det uten å gi beskjed om det. Vi har våres grunner, og det var in shaa Allaah det riktige valget for oss akkurat nå. Khayr in shaa Allaah. Måtte den mest barmhjertige Allaah azzawajal guide oss alle til Siratul Mustaqeem, tilgi våres synder og gi oss hidayah, ameen ♡ Snakkes snart, in shaa Allaah! LOVE

    3
  • INTERIØR

    INTERIØR SOM ER HELT USMAKELIG

    As salaam aleykom og hallo nydelige sjeler ♡ Håper dere har det fint om dagen! Her er det altfor mye som skjer på jobb fronten, men det er like greit det. For det er sååå viktig at man har noe å bedrive tiden med nå særlig i lockdown.

    Selv om det er lockdown følger jeg ofte med på trender når det gjelder blant annet klesstil, fashion og interiør design. Det er så spennende å se hvilken stil som er i vente og hva som kommer etter der igjen. Det er faktisk godt for hode med forandringer og nye sesonger! ♡ Og det er sunt for hjerte å være glad i forskjellige hobbyer! Så lenge de er halaal 😄

    Bilder lånt fra Internett

    Nå derimot har det kommet en helt forferdelig trend. Yes, dere som følger med på interiør design vet kanskje hva jeg sikter til? 😅 Altså, halo… Jeg snakker om de forferdelige rumpe og underlivs vasene og alt dekoret, som tilhører i den intime kategorien. Omg, grusomt! Altså hvor blir det av hayah, og hva i all verden har underlivet og nakne menneske kropper med dekorasjon å gjøre – Ingenting. Føler at designerne driver å drar inn litt følelsen av Renessansens tid på nytt med disse skulpturene, bare i en «nyere» 2021 versjon.

    Nå høres jeg kanskje teit ut, men tro meg, det er mye mer FAIL designmessig og teit det å designe og produsere vaser og dekorasjon som ikke egner seg i et menneskelig hjem. Blir bare smålig frustrert over det når jeg går forbi butikker som har glass vaser stående i vindusruten med den «nakne perfekte og ideelle kvinne kroppen».

    Fæle trender som dette er med på å påvirke og programmere oss mentalt feil, og gjør ikke kroppspresset akkurat noe mindre for oss kvinner. Det kan få kvinner til å føle seg psykisk dårlig, og slite mer med mindreverdig komplekser pga et evig jag etter det perfekte utseende. Det veit vi jo godt fra før. Fordi flere av oss ikke har den såkalte «perfekte kvinne kroppen» som blir presentert i vase former og dekorasjon.

    Kanskje du sitter og ler av posten min nå og bagatelliserer fenomenet 😂 Det får nå være opp til hver enkelt, fordi vi alle tenker forskjellige tanker. Eneste jeg veit er at det overhodet ikke passer å ha en naken rumpe eller underlivs vase stående på sofa bordet, mens både menn og kvinner bor under samme tak. (Hvis) du har vurdert å kjøpe noe av det… Tenk deg selv, er det egentlig noe fint å ha noe sånt stående i samme rom hvor man ber Salaah og leser Quranen?

    For saken er at, folk og muslimer følger også trender og det mye i uvitenhet. Da tør jeg å være den som velger å fortelle at visse ting og trender ikke egner seg å ha i et muslimskt hjem. For denne trenden her har et Satansk opphav, tro det eller ei, og det er viktig å ta til seg. Satan prøver å normalisere nakenhet i menneskelige hjem og indoktrinere mentaliteten våres, på alle mulige negative og «kreative» måter – Med fashion, ulike stiler, interiør, design, you name it.

    Til og med uavhengig av hva Islam lærer; designet i seg selv tilhører i en intim privatsone som er hos våres egne ekte menneskekropper, som Allaahazzawajal har designet. Slik dekorasjon, bilder, statuer og vaser av menneskekropper tilhører ikke det offentlige rom, om du forstår. Det er bare virkelig ikke pent å se på engang. Det var nå ukens interiør tanker, haha.. 😄 Prekas snart, in shaa Allaah ♡ Håper vi får soool hele uken, hadde vært fantastisk!

    2
  • ARTIFICIAL,  RAMADAN & EID ♡

    Tutorial: Ramadan skilt til Ramadan kalender – 2021

    Ok, så det er ikke lenge igjen til Ramadan, in sha Allah! Åååh, som det kiler i magen av positivitet 💖 💫 Som dere alt vet, så har jeg kommet i gang med dekorasjons planleggingen og Ramadan verkstedet. Det er så koselig og givende følelse når man mestrer en oppgave! Spesielt i kunst og håndverk! Altså, det er seriøst sååå lenge siden jeg har satt meg ned og drevet med papp/ papir kunst. Det å gjøre detaljert og pirk arbeid med å klippe, lime, tegne opp etc.

    Altså, det vi snakker om å lage er et skilt til Ramadan kalenderen/ pakke kalenderen som jeg/ vi lager her i Feeldia Nettmagasin. Det skiltet er på en måte en motivasjon om at Ramadan har entret, og at vi in shaa Allaah er sååå velsignet at vi får oppleve den nydelige måneden. Her ser du fjorårets kalender og skilt så du skjønner mer hva jeg sikter til. Hvis du vil være med å lage Feeldia sin Ramadan pakke/ pinne kalender så er det ikke forsent å bli med! Til det finner du handleliste her og her.

    I tankene mine hadde jeg en visuell visjon om hva jeg ville lage til en viss grad. Det var ikke sånn at jeg hadde en skikkelig konkret tanke i hode på lager om hvordan slutt resultatet skulle bli. Men jeg hadde lånt et bilde fra pinterest for inspirasjon, for å prøve å etterligne det og lage nogen lunde likt med min egen fantasi. Jeg visste at jeg ville lage et skilt med en moské og skrift iallefall! ♡ Og det blei det, gitt!

    Først når jeg begynte å tegne opp moskeen med pen, så synes jeg ikke at jeg klarte å tegne helt symmetrisk, så jeg holdt nesten på å gi opp, haha! Men, så sa jeg til meg selv at jeg skulle fortsette å klippe og se hva det ble til slutt, og komme opp med løsninger underveis. Det endte faktisk veldig bra, så ikke vær redd for at ting ikke kan se helt perfekt ut fra begynnelsen – Man må gjøre sitt beste og vente til slutt resultatet ♡ Then its gonna sparkle!

    For jo, det å klippe moskeen er ganske pirke arbeid, men allikevel er det oppnåelig for de aller fleste og gir en super mestrings følelse. Også er det selvsagt behagelig og gøy å drive med, og et bra tidsfordriv nå i lockdown. Alt som kan gi mestring følelse på et halaalt vis er verdt å bruke tiden sin på! 😁 Dette er både artig å drive med familien, barn og venninner! Så her får dere tutorial for hvordan man lager den! Det kan ta alt ifra 1 – 3 dager å lage den, spørs helt på hvor mye tid du gidder å bruke på det, you know. Jeg liker å ta meg god tid, men man kan lett bli ferdig med den på én dag også!

    ♡ En pakke med gull ark (stive), i A4 str. Pakken inneholder 3 stk, tror jeg – Kjøpt fra Søstrene Grene. Mulig man får det på Panduro også.

    ♡ En pakke med gull glitter ark (litt mindre stive), i A4 str. Pakken inneholder 2 stk, tror jeg – Kjøpt fra Søstrene Grene. Mulig man får det på Panduro også.

    ♡ Candle liner i fargen du foretrekker – Jeg har brukt hvit farge. Kan også erstattes med f.eks akryl maling eller glitter glue penner – Fåes kjøpt på Panduro, og kanskje Nille.

    ♡ Stift lim (vanlig lim, altså) ♡ Saks (stor og liten)

    ♡ En penn ♡ En linjal ♡ Teip

    ♡ Start aller først med å ta frem 1 stivt gull ark (det uten glitter) og 1 ark med glitter. En av hver. Du må først skape litt støtte til skiltet. Det gjør du veldig enkelt ved å lime det stive gull arket (uten glitter) på baksiden av det andre glitter arket (som du skal bruke som forsiden). Klem litt på arkene med hendene så det fester seg ordentlig godt. La det tørke i minimum 1 time.

    ♡ Finn frem et til gull ark (det stive), som blir det 3 arket, som du skal bruke til å tegne moskeen på. Da har jeg brukt det pinterest bilde som eksempel til å tegne en moské som skal klippes ut og limes på forsiden, på (gull arket med glitter). Du kan bruke andre moské bilder også fra Google, eller tegningen jeg har tegnet, bare fantasien setter grenser her. Les neste steg før du starter klippingen!

    ♡ Bruk linjalen hvor det lar seg gjøre for å få en mest mulig symmetrisk og rett moské. Ta øyemål eller bruk linjalen for å måle opp 4 cm på hver av sidene, på gull arket du skal tegne moskeen på (ark nr 3). Marker et svakt punkt med pen på hver av sidene. Se bilde over. De punktene setter høyden på de ytterste søylene som du skal tegne opp, da har du en ca høyde å gå ut ifra, in shaa Allaah. Deretter tegn ferdig moskeen.

    ♡ Etter du har tegnet ferdig begynner pirk arbeidet med å klippe ut moskeen. Klipp, klipp klipp! ♡ Hahah, kose deg!

    ♡ Når du har klipt ut moskeen begynner vi med Candel liners og markeringen, hvor vi altså tegner opp en omriss på moskeen med tuben for å skjule klipte ujevnheter. Har du ikke Candel liners, kanskje du har noe type akryl maling liggende hjemme som du kan bruke istedet. Det tror jeg skal gå fint, så lenge du bruker en mørk farge som svart eller noe. Jeg har iallefall lagt liner’en i to omganger. Første gang syntes ikke fargen så bra, så jeg ventet til det tørket (minst 1 time) og tok et lag til.

    ♡ Når det har tørket helt er neste steg å lime moskeen på selve glitter forsiden! Jeg synes det var kult når moskeen fikk litt sånn 3D effekt! For å gjøre det må du kun sette lim nederst av moskeen, altså ikke på noen av stolpene/ bygningen. Sett lim kun over de 4 cm vi har målt opp som høyde. Se bilde ♡ Press litt med håndflaten på det så det fester seg godt. La det stå i tørk i ca en time. Når det har tørket sett gjerne en teip bit på hver ende, som du vender over til baksiden av skiltet så det festes ekstra godt.

    ♡ Neste steg er å lage et feste til Ramadan skriften, som skal være på forsiden. Finn frem et gull ark av det du har igjen. Selve festet skal være liggende, fordi det må ha lik lengde som forsiden, altså horisontalt. Derimot høyden skal være målt opp vertikalt – Bruk linjalen for å måle opp 9 cm til det, og klipp rett frem for å få et avlangt feste. Kan bruke linjalen og for å få en rett strek å klippe på. Deretter skal du brette arket i 3 størrelser. Den siden som skal være på forsiden skal være 2,5 cm. Undersiden skal også være 2,5 cm. Og bakerste siden skal ha høyere feste, altså 4 cm.

    ♡ Når det er gjort bare fortsetter du med å brette kantene så du får 2,5 cm + 2,5 + 4 cm. Se bilde hvordan det er gjort. Det høyeste målet, altså 4 cm (ryggen av festet) – Skal limes på baksiden av forsiden (baksiden av glitter arket). Mens du skal ha 2,5 cm på undersiden, og 2,5 cm på forsiden. Vent til det har tørket godt (ca 1 time), og i mellomtiden kan du komme i gang med neste steg.

    ♡ Jeg fant noen bokstaver på nett jeg brukte som font for skiltet. Sorry for dårlig kvalitet på bilde, men det funker å tegne av de, haha! Du kan bruke de samme som meg, tegne de opp selv eller bruke andre fonter på nett. Tegn opp bokstavene på et resterende gull glitter ark med pen, i størrelsen du vil ha dem. Jeg har tegnet mine 5 cm i høyde, så de ikke skal skjule så mye av moskeen bak. Fortsett med å klippe de ut.

    ♡ Når de alle er klipt ut, fortsetter du med samme prosess. Tegn opp med Candel liner’s som omriss på alle bokstaver for å jevne ut ujevnheter. La det tørke helt, ca én time.

    ♡ Avslutt med å lime bokstavene på forsiden av festet! La det tørke ca én time, in shaa Allaah. Then you are done, my dear friend! 😄💜 Gratulerer, haha!

    Skiltet i seg selv er litt tyngre enn fjorårets kalender skilt. Så hvordan jeg skal henge det opp på pinnen kommer jeg til å forklare i kalender tutorialen, in shaa Allaah. Kanskje jeg må spikre det på med bitte små spikere?! 😅 Prøver å satse på å mekke sammen kalenderen én uke i forveien av Ramadan, in sha Allah!

    Håper du likte Feeldia Nettmagasin sin tutorial! Nå må jeg ta en pause i helgen her as, det har vært så travelt i det siste. Kose dere, god helg! ♡

    4
  • RAMADAN & EID ♡

    SHA’BAN – DEN FORGLEMTE MÅNEDEN – 2021

    YAY, dette med Sha’ban er en god nyhet dere! ♡ Snart ender vakre Rajab måneden, SubhanAllah som jeg føler hver og en måned har gått fort i svingene her nå som solen har begynt å titte mer frem. God! Please stop the time, hehe neida. Men altså, når Rajab ender så gjør det det av en god grunn!

    Det er nemlig for at måneden Sha’ban skal begynne – LOVE 🥰 Som tidligere nevnt; Rajab, Sha’ban og Ramadan henger på en måte litt i tråd med hverandre ♡ Det er velsignede måneder alle tre. Er du usikker på hva Rajab går ut på kan du lese om det her.

    Istedet for å lage en ny post om hva Sha’ban innebærer kan de som er nysgjerrige og lærevillige sjeler lese om det i fjorårets post her

    Det som er viktig å notere ned er at datoen for når Sha’ban begynner i år, ikke er lik fjorårets dato! Greit å vite så man ikke blir forvirret av det. For i fjorårets post står det selfølgelig fjorårets dato. Sha’ban er beregnet å inntreffe in shaa Allaah fra ca 14 eller 15 mars.

    Det kan være 14 mars også, fordi det er ulikt fra land til land når månen blir observert. Anyway, det er uansett en mental positiv hype vi burde ta nytte av, in shaa Allaah. Ramadan snaaart, det blir sååå bra, in shaa Allaah! 🗯 😍 Jeg kommer in shaa Allaah med en koselig Ramadan tutorial innen Artificial kategorien før helgen, so stay tuned with Feeldia Nettmagasin for inspirasjon ♡

    4
  • NLP - GROWTH MINDSET

    Å BLI MENTAL TØFF – SESSION 13

    (NB: Ser du ikke videoen, prøv å laste inn siden på nytt. IPhone kan ha litt problemer med det, dessverre)

    As salaam aleykom og hallo snille sjeler! ♡ Endelig mandag og jeg er klar for en ny uke, Alhamdulillah for det. Vi får se hvor lenge vår viben kommer til å holde seg, hehe. Alt i alt er det uansett fint med både gråe og solfylte dager! Jeg går fortsatt med sjukk og varm jakke jeg, føler ikke at jeg er helt ready for å henge vekk boblejakken riktig enda. Egentlig trur jeg det faktisk kommer til å snø litt mer, det er typisk det frem til april, noen ganger til mai og har det snødd om dere husker ♡

    Håper dere husker noe ifra session 12, om dere vil lese det på nytt for å henge litt mer med kan det gjøres her. Vi fortsetter med å titte på 1 nytt brukervennlig tiltak, som er mentale skills som kan være nyttefulle for psykisk helse. Om man lærer seg å bruke de over tid, in shaa Allaah.

    Legg vekk ting du ikke kan forandre

    Typisk oss mennesker ønsker vi å forandre på alt mulig, og ha kontroll over hver bidige lille ting i livet vårt. Ikke minst forventer vi forandring og suksess på sekundet, og det ofte uten å ha strevd for progresjon. Vi forestiller oss ofte at ting ikke må jobbes for, men automatisk skal bli forvandlet til en positiv forandring med givende resultater øyeblikkelig.

    Noen ganger kan fokuset vårt gå over til den andre enden, hvor man begynner å kreve og forvente ting fra motparten. Selv når vi i realiteten egentlig har veldig lite kontroll over hvordan motparten velger å gjøre ting. Da kan følelser fort hope seg opp i hverandre til å bli en negativ sprettball som spretter ukontrollert overalt… Med flere tråder opphengt i hverandre, hvor ballen til slutt kan bli seende ut som en krusedull. En mental krusedull.

    Følelser kan ofte ta overhånd, men det gjelder å innse og reflektere over at følelser er noe man kan trene på å styre og det å føle en følelse på et annerledes vis. La den emosjonelle berg og dalbanen komme ut i en kort tid, deretter prøv å få kontroll på utfallet så fort så mulig, in shaa Allaah.

    For såklart er det naturlig at vi blir testet med tålmodighet og flere irriterende momenter i løpet av dagene. Irritasjon er en følelse som er sunt å få ut av sinnet til en viss grad. For det er ikke bra å drukne i negative følelser, samtidig som det ikke er bra å la begeret renne over andre heller.

    Da er det bedre å føle litt på de sure følelsene, og deretter få de ut fra systemet for å ikke bære nag over noe. Om du da må snakke med ei troverdig og lojal venninne om det, eller trenger en annen form for pause hvor du trenger alene tid for å komme over det – Do whatever it takes to calm yourself down og få fokuset tilbake igjen på deg selv. Man må finne den naturlige balansen som passer deg best ♡

    Det er ofte når vi først faller til ro, de negative følelsene har dempet seg over noen dager at vi klarer å få klarhet i tankemønsteret vårt. Det vi må prøve å huske på hver eneste dag er at i realiteten så kommer ikke andre til å forandre på seg selv for å tilfredsstille deg og dine behov. Heller ikke mine.

    Men du selv kan gjøre en forandring, som vil påvirke motpartens oppførsel mot deg. Styrken og kraften for å oppnå forandring ligger først av alt i oss selv, og vi må rette blikkene våres mot oss selv. Så legg vekk ting eller folk du ikke kan forandre noe på, for det er desverre ofte bittert nok bortkastet tid.

    Fokuser på å forandre deg selv, og ikke fokuser på å forandre andre. Når du forandrer deg selv til å bli en mer positiv person med gode ressurser som både gir fordeler til både deg selv og andre, så vil folk uansett in shaa Allaah legge merke til det på én naturlig fin måte. Enn at man prøver å forandre på noe man ikke har kontroll over. Vi har kun kontroll over oss selv hvor vi kommer til å bli stilt til ansvar for våres egne handlinger. Feeldia believes in you, so start believing in yourself too! ♡

    Ha en fortsatt fin mandag & vær optimistisk! ♡

    4
  • QURAN

    Noen av mine favoritt Surah

    As salaam aleykom og hei beautifuls! Ville bare stikke innom kjapt for å hilse på dere, før jeg fortsetter dagen min. Noen av mine favoritt Surah’er er faktisk Surah al Falaq og Surah an Nas. Jeg mener, just have a look at them! Allaah SWT har skapt både ondskap og godhet i dunya som vi daglig blir testet med.

    Hans Majestet har også gitt oss lettelse ved å skape Surah’er som vi kan bruke for å beskytte oss selv med. Det er virkelig SÅ barmhjertig gjort av Han! ♡ Tenk om vi ikke hadde disse å bruke SubhanAllah. Jeg prøver å resiterer de hver dag in sha Allah, hver morgen og kveld for å beskytte meg selv ♡ Jeg elsker dem, alhamdulillah! Ha en peacefull helg!

    ♡ Kapittel 113: Al Falaq – The Daybreak ♡

     

    In the name of Allah, the Gracious, the Merciful.

    Say, “I take refuge with the Lord of Daybreak.

    From the evil of what He created.

    And from the evil of the darkness as it gathers.

    And from the evil of those who practice sorcery.

    And from the evil of an envious when he envies.”

    ♡ Kapittel 114: An Nas – The Mankind ♡​

    In the name of Allah, the Gracious, the Merciful.

    Say, “I seek refuge in the Lord of mankind.

    The King of mankind.

    The God of mankind.

    From the evil of the sneaky whisperer.

    Who whispers into the hearts of people.

    From among jinn and among people.”

    3
  • KRISTENDOM,  RELIGION,  THE ALTERNATIVE WORLD

    Kan muslimer feire Fastelavn?

    As salaam aleykom folkens ♡ Håper dere er tilfreds med deres mentale stat og velvære om dagen. Fastelavn har nå nylig vært i februar, sammens med både Valentinsdagen og morsdag. Denne gangen har jeg kun valgt å skrive om Fastelavn og dets opphav. Det er selvsagt mange som har vært borte i Fastelavensdagen, jeg mener alle har hørt navnet og konseptet med baking av boller etc.

    Men det er også såklart flere der ute som ikke har gått i dybden i det, som hverken veit helt hva konseptet og feiringen går ut på. Så kommer det alltid det medfølgende spørsmålet opp for oss muslimer. Kan vi eller burde vi ta del i å feire en kristen og hedensk feiring? For det er nettopp det det er, vel og merke.

    Og det er faktisk meget fint at nysgjerrige og sannhets søkende sjeler der ute prøver å finne svar på om det er ok å delta i ikke – muslimske feiringer, eller ikke – For å underkaste seg Allaah azzawajal, sette Hans Majestet foran sine egne verdslige ønsker, og for å elske og tilbe Han ♡ Det er EKTE kjærlighet, som in shaa Allaah også gir den BESTE belønningen i det hinsidige og fred i hjertet og sjel. Så, la oss undersøke det sammen noe nærmere, in shaa Allaah.

    Om innlegget

    Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ troen og konseptet Fastelavn i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡ Takk for forståelse!

    Hva er Fastelavn?

    Fastelavn kommer av nedertysk vastel – avent, som betyr «kvelden før fasten». Opprinnelig betegnet altså fastelavn kvelden før askeonsdag, som innledet den 40 dager langfasten i forkant av påsken. Etter hvert ble fastelavn en betegnelse for en periode på tre festdager som innledet fasten, nemlig fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag. Det er altså en 3 dagers kristen/ hedensk festival/ feiring før folket skal faste i en periode før påsken ankommer.

    Fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen i 40 dager (søndager ikke medregnet) (6½ uke) før påskedag. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen som nevnt blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag og tuventirsdag er inkludert i fastelavn. Enda senere ble fastelavn til én hel uke. Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig knyttet til den og er basert på kristne og hedenske ritualer før påsketiden. Den minner folk antitetisk om den kommende fastetid.

    I den norske kirkes katolske periode (før 1537) var det mange leveregler, ritualer og skikker knyttet til fastelavn og langfasten. Selv om fasten formelt ble avskaffet ved reformasjonen, eksisterer fortsatt en del benevnelser og skikker med tilknytning til fastelavn. Levende tradisjoner og feiringer går på servering av visse matretter som fastelavnsboller og feitetirsdagsmat. Norske Kvinners Sanitetsforening har siden 1946 solgt fastelavnsris til inntekt for egne formål. Bjørkeriset har lange historiske tradisjoner som trolig går tilbake til en hedensk fruktbarhetskultur.

    Fastelaven’s opprinnelse og historie

    Da kristendommen kom til Norge, var det for lengst bestemt at alle (med noen unntak) skulle faste i 40 dager i forkant av påsken. Første påskedag var første søndag etter fullmåne etter vårjevndøgn. Starten på fasten fant man ved å telle seg 40 dager tilbake uten å ta med søndagene (som ikke var fastedager). Da kom man frem til datoen for askeonsdag og fastelavnsdagene i forkant av fasten.

    Ettersom fasten før påske var både lang og streng (seksuell avholdenhet hørte også med), følte nok folk flest et visst behov for å slå seg løs før alvoret begynte. Fra mange land hører vi om forskjellige leker, spill og opptog som fant sted på denne tiden. Blant annet våpenleker, sverddans og utkledninger. Karneval var en del av festlighetene mange steder. Selve ordet karneval kommer visstnok fra det latinske carne vale som betyr «farvel kjøtt». I fasten var det også forbudt å spise kjøttmat.

    Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset. Man slo liv og fruktbarhet i både marka, dyr og kvinner som ikke hadde fått barn ennå med bjørkeris. Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål og å spenne nakne jomfruer foran plogen.

    Fastelavn var et symbol på kampen mellom sommer og vinter, hvor de mente at spirende kvister beseiret snø og istapper. Fra gammelt av ble det derfor brent bål på denne dagen, men i nordiske land har dette etter hvert blitt flyttet lenger frem mot våren.

    Det Islamske perspektivet

    Det at folk idag spiser fastelavnsboller og feirer Fastelavensdagen i skoletiden, hjemmet og i barnehagen er rester av den gamle kristne og hedenske skikken. Fastelavn er som nevnt, opprinnelig en hedensk vårfest og en fest for kristne som tror på at Jesus er Gud og Guds sønn.

    Vi som Muslimer veit godt at vi kun tror på at Allaah azzawajal er vår Skaper og den eneste Gud i vår eksistens. Vi tillegger aldri partnere hos Han ved å si at Han har en sønn eller lignende. Nettopp fordi det er å gjøre avgudsdyrkelse (Shirk), og det er noe vi aldri skal akseptere. Når denne verdslige festivalen/ festen Fastelavn opprinnelig har røtter ifra kristendommen, en hedensk historie og avgudsdyrkelse sier det seg selv at vi som Muslimer burde ta 110 % avstand ifra å feire dette. Its just not worth it ♡

    Så når meny.no tilføyer:

    «Selv om man opprinnelig skulle spise seg opp til fasten, er det fortsatt lov til å kose seg med noe ekstra godt denne dagen.«

    Om det så er kun å spise boller med krem på akkurat denne dagen, så burde vi bevisst unngå det for å ikke være en del av Fastelavn feiringen. Nettopp fordi denne hedenske feiringen er satt av på akkurat de og de dagene for å markere de for kristendommen og hedenske symboler. Fastelavn har ingen plass eller røtter ifra Islam, ikke i Quran’en hverken Sunnah. Vår kjære RasulAllah Saw har aldri feiret Fastelavensdagen og heller aldri anbefalt oss å feire det.

    Derimot har Allah azzawajal advart menneskeheten flere ganger om å ikke følge Satans vei. Allaah azzawajal elsker oss og ønsker å redde oss ifra evig helvete, så vi heller kan entre evig paradis, in shaa Allaah. Men, det krever underkastelse fra oss og våres verdslige ønsker ♡

    Så hvorfor feire det når det går imot Allaah azzawajal og våres perfekte og nydelige religion, Islam? ♡ Islam mangler ingenting, men det tomrommet du kanskje mangler inni hjertet ditt, vil du kun kunne fylle ved hjelp av å søke tilflukt og kjærlighet hos Allaah azzawajal. Ikke ved å feire ikke – muslimske feiringer. Det gir ikke noe rasjonell mening, det gir derimot en form av temporær falsk glede som opprinnelig er en Satansk felle for å misguide mennesker vekk fra Siratul Mustaqeem. Det er en deception, et (bedrag) fra Satan!

    Meny.no fortsetter med;

    «Og kostymer og ansiktsmaling er fremdeles populært hos barna, og pynting av fastelavnsris er fortsatt stas!»

    Skikken med fastelavnriset stammer fra den gamle tiden, hvor riset skulle vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet. Den siste kvelden skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar til å faste, og dermed kommer de ekstra mettende bollene inn, fylt med krem og bær. Jøss!

    Dette indikerer at Fastelavn fortsatt er en feiring som skjer i vår tid i 2021. Bjørkeriset har lange historiske tradisjoner som trolig går tilbake til en hedensk fruktbarhetskultur. Når denne feiringen av Fastelavensdagen også har røtter ifra overtroiske handlinger som det med å knytte ris med guddommelige og helbredende krefter, sier det seg selv at det er en total missledende vei ifra Satan. Vi muslimer bør aldri tro på noe form av overtro, hvor man tillegger attributter som kun tilhører Allaah SWT til noen andre. Det er kun Allaah SWT som tester oss både med positive og negative hendelser i livet vårt, og det er kun Hans Majestet som har makt over alt, og kan gi oss shifa (helbredelse).

    Altså, selvfølgelig har jeg 100 % medfølelse og forståelse for at det å generelt gi opp verdslige feiringer og festivaler som er en del av norsk kultur helt siden vi er født og lenge før det, kan gjøre vondt i hjertet. Virkelig, som jeg har sagt tidligere også, det var en tid før hvor jeg selv ikke var praktiserende omtrent, og selvfølgelig var alle disse ikke – muslimske feiringene rundt meg blant venner, bekjente og skoletiden. Jeg var omringet av det jeg også! Men Alhamdulillah Allaah azzawajal unlocked my heart og ga meg forståelse og hidayah for å klare skille mellom hva som er falskhet og sannhet ♡

    Bare ved å vite historikken for Fastelavn feiringen, den hedenske og kristne opprinnelsen og den overtroiske parten, gjør ihvertfall at jeg personlig får avmak av å feire noe som dette, selv i 2021. Så for min del hjelper det ikke om noen frister meg med noen kremete boller basert på at det er en feiring for at «våren er igang». No thank you, I have Allaah azzawajal, and thats all I need ♡ Thats all you need too, my friend!

    Vil du lære mer om andre emner innen den Alternative verden? Klikk på lenkene under

    CHAKRA HEALING

    YOGA ER SOL TILBEDELSE

    FATIMAS HÅND/ KHAMSA

    “BREATHING” – ANAPANASATI

    YOLO KONSEPTET

    HALLOWEEN

    VITENSKAP & ISLAM

    CRYSTAL HEALING

    Relevante kilder

    https://snl.no/fastelavn

    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Fastelavn

    https://meny.no/Tema/anledninger/fastelavn/hvorfor-feires-fastelavn/

    Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡

    4