• RELIGION,  THE ALTERNATIVE WORLD

    Vitenskap og Islam

    Hallo vakre skapninger ♡ Håper dere har noen spennende dager i vente med tanke på ny sesong, in shaa Allaah. Dette med vitenskap dere, det er det faktisk ikke alle som vet hva er og hva det konkret innebærer. Selv om de fleste lærer om det på ungdomsskolen, vidergående skole etc, er det ikke alle som henger med i timene. Fordi vi er opptatt av ulike ting og ikke alle fag interesserer hver enkelt person. Og typisk sett, man lærer, så glemmer man.

    Men vi alle har fortsatt hørt ordet vitenskap utallige ganger og de fleste kan kanskje tenke seg til hva det er, uten å vite nøyaktig hva det er. Men nøyaktighet er bedre enn å bare anta ting i livet. Og man er aldri for gammel til å lære, ei heller dum om man ikke vet hva vitenskap er. Man er derimot smart om man er villig til å fortsette å lære for selv utviklingens skyld.

    Jeg har snakket med flere muslimer og ikke – muslimer som er veldig engasjert i vitenskap, hvor dem inspireres mye av det. Vitenskap har i noen tilfeller positive sider ved seg, vel og merke.

    Hva er vitenskap?

    Ordet vitenskap gir trolig mange forskjellige assosiasjoner som en tjukk lærebok, hvite lab – frakker og mikroskoper, en astronom som ser gjennom et teleskop, en forsker i regnskogen, Einsteins likninger tegnet på en tavle, og lanseringen av romfergen. Alle bildene gjenspeiler noe av vitenskapens aspekt, men ingen av dem gir et fullt bilde fordi vitenskapen har så mange aspekter.

    Vitenskap er både en kropp av kunnskap og en prosess. I skolen kan vitenskapen til og med virke som en samling av isolerte og statiske fakta oppført i en lærebok, men det er bare en liten del av historien. Vitenskap er også en oppdagelsesprosess som gjør at vi kan knytte isolerte fakta til sammenhengende og omfattende forståelser av den naturlige verden.

    Vitenskapen er spennende! Vitenskap er en måte å oppdage hva som er i universet og hvordan disse tingene fungerer i dag, hvordan de virket i fortiden, og hvordan de kan virke i fremtiden. Forskere er motivert av spenningen ved å se eller finne ut noe som ingen har funnet ut før. Vitenskap er nyttig, kraftig og pålitelig – Til en viss grad. Det kan brukes til å utvikle ny teknologi, behandle sykdommer, og håndtere mange andre typer problemer. Det kan også brukes på nyttefulle måter for å finne meningen med livet.

    Vitenskapen pågår alltid og fortsetter å utvide vår kunnskap om universet, og det fører til nye spørsmål for fremtidig etterforskning og mysterier. Vitenskapen vil pågå, fordi vitenskap er en global menneskelig innsats. Folk over hele verden deltar i vitenskapelige prosesser. Og det kan du også.

    Vitenskap har formet mye av verden til slik den er i dag – men ikke alt for det om. Mye rundt deg er nok “formet” av vitenskap, mest nærliggende å nevne da er kanskje mobilen din, som er stappfull av teknologi og vitenskap. Et annet eksempel er bilen, som mennesker ikke kunne ha laget uten vitenskap. Det nærmeste man kommer en bil uten vitenskap, kan man kanskje si er en hest, og det sier litt om hvor omfattende vitenskapen er. Så at vitenskapen er rundt oss og vi drar nytte av den er det ingen tvil om. Vi må bare bruke den på riktig måte og ikke misbruke den, da kan det blir farlig.

    Vitenskap er systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning. For eksempel sier vi at noe er vitenskap hvis det følger visse kriterier for god forskning. Vitenskap kan også betegne et fagområde som er gjenstand for slik undersøkelse eller forskning. For eksempel omtaler vi fagområdet som studerer naturen på en vitenskapelig måte, for naturvitenskap.

    Vitenskapen stiller krav om fullt tilstrekkelig bevis for eller begrunnelse av de påstandene som fremsettes. Ordet vitenskap brukes både om selve forskningsvirksomheten og om de systematisk ordnede resultatene som fremkommer. Man skiller blant annet mellom empirisk vitenskap, som for eksempel fysikk og psykologi, og formalvitenskap, som for eksempel matematikk. Videre skiller man mellom natur vitenskap, samfunnsvitenskap, og humaniora.

    Vitenskap er å frembringe ny kunnskap og systematisere den gjennom å utvikle teorier og modeller som kan trenge bak virkelighetens overflate. Så snart en problemstilling er klart formulert og metoder utarbeidet, forlater spørsmålet filosofien og blir en del av vitenskapen. Vitenskap er med andre ord en naturlig forlengelse og konkretisering av filosofien. Mens filosofien grunnleggende opererer kritisk, dreier vitenskap seg om å dokumentere bevis. Filosofiens oppgave blir da å foreta kritiske undersøkelser av de prinsippene som anvendes både i vitenskapen og dagliglivet.

    Vitenskap bygger på etterprøvbare forskningsresultater som er samlet inn med bruk av vitenskaplige metoder. Begrepene forskning og vitenskap henger dermed sammen. Mens forskning er å identifisere enheter, definere variabler, lete etter sammenhenger og forsøke å forstå om en variabel er årsak til en annen, er vitenskapens mål;

    Å forklare hvilke strukturer og prosesser som skapte forskningsresultatet og komme frem til etterprøvbar innsikt som kan brukes til å forstå andre fenomen som ikke ble direkte berørt av forskningsresultatene. Vitenskap er en metode for fremskaffelse av objektiv kunnskap som er fremskaffet ved hjelp av vitenskapelig metode.

    Does the Quran contradict science?

    På en måte så har religion og vitenskap alltid blitt ansett for å være tvillingsøstre av Islam, og i dag på en tid da vitenskapen har tatt store fremskritt, fortsetter de fortsatt å være assosiert. Videre brukes visse vitenskapelige data for bedre forståelse av Quran teksten. I dette århundret har vitenskapelige funn gitt et negativt slag for religiøs tro for mange. Men det er nettopp i lys av slike vitenskapelige oppdagelser at det kan gjøres en objektiv undersøkelse av den Islamske åpenbaringen, som fremhever den overnaturlige karakteren til den åpenbaringen.

    Etter en ti – årig studie henvendte den berømte franske legen Maurice Bucaille seg til det franske akademiet for medisin i 1976, og ga uttrykk for fullstendig enighet i Quranen og funnene i moderne vitenskap. Han presenterte sin studie om visse uttalelser i Quranen om fysiologi og reproduksjon. Hans grunn til å gjøre det var at: «Vår kunnskap om disse fagdisipliner er slik at det er umulig å forklare hvordan en tekst produsert på Quranens tid kunne ha inneholdt ideer som bare har blitt oppdaget i moderne tid».

    Tiår senere, bemerket embryolog og ekspert, Keith L. Moore, etter å ha blitt presentert uttalelsene i Quranen angående stadiene av dannelsen av embryoet – fra blanding av de mannlige og kvinnelige kjønnsceller til embryoets fulle utvikling bemerket: «Det har vært en glede for meg å bidra til å avklare uttalelser i Quranen om menneskelig utvikling. Det er klart for meg at disse uttalelsene må ha kommet til Muhammed Saw fra Gud fordi nesten all denne kunnskapen ikke ble oppdaget før mange århundrer senere.»

    Professor Moore presenterte sine funn for forskere på flere konferanser. Flere kanadiske tidsskrifter publiserte mange av Moores uttalelser, og i tillegg presenterte han tre TV – programmer der han fremhevet den moderne vitenskapens kompatibilitet med det som er blitt avslørt i Quranen for 1400 år siden. Derfor ble han spurt: «Betyr dette at du tror at Quranen er Guds ord?» som han svarte: «Jeg finner ingen problemer med å godta dette.»

    Faktisk var professor Moore så overrasket over nøyaktigheten av beskrivelsene og terminologien som ble brukt for de forskjellige stadiene av embryoets utvikling, at han modifiserte sin egen lærebok om emnet. Han brukte alle relevante Quran passasjer (vers) og autentiske uttalelser fra profeten Muhammad Saw i sin bok, The Developing Human: Clinically Oriented Embryology with Islamic Additions, utgitt av WB Saunders i 1987 og en standard universitets lærebok i USA. Boken inneholder nå skriftsteder fra Quranen og Hadeeth (bekreftede uttalelser fra profeten Muhammad Saw) for hvert trinn i utviklingen, og professor Moore har også vedtatt klassifiseringen som er brukt i de to over nevnte kildene.

    Tenk også på uttalelsen fra Tejatet Tejasen (professor ved instituttet for anatomi, fakultet for medisin, Chiang Mei University, Thailand) etter sin studie om Quranens passasjer (vers) som omhandler embryologi: «Fra studiene mine og det jeg har lært på denne konferansen, tror jeg at alt som er registrert i Quranen for 1400 år siden, må være sant. Det kan bevises på vitenskapelig vis. «

    Tenk også på uttalelsen fra E. Marshal Johnson (professor og styreleder, institutt for anatomi, Daniel Bough Institute, Thomas Jefferson University, Philadelphia, USA) da han ble klar over slike uttalelser i Quranen og undersøkte dem: «Quranen beskriver ikke bare utviklingen av ytre form, men understreker også de indre stadiene – stadiene inne i embryoet til dets opprettelse og utvikling, med vekt på store begivenheter anerkjent av moderne vitenskap. Hvis jeg skulle ha gått tilbake i tid, og ha den kunnskapen jeg har idag, og å beskrive det jeg så, kunne jeg ikke beskrive de tingene som ble beskrevet tidligere. Jeg ser ingen bevis for å avkrefte konseptet om at denne personen Muhammed Saw måtte utvikle denne informasjonen fra et sted. Så jeg ser ingenting i konflikt med konseptet at guddommelig inngripen var involvert. «

    Tenk også på uttalelsen fra T.V.N. Persaud (professor og sjef, institutt for anatomi, fakultet for medisin og odontologi, University of Manitoba, Canada): «Muhammad Saw var en veldig vanlig mann. Han kunne ikke lese, visste ikke hvordan han skulle skrive, faktisk var han en analfabet. Vi snakker om 1400 år siden, du har noen analfabeter som kommer med dype uttalelser som er utrolig nøyaktige, av vitenskapelig art. Jeg personlig kan ikke se hvordan dette kan være bare en sjanse, det er også mange nøyaktigheter, og som Dr. Moore har jeg ingen problemer med å forene at dette er en guddommelig inspirasjon eller åpenbaring som førte ham til disse uttalelsene. «

    Dette er bare noen få av mange sitater fra det vitenskapelige samfunnet om Quranens natur og opprinnelse. Quranen snakker faktisk ikke bare om embryologi, men om hundrevis av andre fenomener – inkludert at jorden og solen er runde, roterer rundt sin egen akse og følger sine egne baner; universets opprinnelse og dannelse; de to typer hav mellom hvor det er en barriere; fjellets rolle i å stabilisere jordskorpen; utvidelsen av universet; den nøyaktige naturen til vannsyklusen; endringen i atmosfæretrykk i høye høyder; kjønnet på bien som er ansvarlig for å produsere honning (hun); stjernene forbruker seg selv ved forbrenning av gassene sine, og dette er kilden til deres lys og mange flere.

    Quranen og Sunnah (autentiske ord fra profeten Muhammad Saw) kommer med uttalelser om bokstavelig talt hundrevis av fenomener, og inviterer samtidig åpenlyst intelligente mennesker til å verifisere dem. Hvis noen fra det vitenskapelige samfunnet skulle komme med hundrevis av nye påstander om Muhammed Saw sin spesialitet og ringe alle kollegene for å bevise ham feil, ville han uten tvil ha fått problemer.

    Likevel vil man bli overrasket over å høre at nettopp en slik vitenskapelig tilnærming er befalt i Quranen med sikte på å fastslå dens sannferdighet. Allah sier i Quranen (oversettelse av betydning): «Reflekterer de ikke over Quranen, eller er det låser på deres hjerter.» – Quran 47:24

    Og (oversettelse av betydning): «Reflekterer de ikke over Quranen. Hvis det hadde vært fra noen annet enn Allah, ville de ha funnet mye motsigelse i den.» – Quran 4:82

    VIDEO 6 MINUTTER – THE MEANING OF LIFE | MUSLIM SPOKEN WORD

    Derfor er ikke Islamsk religiøs tro basert på blind aksept, slik mange har generalisert i alle andre religioner, og dermed falskt tilskrevet Quranen og Islam. Dette bruddet mellom vitenskap og religion skjedde i Europa i løpet av de siste 300 – 400 årene, da vitenskapelig fremgang og dens funn ble sett på som anti – religiøst, fortalerne ble latterliggjort og ofte forvist og torturert.

    Det Islamske samfunnet har aldri hatt den opplevelsen. Det er sant at innenfor det akademiske samfunnet er synet hos folk forskjellig, og dermed er det mulig at noen mennesker ikke er i stand til å få vite sannheten i Islam, og derfor kan de akseptere den blindt. Men de har muligheten til å spørre de lærde, de som er i posisjon til å ta en slik dom. Det er fra prinsippene om visdom og rettferdighet at «når du ikke vet» ikke døm deg selv, men snarere rådfør deg med en som er i posisjon til å gjøre det.

    RELEVANTE KILDER:

    Fra Islamweb.net – Does the Quran contradict science?

    https://www.islamweb.net/emainpage/printarticle.php?id=109367&lang=E

    Fra Store Norske leksikon – Vitenskap

    https://snl.no/vitenskap

    Fra Estudie.no – Vitenskap

    https://estudie.no/hva-er-vitenskap/

    Håper dere synes noe av dette var interessant og lærerikt, in sha Allah. Måtte Allaah azzawajal belønne dere masse for å ta dere tid til å lese innleggene hos Feeldia Nettmagasin, ameen! ♡

    3