• KRISTENDOM

    Kan muslimer feire jul og advent?

    As salaam aleykom og hallo der! ♡ Håper Allaah azzawajal er med dere og at dere føler dere godt tilfreds, in shaa Allaah. Yep, vi nærmer oss den såkalte julefeiringen med stormskritt. Hvor enn vi ser ute er det pyntet med glitrende julestjerner i vindus rutene hos folk. En hel rekke ulike fargekombinasjoner ser man lyse opp i plastikk dekorasjoner, hvor man ser figurer som julenissen, Rudolf, og annet som er ment til å være både feiring og underholdning for det menneskelige øyet.

    For ikke å snakke om julefeiring, adventstiden frem til da og juleshoppingen som blir delt med hele verden på sosiale medier. Det er ikke noe nytt så langt vi har levd, de samme gamle juletradisjonene ser vi alltid, til en viss grad om vi ønsker det eller ikke, dessverre. Man ser julepynt i butikkene, julemusikk man automatisk hører, julefilmer som popper opp på skjermen etc. Noen ting kan man kontrollere, andre ting ikke – F.eks det å avstå fra å se på julefilmer, ja der har man et valg.

    Det store spørsmålet som dukker opp hvert år er vel egentlig, er det lov å feire jul for oss muslimer? Altså, vi er jo født og oppvokst i Norge, og er tross alt norske. Hvorfor kan vi ikke feire jul som resten av verden gjør? Det er positivt at man i det hele tatt stiller det spørsmålet, enn å unnlate å tenke på det og bare følge crowden uten å tenke dypere.

    Det vil alltid være muslimer som er uenige i diskusjonen om at man kan feire jul eller ikke. Og det vil alltid være muslimer som kjøper seg juletre og julepynt, tenner lys for advent, lar barna sine gå i Lucia tog, sier til alle sine kjente og kjære «God jul og godt nyttår» og mener at det er greit å feire jul som muslim, så lenge det ikke feires på et religiøst grunnlag. Enhver muslim og ethvert menneske skal svare for seg selv i graven for sine gjerninger som er begått i dette verdslige liv.

    Den smarte intellektuelle personen vil da prøve å følge Allaah azzawajal og Islam til den beste grad man klarer, uten å kverulere. Og tilegne seg kunnskap om hva som er riktig og galt å praktisere i religionen vår. For livet handler om noe mye større enn dette temporære liv, det handler om å in shaa Allaah oppnå evig Jannah! 😍 Evig Paradis i det hinsidige, og da blir man selfølgelig satt på prøve her i dunya. Selv i 2020 går det ann å følge Quran’en og Sunnah, for nei, den går aldri ut på dato! ♡ Så la oss utforske litt sammen hva Jul egentlig er.

    Om innlegget

    Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ feiringen om Jule konseptet i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡ Takk for forståelse!

    Hva er jul i 2020?

    Jul i 2020 er ikke typisk veldig religiøst av seg, kan man vel si. Selv om julen opprinnelig har røtter ifra kristendommen og hedensk bakgrunn, er det flere og flere som velger å melde seg ut av kirken og forlater kristendommen – Som fortsatt feirer jul. Selv om tradisjonene gjennom tiden har forandret seg, så endrer ikke opphavet seg i grunn. I nå tid som vi veit, handler det aller mest om sosial hygge mellom familien og de nærmeste, julegave utveksling, pynting og dekorering av hus, juleverksted, den store julemiddagen etc. Det handler ikke så mye om Jesus (fred være med han) sin fødselsdag lenger, for å si det slik. Som det egentlig har vært basert på.

    Alt handler om temporær glede for å gjøre livet litt underholdende og mer prydet å leve. Vi er alltid generelt sett omringet av oppturer og nedturer gjennom livet. Typisk mennesket, prøver man å skape illusjoner i hverdagen sin som kan prøve å gi oss optimal indre sjelefred og hjertero via sosialisering og marerialisme. Så folk kan gjøre alt for å ikke kjenne på det dype sorte tomrommet i hjertet, ensomheten som banker på døra, selv om din nærmeste familie og venner er der. Om det så skal innebære å feire jul, som går imot Islam og Allaah SWT, så gjør folk det allikevel. Kun for å glemme verdens sanne ansikt i en aften, og for å kose seg litt ekstra.

    Da må vi ihvertfall ikke glemme alkohol inntaket, som er en del av norske tradisjoner og feiringer generelt sett. Også selfølgelig på julaften. Men, det finnes jo unntak, altså folk som er avholds, og feirer uten å drikke alkohol også. Fortsatt pinnekjøtt, julebrus og alkohol is on the menu. What else? En mann som kler seg ut som julenissen i en gyllen rød dress, som «liksom» skal ha sneket seg inn i huset via den trange peis pipen midt på natta. Med Rudolf sleden sin, «ventendes» utenfor. All den usannheten kun for å glede barna med falsk lykke. Ikke nok med det så blir julenissen ofte bedt av foreldrenes barn til å lyve til barna deres, om sin historie. Beklager å måtte si det, men det er lite positivt.

    Hvor foreldrene også er med på leken, juger og oppdikter en falsk historie til barna om at julenissen og Rudolf eksisterer. At julenissen reiser verden rundt og tildeler presanger til alle snille unger på julaften. Deretter blir det kalt for en hvit løgn, men nei du – En løgn en er løgn, og det er dårlig oppdragelse. Med andre ord, uskyldige barn blir inndirekte lært opp til at det er greit å lyve og oppdikte falske historier. For hva da? Jo, for å spre falsk glede og fortrenge realiteten. Yes da, Julaften.

    Hva er advent?

    Advent er tiden for å vente. Hva venter folk sånn på? Selvfølgelig på Jesus, men man skal vel ikke slå under bordet, at også troende venter på jobbfri og få utvekslet mer tid sammen med venner og familie. Det er likevel viktig at vi husker hva advent egentlig betyr for folk, utover det å tenne adventslys.

    Selve ordet advent kommer fra «Adventus Domini», som er latin og betyr Herrens komme. I denne tiden forbereder man seg til julen og feiringen av Jesu fødsel på jorden. Herrens komme vil i adventstiden inneholde tre aspekter. Den første er at Jesus blir født her på jorden, som barnet i krybben. Det andre er at han kommer i nærhet med den kristne kirken og de troendes hjerter. Til slutt handler det om hans retur til jorden ved jordens ende.

    Kirken har en egen kalender, som vi kaller det kirkeåret. Den har sin siste dag på første søndag i advent, som altså regnes som kirkelige nyttår. Kirkekalenderen løper altså fra advent til advent, og i løpet av denne tiden fortelles Jesu historie. Fra fødsel til død, slik den fortelles i Det Nye Testamentet. Siden første søndag i advent også er starten, på et nytt kirkeår, understreker det ikke bare forventningene til Jesu fødsel, men også hans død og oppstandelse, samt Den Hellige Ånds komme i pinsen.

    Alle kirkehøytider symboliseres med farger. Hver høytid og hver dag har sin farge. Dette kaller vi liturgiske farger. Advent symboliseres med fargen lilla. Lilla er symbolet for bot, anger, alvor og ånd. Fargen lilla er valgt til advent utfra at en skulle gjøre bot og faste i denne tiden. Sjel og kropp skulle forberedes til å ta imot julebudskapet. Unntaket fra fargevalget er første søndag i advent. Da benyttes hvit. Hvit er kirkens festfarge, og bruken første søndagen skal fargen legge tonen for gleden og forventningene. Gleden og forventningene som ligger i bunnen for alvor og bot de neste ukene fremover.

    Julens opprinnelse og historie

    Julen er den yngste av kirkens store fester. Den ble til på 300 – tallet i Roma der de kristne begynte å feire Jesu fødselsdag (se juleevangeliet) den 25. desember de første tiårene etter at kristendommen ble innført som religion i Romerriket.

    Dette er første gang nevnt i et dokument fra 336 etter vår tidsregning. De fleste kirkehistorikere regner med at den første gangen man feiret kristmesse, må ha vært en gang i løpet av de første to – tre tiårene av det fjerde århundret. Denne festen hadde ingen forankring i jødiske høytider, slik som påske og pinse. Før den 25. desember ble gjort til Jesu fødselsdag, feiret romerne denne dagen for sine solguder, blant dem den gamle guden Mithras «solens følgesvenn», Sol Invictus.

    Flere hundre år etter at kirken i Romerriket etablerte den kristne julefeiringen, fortsatte folk i Norden å feire sin midtvintersfest i begynnelsen av januar med gjestebud, bloting og rituell øldrikking til gudenes og forfedrenes ære. Kristningen av julefeiringen skjedde først og fremst gjennom de nye lovene som fulgte etter rikssamlingen og kirkens vekst i middelalderen.

    Håkon «den gode» påbød på 900 – tallet at landet skulle feire jul den 25. desember, samtidig med at den kristne høytiden ble feiret over hele Europa. Juletida ble regnet fra julaften 24. desember eller første juledag og til 6. januar eller 13. januar. Etter reformasjonen ble julefesten i all hovedsak værende som før, og ut fra de sparsommelige kildene og den senere tradisjonen, kan man se at ikke noe avgjørende nytt kom inn i julefeiringen før i siste halvdel av 1800 – tallet. I løpet av denne tiden var julefeiringen imidlertid blitt utvidet og forsterket med en rekke folkelige skikker og festinnslag som gjorde den til folks største årshøytid.

    Selve navnet jul stammer fra norrønt jólablót, eller jól (ord fra proto-germansk jehwlą/feiring) fra den hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Ordet jul forekommer også i andre germanske språk. Julemåned het på angelsaksisk gèola, på gammelengelsk guili, ifølge den engelske kirkelærde Beda rundt år 700, og på norrønt ýlir. Festen skulle, etter de norrøne kilder, holdes for et godt år, og man skulle drikke juleøl til gudenes minne. Etter innføringen av kristendommen i Norden ble julen en fest til minne om Kristi fødsel.

    Den første norrøne kilden som nevner noe om innholdet i en slik hedensk julefest er «Haraldskvadet» fra omtrent år 900 etter hirdskalden Torbjørn Hornklove. Her står det i strofe seks: «Ute [på havet] vil han [kongen] drikke jul.. og ta opp Freys lek». Hva som menes med Freys lek vet man ikke, men uttrykket «drikke jul» er synonymt med å feire jul, og skal ha vært et seremonielt drikkeoffer til de gamle gudene.

    Det er ikke mye vi vet om hva slags midtvintersfest og jul det var i Norge før kristendommen ble innført, men visse hovedtrekk er likevel kjent. Man mener at den begynte 13. januar med en feiring i hjemmet som strakk seg over flere dager. Deretter fortsatte den med kultiske handlinger som ofring av dyr, såkalt bloting. Et viktig innslag var også øldrikking til gudenes ære for å fremme årsvekst og fred. Noen forskere mener at festen hadde mange trekk som minner om forfedredyrking, og at man holdt den for de døde som på vinterens mørkeste tid vendte tilbake til sine gamle bosteder.

    Derfor har man helt opp til vår tid bevart skikken med å la lys brenne julenatten og la mat stå fremme. Sengene lot man stå tomme slik at de døde kunne bruke dem, og selv lå man på gulvet natten mellom julaften og juledagen. Den eldste norske julefeiringen blir også tolket som en avslutning på en festperiode med slakting og brygging. Julen ble en fest der symbolske handlinger, som å ligge i halm julenatten og å sette opp julenek, skulle øke mulighetene for gode avlinger i det kommende året.

    En del av skikkene fra denne gamle festen har levd videre med delvis nytt innhold innenfor rammen av den kristne julefeiringen, som for eksempel den rituelle øldrikkingen. Etter innføringen av kristendommen var det riktignok ikke lenger Odin og Tor man drakk for, men for Kristus og jomfru Maria.

    Det Islamske perspektivet

    All perfekt ros er til Allah SWT, verdens Herre. Jeg bevitner om at det ikke er noen som er verdig å tilbe, bortsett fra Allah SWT, og at Muhammad Saw er hans slave og sendebud ♡

    En muslim bør være takknemlig overfor Allah SWT for hans gavmildhet og velsignelser over ham, som også har ledet ham til den riktige veien. Så han/ hun bør fortsette å be Allah SWT om å gjøre ham/ henne standhaftig på denne veien som er velsignet for folk, og for å holde ham/ henne borte fra veien til de som fortjener hans sinne og de som er på villspor.

    Om du så tror det eller ei, så er det en realitet at de vantro ikke sparer noen form for anstrengelser for å trekke muslimene bort fra den rette veien og å kutte deres forhold til deres sanne religion. Det har skjedd gjennom all historisk tid, frem til idag.

    Vi muslimer, overfor alt, bør være stolte av vår religion som ble åpenbart for oss av Allah SWT og takknemlige for at Allah SWT har valgt oss for sin sanne religion.

    Ikke – muslimers feiringer som andre årtusen, 1. Juledag, Halloween, påskefeiring osv, er direkte sagt blant falskhet som en muslim burde avstå ifra å delta på. Mange Quran forskere som Ibn Seereen og Mujaahid tolker at de vantroens festivaler er falskhet.

    Det er viktig å vite at ved å delta på festivalene til ikke – muslimer er et slags samarbeid i å være ulydig imot Allah SWT.

    Quran 5:2

    Allah sier (oversettelse av betydning): {…Help you one another in Al-Birr and At-Taqwa (virtue, righteousness and piety); but do not help one another in sin and transgression….

    En person kom til Profeten Saw og sa: «I have taken a vow to sacrifice a camel at Buwaanah. The Prophet Saw asked: “Did the place contain any idol worshipped in pre – Islamic times? They (the people) said: “No”. He asked: “Was any pre – Islamic festival observed there?” They replied: “No”. The Prophet  said: “Fulfil your vow, for a vow to do an act of disobedience to Allah must not be fulfilled, neither must one do something over which a human being has no control.»

    The companion of the Prophet Abdullaah Ibn Amr Ibn al – ‘Aas, may Allah be pleased with him, said: «Whoever celebrates the Persian New Year’s Day or their carnival and imitates them till his death he will be resurrected with them on the Day of Judgment.»

    The Prophet Saw said: «Whoever imitates a nation is but one of them.» – Abu Daawood  

    Mange ganger har Allah SWT nevnt detaljene om Eesaa (Jesus) (fred være med han) sin fødsel, må Allah SWT opphøye sin omtale i Quranen, men Han nevnte aldri noe feiring som skulle gjøres ved denne anledningen. Derfor har hverken en muslim lov til å feire juledager, og det er heller ikke lov til å gratulere folk med det. En muslim skal kun feire sine islamske dager, som er selve Eid al Adha og Eid al Fitr, som skjer to ganger i løpet av året.

    Ingen muslimer har lov til å gratulere ikke – muslimer med festivalfeiringen deres. Imaam Ibn Al – Qayyim rapporterte at alle lærde var enige om at å gi hilsener til ikke – muslimer ved deres religiøse anledninger er forbudt. Han sa: «Når det gjelder å gratulere de vantro for deres ritualer, er det forbudt i henhold til samtykke fra alle lærde: å gratulere dem for deres høytider og deres faste ved å uttrykke gode ønsker: «God jul/ fest eller ha en flott feiring» … etc. Hvis muslimer som sier dette, ikke blir til en vantro selv, begår vedkommende i det minste en synd. Da dette er det samme som å gratulere folk for sin tro på treenigheten. Som er en større synd og mye mer mislikt av den allmektige Allah SWT, enn å gratulere en person for å drikke alkohol, eller å drepe en sjel eller begå hor eller ekteskapsbrudd … osv. ”

    Det er fordi man da er i nærheten av Shirk (avgudsdyrkelse). Men, det å faktisk uttrykke og bedømme at en annen muslim har gjort Shirk eller Kufr, er noe man generelt sett burde være veldig forsiktig med – I og med at det er en veldig alvorlig ting å si.

    På en måte, er det å gratulere ikke – muslimer for deres høytid synonymt med å godta deres ugjerninger og vantrohet mot Allah SWT. Finnes det noe større vantro og mistro enn å tildele en sønn til Allah SWT, eller å si at Eesaa (Jesus), er Allah SWT eller at Allah SWT er den tredje av tre «guder»? Så enhver muslim som gratulerer en person for en synd, en innovasjon eller en handling av vantrohet, har utsatt seg for hat og sinne fra den allmektige Allah SWT.

    Til slutt, hvis ikke – muslimer gratulerer oss for våres høytider, så gratulerer vi dem ikke tilbake for deres høytider, ettersom vi er på den sanne og rette vei, og de ikke er det.

    Quran 2:85

    Allah sier (oversettelse av betydning): And whoever seeks a religion other than Islam, it will never be accepted of him and in the Hereafter he will be one of the losers.

    Dette er en fatwa som jeg har oversatt til dere, og kilder finner dere under. Jeg vil bare meddele det at; selv om jeg som skribent skriver slike innlegg for Allah azzawajal og Dawah sin skyld, så skjønner jeg virkelig fra bunnen av hjertet mitt at det selvfølgelig gjør vondt å gi opp verdslige gleder for Allah SWT sin skyld. For livet er ikke annet enn en test, og meningen er å vinne evig Jannah, og redde sjelen sin fra helvete.

    Julen spesielt, er et veldig sårbart tema for mange, hvor flere av oss fortsatt har sterke minner og relasjoner for jule fortiden. Så det å rive seg løs ifra noe så kjært, er ikke lett for mange. Men, det er fortsatt 100 % mulig å gradvis reprogrammere mentaliteten sin til avkoble seg fra det. Jeg selv har hatt en skikkelig norsk barndom i mitt liv, hvor jeg kommer fra en familie som ikke var praktiserende, før i ettertid. Det var vår qadr (skjebne). Ja, når vi ikke visste bedre, når vi altså var komplett ignorante, hadde vi til og med juletre i vårt eget hjem og fikk julegaver osv, i en alder hvor jeg var 4 – 5 år.

    Jeg gikk til og med i Lucia tog i barnehagen! Jeg visste ikke hva Lucia var engang på den tiden, alt jeg visste var at jeg ville se ut som en prinsesse med en krone på hode, lol. Hvem har ikke vokst opp med det, liksom? Og det er heller ikke barnas feil. De fleste har det her i Norge, fordi på 80/90 tallet var ikke Islam i Norge like utbredt som det er idag. Men, det er noe helt annet når man er i en voksen alder, 16, 17, 18 år etc, og kan bruke intellektet sitt selv til å søke kunnskap og finne ut hva som er greit å praktisere og ikke. I tillegg har man blitt guidet til Siratul Mustaqeem, og er blitt praktiserende – Ja, da bør man ta klokere valg.

    Vi alle må gi opp et eller annet for å tjene Allaah azzawajal her i dunya. Noen må gi opp julefeiring, noen elsker musikk mer enn selve livet og må ofre det, andre må gi opp det med å spise ikke – halaal slaktet mat. Vi alle må ofre og gi opp noe konstant – Du er virkelig ikke aleine om å bli testet, vennen! ♡ Og den som er tålmodig og aksepterende har in shaa Allaah MYE belønning i vente i det hinsidige ♡ Put the reward on focus!

    RELEVANTE KILDER

    Fra Islamqa.com – Ruling on the muslims celebrating at the time of Christmas & decorating their homes…

    https://islamqa.info/en/answers/145950/ruling-on-the-muslims-celebrating-at-the-time-of-christmas-and-decorating-their-homes-with-balloons

    Fra Islamweb.net – Muslims celebrating Christmas

    https://www.islamweb.org/en/article/142147/muslims-celebrating-christmas

    Fra Islamqa.com – Ruling on having a Christmas tree without celebrating Christmas

    https://islamqa.info/en/answers/161539/ruling-on-having-a-christmas-tree-without-celebrating-christmas

    Fra Wikipedia – Jul

    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Jul

    Fra Snl.no – Jul

    https://snl.no/jul

    Fra Kristendommen.no – Advent

    https://www.kristendommen.no/advent/

    Fra Wikipedia – Julenissen

    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Julenissen

    Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡

    Unlock your heart ♡

    4
  • INSPIRASJON

    Lag din egen «perle silke» såpe

    Hallo søtinger ♡ Håper dere kreative om dagen. Det går vel litt opp og ned her hvor kreativ jeg selv er om dagen. Jeg skal få satt av en male dag her for meg selv, så snart de andre prosjektene bare roer seg litt ned først, in shaa Allaah. Det lengter sjelen min skikkelig etter!

    Hver gang jeg driver med kunst i hverdagen, tenker jeg alltid på en av mine beste venninner som er like aktiv på kunst fronten som meg, om ikke mer! En ting er å drive med kunst aleine, men det er dobbelt så kult og givende å gjøre det med folk som digger det selv ♡

    Isåfall, denne søte lille såpen er super enkel å mekke sammen! Såpen som blir to farget, eller flere farger om du ønsker – Er super sjarmerende å ha fremme om man f. eks venter gjester. Alt du trenger å gjøre er å fylle såpedispensoren med to forskjellig fargede såper.

    Du kan ta oppi 3 – 4 farger også, tenk deg, oransje, grønn, blå så rosa på toppen 😍 Regnbue såpe, eller Perle silke preg – Amazing! Jeg har brukt 3 forskjellige farge kombinasjoner her i min dispenser. Litt rester fra en rosa såpe som var ifra før, så litt hvit farget såpe og til slutt gjennomsiktig blå lavendel såpe. Det som også er kult er at de innimellom blander seg på forskjellig vis! Spørs helt på hvilke farge og type såpe man bruker. Loving it for sure.

    Føler seriøst det er en god stund siden jeg har tatt meg en frisk tur ut i marka, og man blir jo passe tett oppi hodet i disse tider ved å holde seg for mye inne pga Covid. Kjerpings på den fronten for min del. Så forhåpentligvis kommer jeg meg tidlig ut på tur i helgen, om jeg får tvingt meg selv ut i skævven, haha! Kose dere i helgen, og ta vare på hverandre! Klemmer ♡

    2
  • FEELDIA EVENTS

    FEELDIA – DUA TIME – 2

    God onsdag, mine kjære lesere ♡ Håper dere inderlig har stått opp med rett bein idag, hehe… Om ikke, no worries! For det er nemlig Feeldia – Dua time i dag! Det er noe å glede seg til det, no doubt about that. Akkurat nå sitter jeg her hjemme med nyvasket hår, med tankene mine overalt, og den rosa gule te koppen ved siden av meg, som jeg kjøpte fra Saudi A. Digger den!

    Jeg gikk for rød frukt te denne gangen, deilig. Jeg spiser sjeldent godteri, men skal innrømme at jeg elsker og savner det veeeldig. Jeg er litt redd for sukker på noe vis, for det kan gi meg uren hud. De som kan relatere seg til det, skjønner avstandsforholdet til sukker, haha. Så da unner jeg meg en søt tekopp istedet, for å få vekk søtsuget. Slenger med litt random Oslo bilder fra telefonen til dere! ♡

    Nå babler jeg litt om alt mulig her, plutselig, haha. Det får bare være, lol. La oss heller komme igang med Dua time, dere ♡ Som nevnt tidligere i forrige i «upcoming» innlegget så er Dua Dialog noe vi alltid burde ta oss tid til for å bygge en solid relasjon mellom deg og Allaah azzawajal. Som betyr at Dua burde in shaa Allaah praktiseres hver eneste dag, om man får det til. Men det er ikke alle som er helt der, ikke jeg heller for tiden. Innimellom kan det gå noen dager før man snakker med Allaah azzawajal igjen, og det er helt menneskelig og naturlig.

    Derfor håper jeg dere joiner Dua time idag med Feeldia Nettmagasin ♡ Eventet er selfølgelig et online event for deg selv, og kan gjøres når som helst iløpet av dagen. For meg setter jeg gjerne opp tid etter Isha, in shaa Allaah. Sett av 15 – 30 minutter, eller mer om du klarer til å connecte spirituelt med allmektige Allaah SWT ♡ Hva er vakrere og mer emosjonelt enn å være i dialog med sin aller beste venn? Allaah azzawajal er uten tvil, min aller beste venn for alltid! ♡ Enjoy the moment.

    0
  • NLP - GROWTH MINDSET

    Å BLI MENTAL TØFF – SESSION 9

    (Ps; Ser du ikke videoen, prøv å laste inn siden på nytt. IPhone kan ha litt problemer med det, dessverre)

    As salaam aleykom og hallo ♡ Mens kjedsomheten surrer oppi huet mitt, og jeg titter ut av det avlange vinduet vårt, og minnes repeterende om hvor kaldt det har blitt nå… Kan jeg ikke si at jeg gleder meg noe særlig til snøen begynner å dale ned. Gives me shivers, lol! Selv om jeg egentlig har mye å gjøre på prosjekt fronten, føles det ærlig ut som at livet har stoppet litt opp. Jeg prøver bare å fokusere mest mulig på jobb, Nettmagasinet, Coaching’en og det dagligdagse om dagen. Du veit, når man typisk sitter og venter på noe, da føles det som at tiden går en million ganger tregere, haha! På en måte er det noe jeg ser frem til i desember 2020. Samtidig som at desember er den måneden jeg syns er mest kjedeligst av alle måneder i hele året.

    Håper dere husker noe ifra session 8, om dere vil lese det på nytt for å henge litt mer med kan det gjøres her. Vi fortsetter med å titte på 1 nytt brukervennlig tiltak, som er mentale skills som kan være nyttefulle for psykisk helse. Om man lærer seg å bruke de over tid, in shaa Allaah.

    Always act as you are in total control

    Uansett hvor uheldig eller ulykkelig man føler seg, går det faktisk ann å endre på det. Litt og litt, sakte men sikkert. Det vil ta sin tid og dager, men det går automatisk fremover. Det handler om hvordan du velger å programmere hjernen din når du er i en stat av nøytralitet, fred eller når du er glad og positiv. For da tenker du mest sannsynlig en god del inn i fremtiden og rundt dine sosiale settinger. I det nuet, som vi blant annet er i akkurat nå må du og jeg innstille oss på at uavhengig av det negative utfallet, så skal vi finne en måte på å få kontrollen tilbake.

    Start med å tenke og si høyt for deg selv foran speilet, at du har kontroll. «Jeg har kontroll! Og ingen andre har kontroll over meg, bortsett allmektige Allaah SWT» ♡ For det må vi selvfølgelig ikke utelukke, Hans Majestet er den alt Dominerende. Men forutenom det, må vi aldri la noen andre kontrollere hjernen våres. Ikke minst, for at Satan eller en annen negativ faktor ikke skal bombadere hjernen våres med dårlig inspirasjon, er vi nødt til å prøve å ha så mest så mulig selvinnsikt i våres tankemønstre, handlinger og resultater.

    Når du er ute blant familie, venner, kollegaer, elever eller hvem nå enn du måtte befinne deg rundt – Vær deg selv på en naturlig og ekte måte, men vær deg selv med å eie kontroll over deg selv og ditt liv. Det er ikke noe behov for at folk som er rundt deg som bare er random folk, trenger å vite om ditt personlige ukontrollerte liv. For vi alle har den siden ved oss, men vi må lære oss å beherske kontroll på et holistisk vis, in shaa Allaah.

    Det gjør vi mye bedre ved å konstant tenke på hva slags resultater man ønsker for sin kommende tid. Da gjelder det å kombinere en positiv relasjon mellom nå tid hvor du jobber med deg selv, sammen med fremtiden som skal være utfallet av dine kontroll teknikker og handlinger i nåtid. For å ikke miste kontrollen i akheera, må du ha kontroll over dine gjerninger idag. Ikke vent eller belag deg på lykke, for det eksisterer ikke. Tenk heller at du selv har kontroll over din suksess og kontroll over dine feiltagelser. Det er da du kan prøve å forutse, redigere og implementere handlinger for deg selv og ditt liv.

    Ha en strålende start på uken, dere! ♡

    2
  • FEELDIA EVENTS,  VIDEO - THE ARMY OF SATAN

    Upcoming – Feeldia Dua time 2 & The army of Satan episode 9

    God fredag dere! ♡ Jeg har brukt denne uken til å slappe av, for det har jeg trengt. Jeg hadde booket meg en Spa time for noen uker siden, som jeg egentlig skulle ha dratt på igår. Eller, med andre ord en hudpleie time. Men, så ble jeg oppringt av hudpleie salongen hvor de dessverre måtte avlyse timen min pga sykdom og Covid. Så, ja sånn er livet om dagen, hehe. Da må man bare prøve å gjøre det beste ut av det, og finne andre ting man kan holde hjernen opptatt med.

    Damen fra klinikken sa de hadde fått beskjed om å stramme inn Covid tiltakene for de neste 14 dager. Som vil si at man ikke kan få behandling i ansiktet fordi man må bruke munnbind, etc. Da har jeg heller valgt å åpne opp en by bok på lese fronten! For det er en type terapi og relaxation moments for min del i hverdagen ♡ Oooh, gleder meg til å lese hva boken har å by på! Jeg skal komme mer tilbake angående hvilken bok det er, og om jeg kan anbefale den eller ei til dere.

    Åååh, fine dere! Det er goood stund siden vi har hatt Dua Dialog time med Feeldia Events! 😍 Det blir sååå godt for sjel, sinn og hjertet. Dua er noe vi som muslimer burde gjøre til vanlig i våres hverdag, når enn vi har mulighet. Som vi veit, vi har jo våres hektiske dager, hvor Dua generelt for enhver person innimellom kan gå i glemmeboken. Så da er det på tide med litt oppmuntring fra Feeldia Nettmagasin til å ta seg tid av sin dyrebare tid til å snakke med Allaah azzawajal.

    Om du ikke har vært med på Feeldia events før anbefaler Feeldia deg å lese gjennom denne POSTEN først ♡

    Så jeg håper du ønsker å bli med på dette online eventet for din egen skyld. For å komme nærmere Allaah azzawajal! ♡ Skriv ned datoen inn på telefon kalenderen din, for kommende onsdag 25. November in shaa Allaah. Eventet er som sagt et online event, og skjer der du befinner deg. Sett av 15 eller 30 minutter etter Isha bønn, til å komme i kontakt med Skaperen vår ♡ Snakk så mye du orker.

    Btw, jeg må beklage for å ha postet feil episode i forrige bloggpost for denne serien! Men, nå skal det in shaa Allaah være korrekt. Jeg skulle egentlig ha postet episode 8 sist gang, men postet istedet episode 7. Så se gjerne episode 8 her, om du gikk glipp av den ♡

    And yes dere, vi fortsetter med å titte på serien The army of Satan. Lets roll episode 9, in sha Allah ☆ 15 minutter med konsentrasjon!

    God helg – Kjærleik ♡

    2
  • VIDEO - TAFSEER OF SURAT AL FATIHA

    Diplom utdeling

    As salaam aleykom fineste dere ♡ Alhamdulillah, det regner om dagen, men livet smiler på en rar måte for det om. Håper du også har det bra hvor enn du måtte befinne deg. Yes da! Idag er det nemlig Diplom utdeling til alle dere som har deltatt og strevd for å få med dere enhver episode av online kurset Tafseer of Surat Al Fatiha av Shaykh Yasir Qadhi.

    Jeg regner med at de som har deltatt har gjort det for å tilbe og elske Allaah azzawajal, og for å søke kunnskap for Hans skyld. Dere skal vite at det er helt fantastisk gjort av dere! ♡ Godt jobbet, virkelig! 😍 In shaa Allaah vil dere bli belønnet for enhver intensjon dere har gjort. Og for ethvert minutt du har ofret for å ta deg tid til å se alle episodene serien har å tilby. Allahumma barik ♡ Gi deg selv en god klapp på skulderen, med en dæsj ydmykhet – Det fortjener du!

    Om du ønsker, for all del gå å kjøp deg en presang for å glede deg selv over å ha fullført et amazing mål i livet ditt. Honestly, knowledge is priceless! ♡ Kunnskap er noe av det beste som eksisterer på jord. Spesielt når man har en growth mindset mentality, det blir nyttig til enhver sammenheng. Og det er som å finne gull! Det å gå i dybden av Surat Al Fatiha og dens Tafseer er den beste følelsen ever, trust me! Det er noe enhver muslim burde ha på gjøremål listen sin.

    Jeg tror jeg in shaa Allaah har bestemt meg for hva neste kurs skal være! Omg, im sooo exited girls 😍 Gled dere, for det blir bra. Altså, vi er i midten av november nå, og jeg har liksom tenkt litt sånn frem og tilbake angående når vi skal starte med det kurset. Men, jeg tror at jeg vil starte opp med det in shaa Allaah i januar 2021. En heftig kickstart på nyåret – Prepare your mind for it! ♡ Når det nærmer seg vil jeg komme tilbake til mer nøyaktig info ang hvilket kurs det er, og oppstart. Snakkes ♡

    2
  • ISLAM

    Det å tørre å åpne Quranen

    As salaam aleykom og hallo vakringer ♡ Håper dere fortsatt har klart å holde humøret oppe i disse dager. Jeg skjønner at det er vanskelig og utfordrende, absolutt! Selvfølgelig skal det innimellom være lov til å føle seg utmattet, og sliten av Covid situasjonen. Både på det psykiske og på det fysiske planet, like I totally get it. Det er slitsomt å måtte bruke munnbind i hele dag, iallefall om man må ut å jobbe i en 8 timers jobb. Så all credit til alle som står på og holder på ♡ Dere er fliiiinke, ma shaa Allaah! Dont give up!

    Det som virkelig letter hverdagen min er å åpne Quranen og lese den ♡ Både på arabisk og oversettelsen, da får sjelen min den beste næringen ever! Om sinnet, hjertet og kroppen din sliter med angst, uro, ubehag eller frykt. Ærlig, det finnes ikke noe bedre medisin enn å lese Quranen. Fordi det faktisk er noe som FUNKER, imot setning til alt annet! Tror du meg ikke? Hehe, test det ut selv da vettu.

    Noen muslimer har faktisk vært muslimer i hele sitt liv, men de har dessverre aldri turt eller tenkt seg frem til å faktisk åpne og lese boken på et språk de forstår best. Tanken om å sette seg ned og ta seg tid av sin fritid til å lese den side for side, er det ikke mange som gjør. Når jeg selv ble praktiserende muslim for en del år tilbake, var det å lese oversettelsen av Quranen noe av det viktigste for meg å gjøre. For å i det hele tatt forstå hva min egen religion er, og vite nøyaktig hva Allaah azzawajal har sagt til menneskeheten, ord for ord. Det blei Alhamdulillah en viktig og avgjørende faktor for min del.

    Om du som er født muslim eller er ikke – muslim, enda ikke har turt å åpne Quranen, frykt ikke! Du har Alhamdulillah fortsatt tid til å lese den, så les den før du dør, in shaa Allaah. Og vi veit ikke når vi dør, det er akkurat det, vennen ♡ So make your move NOW, in shaa Allaah. Hvis du synes det er greit å lese den online, kan du fint lese den her på Feeldia også. Eller om du ønsker den i bok form i en engelsk utgave, just message me her

    I noen tilfeller finnes det også folk som forstår arabisk godt og leser Quranen på arabisk, som er deres morsmål. Men som fortsatt føler at Quranen ikke når deres hjerter til den beste grad. Det kan være pga flere ulike grunner man føler det slik. Det samme er det f.eks med meg, jeg personlig får ikke noe tilknytning til Quranen om jeg leser den på norsk oversettelse. Jeg må lese den på engelsk, da treffer det hjerte mitt en million ganger bedre – Alhamdulillah! Om man er født araber og har det problemet, anbefaler jeg heller å prøve å lese Quranen på engelsk, in shaa Allaah. Kanskje det treffer hjerte ditt bedre. Prøv… Ha en flott start på uken, snuppiser! ♡

    1
  • BEAUTY

    Den beste leppeskrubben

    As salaam aleykom og hallo fineste skapninger ♡ Håper dere har det fint om dagen. Ærlig, så har det blitt lite by turer på meg i det siste, nettopp fordi vi er i andre runde av Covid. Kjeeedelig, yep det er det, dessverre! Nå gjelder det virkelig å prøve å ta det mest mulig på alvor, og respektere tiltakene med påbud om munnbind overalt. Så vi sammen med Allaah azzawajal sin vilje, in shaa Allaah kan bekjempe smitten. Hans Majestet er med oss, dere! ♡ Vi sammen må bare fortsette å reise våres hender i dua. Det er den mektigste ressursen vi har, for sure!

    Før i tiden var jeg virkelig på leit etter den ideelle leppe skrubben. Etter å ha prøvd ut en del forskjellig er det en ting jeg alltid bruker, uansett hva. Selvfølgelig er det gøy med diverse økologiske leppe skrubber fra butikken også! Men hvis du vil ha noe som gir naturlig og vedvarende resultat, burde du prøve dette. Det jeg bruker er rett og slett en tannbørste! Etter jeg har pusset tenner, bruker jeg en annen tannbørste og skrubber over leppene, både morgen og kveld. Det får av alt av skit, og fjerner døde hudceller.

    Det er helt genialt! ♡ Ikke bruk den samme tannbørsten du bruker til å pusse tennene med, det er ikke helt hygienisk sett bra, nei. Kjøp deg en separat tannbørste, kun til å bruke som leppeskrubb. Det har jeg gjort, om jeg husker riktig, så tror jeg at jeg kjøpte min ifra Coop. Kjøp gjerne de som er laget av treverk, istedenfor plastikk. Mye bedre for miljøet, in shaa Allaah ♡ God helg, love!

    4
  • INSPIRASJON

    Toalett tips

    Hallo nydelige dere ♡ Når jeg har entret inn i folks hus i mitt liv, har det vært enkelte tilfeller hvor jeg har savnet et par ting. Det er ting som jeg selv ville ha vært mer forberedt på, så gjester hadde følt seg mer velkomne i mitt hjem. Så her får du et par tips ♡

    Ha alltid nok såpe i såpedispenseroen! Det burde man som vert ha tenkt igjennom, og fyllt på om det er nødvendig, før gjesten tenker på det.

    Nå i disse Covid times, er det spesielt viktig å vaske hendene sine grundig etter man har vært ute og skal entre inn i et hus. Spør gjesten på ei trivelig måte om vedkommende kan vaske hendene sine, før man gjør noe som helst annet.

    Pass på at du alltid har ny vaskede håndklær til bruk for gjesten, lett tilgjengelig. Som gjest kan det føles ekkelt ut å ta i et vått og brukt håndkle når du skal vaske hendene på badet. Jeg liker å bruke sånne små håndklær, hvor du f.eks tar frem 5 stk, ruller dem sammen, og legger de pent på et fat eller i ei kurv, i nærheten av vasken. Super bra hygienisk sett.

    Tenn gjerne noen levende lys i forkant for å ordne en koselig vibe for hverandre! Det påvirker humøret positivt virkelig for den som setter pris på lys! Ikke glem å tenne et lys på badet også, gjerne et duftlys der. Det vil få gjesten til å føle seg mer avslappet.

    Sjekk alltid at du har nok doruller lett tilgjengelig fremme på badet. Så gjesten slipper å rope ut døra, om det er tomt. Det kan kanskje være litt flaut for vedkommende. Så slipper du også at gjesten kanskje har vært nede i private skuffer og skap, på jakt etter en ny dorull, lol.

    Sist, men ikke minst! Renslighet er en viktig faktor i Islam. Så husk alltid å ha ei liten vannkanne tilgjengelig til underlivs vask.

    Ha en fortsatt fin onsdag, dere! Ikke la den nye bølgen av Covid ta knekken på dere. Sammen skal vi klare å holde ut, med Allaah azzawajal sin hjelp, in shaa Allaah ♡ Patience and dua dialog is key!

    3
  • VIDEO - TAFSEER OF SURAT AL FATIHA

    TAFSEER OF SURAT AL FATIHA – EPISODE 19

    Da er vi igang med episode 19 alt! ☆ Som er siste episode av hele kurset! Håper dere henger med i kurset her. Om dere ikke så episode 18 sist, kan dere se den her

    Tips:

    Om du har hektiske dager og ikke klarer å ha optimal konsentrasjon, kan man også dele opp videon. Hvor du først ser 10 minutter av episoden, og fortsetter med resterende 10 minutter på et annet tidspunkt iløpet av dagen, in sha Allah. Noter gjerne kurset inn på telefon kalenderen din som en reminder for hver tirsdag, så du ikke glemmer det.

    Husk notatboken og pen, om du vil! And the coffee or tea is a must! 😄 ☕

    Listen, learn, enjoy! 💜 🍂 Knowledge is power!

    Video 13 min – Tafseer Surat Al Fatiha part 19 – A final recap and summary – Yasir Qadhi

    1
  • NLP - GROWTH MINDSET

    Å BLI MENTAL TØFF – SESSION 8

    (Ps; Ser du ikke videoen, prøv å laste inn siden på nytt. IPhone kan ha litt problemer med det, dessverre)

    As salaam aleykom og heii gorgeous souls ♡ Håper alltid dere har det fint og at helgen har vært til nytte for dere. Jeg har endelig fått vært hos frisøren og kuret håret for å få det litt friskere, og det har vært utrolig deilig. Litt hverdags luksus må man jo ha. Alhamdulillah.

    Håper dere husker noe ifra session 7, om dere vil lese det på nytt for å henge litt mer med kan det gjøres her. Vi fortsetter med å titte på 1 nytt brukervennlig tiltak, som er mentale skills som kan være nyttefulle for psykisk helse. Om man lærer seg å bruke de over tid, in shaa Allaah.

    Suksessfulle folk prioriterer ikke mellom mye

    Det finnes to forskjellige type mennesker. Den ene er nemlig den som konstant fortsetter å prioritere feil i sin hverdag, mens den andre velger å prioritere mer riktig. Den førstnevnte setter sine følelser før alt annet og handler utifra impulsivitet. Det kan være at man har flere mål i livet sitt. La oss si at vedkommende har rundt 10 mål i første omgang. Mål nr. 1 er det største og viktigste målet du ønsker å oppnå, som f.eks er det å få satt opp din egen nettbutikk fra bunnen av.

    Tro meg, det krever utrolig mye arbeid, tålmodighet, kunnskap, struktur, strategisk tenkning etc for å få på plass en nettside eller nettbutikk, om man selv har null anelse om hvordan man i det hele tatt gjør det. Med andre ord det er tøft arbeid på den mentale fronten, og man trenger mest sannsynlig hjelp fra en expert.

    Under der igjen har du 9 andre litt mindre krevende mål. Hvor vi sier at mål nr. 2 er å lære seg å male lette malerier, for det er en hobby du ønsker å forbedre deg på. Mens mål nr. 3 er å jogge utendørs 2 dager i uken, 30 minutter hver gang. Mål nr 4. er å begynne å game’e litt Xbox igjen i hverdagen fordi man har overarbeidet seg, og trenger å utvikle litt mer fritid for seg selv. For det er også viktig å slappe av for å få styrke nok til å fortsette med hardt arbeid. Det må være en balanse, in shaa Allaah.

    Saken er at man begynner å spille spillet Halo igjen, og det er årevis siden du har spilt spillet. Du kjenner på entusiasmen ved å løfte opp spillkonsollen, og ved å se spill karakterene igjen på den store skjermen gjør at du blir super gira og avhengig av å spille igjen. For nå har du plutselig spilt i 5 timer hver dag i en hel måned. Det er mange som kan bli avhengige av å spille for jo det er absolutt gøy, og utrolig givende å spille, men også tidkrevende.

    Dette eksempelet viser en typisk holdning og en karakter av en person som ikke har klart å fokusere, ei heller prioritere tiden riktig. Planen var jo utgangspunktet å kun sette av 2 timer til spilling én dag i uken. Man ble fristet for det temporære og man feilet. Nettopp fordi det emosjonelle har tatt over viktigere og større mål. Den som prokrastinerer og drøyer viktigere oppnåelser, vil ikke oppnå sine største mål.

    Mens den andre og bedre arten er den personen som uavhengig av følelser klarer å prioritere tiden riktig. Denne personen har de samme målene, men vedkommende er mye mer fokusert på å oppnå positive vedvarende resultater. Det ved å konstant legge fokuset på mål nr. 1 som er å få på plass en nettbutikk iløpet av 3 måneder, in shaa Allaah. Vedkommende setter de temporære gledene lavt nede på prioriterings listen sin, det fordi man ønsker en bedre og større glede i enden.

    Man lærer seg å overse hindringer som dukker opp på veien, og gir dem lite verdi. Når man er streng med prioriteringene sine, blir man også mindre usikker. Man er med på å oppbygge mer selvsikkerhet og selvtilliten øker. Man har satt som mål at man kun skal spille i 2 timer én dag i uken, da følger man opp det uten å nøle.

    Man gjør fysiske tiltak for å faktisk klare å følge det opp. Sett på en alarm på telefonen som teller ned 2 timer, så det ringer når du har spilt spillet i nøyaktig 2 timer. Deretter stopper man og saver spillet, og rydder bort spillkonsollen. Man konsekvent fortsetter å gjøre hva man har bestemt er mest viktig å gjøre. Nettopp å fokusere og fullføre mål nr. 1 in shaa Allaah ♡

    2
  • INSPIRASJON

    Rosegold reflex

    SubhanAllah, nå om dagen har magrib tiden begynt å slå inn tidligere og tidligere. Som betyr at det jammen meg blir fort mørkt ute! Det er ganske uvant egentlig… Dere som fikk med dere solnedgangen igår i Oslo området, altså.. Det var helt amaziiiing! ♡ Allahuakbar.

    Jeg har ikke shoppet på lenge føler jeg. Det er fordi jeg bevisst gikk inn for å spare en god del dette året her, Alhamdulillah. Like greit siden det har vært restriksjoner av alt mulig denne perioden.

    Det er en viktig ting jeg prøver å ta tak i hvert år! Altså, når jeg kjører bil og det er mørkt ute, det siste jeg har lyst til å støte på er folk som går kledd i totalt sorte plagg, uten refleks. Åååh, beklager å måtte si det men det er fryktelig irriterende og utrolig farlig for både den gående og kjørende. Jeg har Alhamdulillah godt syn, men virkelig, det er så fort gjort å handle feil i sekundet det gjelder.

    Så derfor oppfordrer Feeldia deg til å bruke refleks! ♡ Både for din egen sikkerhet og for å ta hensyn til den som kjører bil. Så jeg kjøpte meg blant annet en gull genser, og en rosegold reflex! Exiting, haha! Jeg er enig i at back in the days, kunne det være litt vanskelig å finne elegante og fine reflexer, but thats not the case today. Denne kjøpte jeg ifra Morris og merket er Firefly. Loving it, you guys ♡

    Døk før ha ei flotters helg, folkens

    3
  • FOODILICIOUS

    The raspberry yoghurt bowl

    Hei snuppiser! ♡ Seriøst, i skrivende stund sitter jeg og titter ned på de opprevna hvite tøflusene mine. Herregud.. De er så søte, ser ut som at man får sånne isbjørn føtter av dem! Men, uff de er blitt litt stakkarslige, haha. Jeg bare må bruke tøfler når jeg er hjemme, ihvertfall i vinter tida. For det blir kaldt på føttene mine! Det er bare sååå virkelig på tide å kaste de og kjøpe nye. Disse har jeg vel klart å holde i god stand rundt 2 – 3 år nå, tipper jeg. Ikke verst!

    Men nå har den ene revna sånn skikkelig fatalt foran, at jeg noen ganger holder på å tryne her hjemme. Jeg er ikke sånn type person som bare kjøper masse ting i hytt og pine. Med andre ord, jeg kjøper ikke 10 forskjellige tøfler, eller 10 forskjellig fondations bare fordi jeg må ha dem, lol. Nei, jeg kjøper mer ting når de går i stykker eller blir oppbrukt. Samtidig som at man selvfølgelig kan unne seg et nytt par, om man finner noe som er unikt! Ofcourse er det lov! ♡

    Anyway, denne gode yoghurt bowl’en er et skikkelig digg måltid! Både som frokost og lunch, men hos meg ble det gårsdagens kveldsmat ♡ And its just so super easy to make! Ta nok med havregryn og bær om du vil mette magen.

    2 Yoghurt – Velg den smaken du liker best, jeg brukte vanilje og mango smak

    3 never havregryn

    Ferske bringebær

    En neve økologiske solsikkekjerner

    Rosa konditor farge – Om du vil

    «Melis kuler» – Aner dessverre ikke det ekte navnet på dem, enda!

    Ha en strålende onsdag!

    4
  • VIDEO - TAFSEER OF SURAT AL FATIHA

    TAFSEER OF SURAT AL FATIHA – EPISODE 18

    Da er vi igang med episode 18 alt! ☆ Håper dere henger med i kurset her. Om dere ikke så episode 17 sist, kan dere se den HER. Så fortsetter vi med episode 19 neste tirsdag, in sha Allah ♡

    Tips:

    Om du har hektiske dager og ikke klarer å ha optimal konsentrasjon, kan man også dele opp videon. Hvor du først ser 10 minutter av episoden, og fortsetter med resterende 10 minutter på et annet tidspunkt iløpet av dagen, in sha Allah. Noter gjerne kurset inn på telefon kalenderen din som en reminder for hver tirsdag, så du ikke glemmer det.

    Husk notatboken og pen, om du vil! And the coffee or tea is a must! 😊 💖 

    Listen, learn, enjoy! 🐼 📝 Knowledge is power!

    Video 17 min – Tafseer Surat Al Fatiha part 18 – Ghayri Almaghdoobi Aalayhim Waladdalleen  – Yasir Qadhi

    2
  • KRISTENDOM,  THE ALTERNATIVE WORLD

    Kan muslimer bli med på julebord?

    As salaam aleykom og hallo der ♡ Selv om det har blitt en del nye tiltak og innstramminger nå den siste tiden, håper jeg dere har hatt det bra for det. For livet skal vi klare å leve, in shaa Allaah ♡ Både på godt og vondt.

    Skal vi leve det så dypt at vi som Muslimer bør delta på ikke – muslimske feiringer, skikker og tradisjoner som egentlig strider imot Islam og Allaah azzawajal? Selv om du kanskje ikke lurer på det lenger, er spørsmål som dette noe mange lurer på hvert eneste år. Tro det eller ei.

    Hvert år ser vi flere poster på sosiale medier om muslimer som snakker om dette konseptet om julebord. Folk spør etter inspirasjon og anbefalinger for diverse spisesteder, event planlegging etc. Mens andre muslimer sitter bak skjermen sin og synes det er merkelig at enkelte muslimer i det hele tatt kan delta på en kristen tradisjon og en julefest.

    Muslimer som deltar på slikt har ofte «rettferdigjørende» unnskyldninger og holdninger for seg selv som – «Ja, men det er så stort press ifra jobben, så jeg vil jo ikke skuffe kollegaene mine, eller sjefen… Så jeg bare må dra». Eller, «Selv om folk der på festen kommer til å drikke alkohol, så betyr ikke det at jeg kommer til å gjøre det! Besides, det er jo bare én dag i året det skjer».

    Kjenner du deg igjen, kanskje? Hvor du føler at hjertet ditt blir dratt imellom to verdener, hvor du hverken har lyst til å skuffe Allaah SWT, ei heller skuffe deg selv og dine folk rundt deg? Jeg veit det er vanskelig, og at man kan ha et psykisk press rundt seg, for en så alminnelig ting som det å gå på Julebord – Jeg føler med deg, virkelig! For jeg forstår at det kan være vanskelig å måtte velge mellom Deen eller Dunya. Because its a choice you kind of have to make. Gjerne kontakt meg om du trenger noen å prate med, im here for you ♡

    Om innlegget

    Dette innlegget er rettet mot selve praksisen/ feiringen om Julebord konseptet i seg selv og dens lære, og ikke imot en enkelt persons aktivitet og intensjon. For det er kun Allaah SWT som kan vite nøyaktig hva ens intensjon er – Ikke jeg. Jeg vil heller ikke si at enkelt individer har gjort avgudsdyrkelse (Shirk), for det overlater jeg til Allaah azzawajal å bedømme. Det ansvaret fraskriver jeg meg, for det å dømme en enkelt persons handling basert på Shirk eller Kufr, er ikke en rett jeg ønsker å ta for meg ♡

    Hva er julebord i 2020?

    Julebord er en fest, et selskap eller restaurantbesøk i tiden før jul i desember og tildels november der det blir servert tradisjonell julemat og oftest alkoholholdige drikkevarer, ofte i form av en buffet. Julebord arrangeres av etater, firmaer, organisasjoner og andre for de ansatte eller medlemmene. Eller i private arrangementer innenfor en sosial omkrets, f.eks. mellom venner og bekjente. Opprinnelig er julebord noe som hører til selve julen, det vil si perioden fra 1. juledag og utover.

    Mange julebord er preget av store mengder mat og drikke, både tradisjonelle og nye, varme og kalde retter. Det er ofte også livlig festing og show arrangert, med mikset kjønn tilstede med både menn og kvinner. Selskapet kan være et viktig sosialt møtepunkt for arbeidskolleger. Julebordene er en populær tradisjon som skaper høysesong for restaurantbransjen, drosjenæringen og fergerederiene Fjord Line, Stena Line, DFDS og Color Line i disse månedene.

    Som oftest på julebord er det mye sosial hygge, en kveld full av latter, fysiske klemmer og det er inntak av mye alkohol. Det er glitrende og lettkledde kvinner tilstede som enten er brisne eller fulle, og menn som tilsvarer det samme. Det med forskjellige intensjoner for kvelden! Folka er klare til å flørte utenfor ekteskap, i håp om å få seg et ligg iløpet av natten. Eller bare å kose seg i sammenkomsten og det kvelden har å by på.

    Praksisen og eventet julebord handler ikke så mye om kristendommen eller jul lenger i vår tid. Dekorasjoner, klærne og viben, ja det er selvfølgelig nok jule inspirert. Hovedsakelig handler det kun om alkohol og fest, temporær glede, å gjøre Allaah SWT misfornøyd og opptjene for seg selv dårligere gjerninger for sin akheera. Selvfølgelig skal man ikke dra absolutt alle under samme teppe, og si at alle har dårlige intensjoner. For det har ikke alle, nei. Men vi alle veit realiteten av det som skjer på slike fester i prinsippet, whether you like it or not.

    Julebord’s opprinnelse og historie

    Skikken med julebord oppstod i middelalderen. I eldre tradisjon var julebord navn på det bordet som stod dekket i alle fall julenatten, noen steder hele julen. På bordet skulle det brenne lys hele julenatten. Julebordet ble dekket juledags morgen eller julaften. På Julenatten trodde man at familiens døde kom på besøk, så det var vanlig å lage et eget julebord til de døde, eller la julematen stå igjen på bordet til natten, slik at de bare kunne forsyne seg.

    Det var og vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg. Også pleide folk å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen. Julebordet kunne også ha en magisk betydning ved at man sikret seg neste års tilgang på mat, via at mennesker praktiserte overtro.

    Det er likevel tvilsomt om dette viser at det er en ubrutt tradisjonslinje som strekker seg tilbake til det magiske innholdet ved det hedenske blotet ved juletider. Blotet var en rituell fest med magisk innhold for å fremme årsvekst og fred.

    Forløperen til det moderne julebordet dukker opp i tiden rundt forrige århundreskifte, med fremveksten av turisme og servicenæring. I byenes øvre middelklasse var det mange som begynte å reise bort i julen, og både turisthoteller og restauranter i byene tilbød etter hvert egne julemenyer. Denne formen for julebord spredde seg gradvis fra den øvre middelklassen til resten av befolkningen, og fra byene ut på landet.

    Julebord slik vi kjenner det i dag er en skikk som har blomstret opp i etterkrigstidens velstandssamfunn. På 1960 – tallet ble julebord en betegnelse på en stående buffet med kalde og varme tradisjonelle juleretter. Svinekjøtt er en hovedingrediens i norsk julemat, og tradisjonelt har julebordet vært pyntet med et grisehode med eple i munnen som midtoppsats. Men det inneholder også gjerne regionale juleretter som pinnekjøtt, lam, rakefisk og lutefisk.

    Det Islamske perspektivet

    Det er ikke tillatt for en muslim å delta på religiøse festivaler blant ikke – muslimer på noen som helst måte. Å gjøre det er en alvorlig stor synd, fordi ved å gjøre det hjelper han/ henne og oppmuntrer andre til å tildele partnere til Allah SWT, måtte Han bli opphøyet, og vedkommende som er med på feiringen uttrykker godkjenning av det. Enten om det blir gjort på en direkte eller inndirekte måte, blir uansett resultatet at man engasjerer seg i noe Allaah SWT sterkt missliker.

    Derfor er det heller ikke tillatt for muslimen å gratulere den vantro i anledning for disse festivalene eller å gi folk presanger ved slike anledninger. Denne feiringen (den årlige julemiddagen/ julebordet) blir arrangert av de som også organiserer navnet på deres religiøse festival (jul). I prinsippet, perioden for julefeiring blant dem, er ikke bare en dag. Snarere er det et antall dager som begynner på julaften (24. desember) til 6. januar, dvs. tretten dager.

    En av ritualene som blir observert på denne dagen, er å spise en middag som de kaller «julemiddag» og deler presanger. Dermed blir det mer sannsynlig at handlingene og ritualene skal beskrives som en religiøs feiring eller i det minste en slags vanlig feiring av en religiøs grunn, eller knyttet til det. Dette er det som gjør det forbudt for muslimen å delta i det eller å gratulere de som feirer det.

    Det er også sterkt misslikt og forbudt for troende muslimer å delta i feiringer der det blir servert alkohol, hvor det er fri miksing mellom kvinner og menn. Fordi det fører kun til immoralitet og dårlig akhlaq (oppførsel). Om det så er et julebord kun for menn uten kvinner tilstede, eller motsatt, er det fortsatt forbudt å delta på det. Det med tanke på at det i prinsippet er en religiøs feiring med kristent opphav, og det med oftest inntak av alkohol under aftenen. Som Allaah SWT har gjort forbudt for mennesket – Fordi Hans Majestet ønsker oss noe mye bedre enn det ♡

    Når det er vanlig praksis for de ansatte i selskapet å delta på julebord, eller hvis du blir invitert til det direkte, så prøv å unnskylde deg bort og bruk de triksene du kan for å unngå å bli med i feiringen. Det er kun til fordel for deg selv og din sjel! ♡ Du vil også in shaa Allaah bli belønnet stort for at du valgte å avstå fra feiringen for å tilbe og elske Allaah azzawajal ♡

    Det er faktisk mange respektable selskaper som respekterer de ansattes religiøse følelser! Så hvis du forklarer at du har en religiøs unnskyldning som gjør at du ikke ønsker å delta i denne feiringen, vil respektable selskaper som dette forstå det og respektere den ansattes følelser. Det er egentlig så simpelt som å si det rett ut «beklager, men jeg deltar ikke på julebord fordi jeg er opptatt, eller har andre planer». Det er mye lettere å avvise det enn hva du tror, sånn egentlig! ♡

    Relevante kilder

    Fra Islamqa.com – His company has an annual dinner that they call the Christmas dinner

    https://islamqa.info/en/answers/145986/his-company-has-an-annual-dinner-that-they-call-the-christmas-dinner

    Fra Wikipedia – Julebord

    https://no.m.wikipedia.org/wiki/Julebord

    Fra Snl.no – Julebord

    https://snl.no/julebord

    Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡

    5