• HELSE & SYKDOMSLÆRE

    Hjerte og karsykdommer

    As salaam aleykom! ♡ God mandag, folkens! Håper dere har hatt en strålende helg. Jeg derimot har sovet en del og brukt tiden på å rydde og vaske godt her hjemme! Det er så sykt deilig når alt bare føles så rent og pent, og er støvfritt – Love it!

    Det er ikke alle som tenker på det, men jeg tenker ofte på at jeg ikke har lyst til å gå rundt i huset og puste inn mye støv. For det er helsemessig ikke positivt i det lengre løp. Så jeg synes jeg burde være enda flinkere til å tørke av støv etc sånn i mellom, frem til den «store rengjøringings dagen». Men anyway…

    Innenfor helse og sykdomslære fortsetter vi med å prate om hjerte og karsykdommer. Det er ofte vi ikke tenker så langt som at man med årene (kan) bli syk og bli rammet for mer seriøse sykdommer. Det er noe en frisk person vanligvis ikke tenker på, for det er ikke en del av hverdagen å være syk for vedkommende.

    Med mindre man f.eks har kroniske sykdommer som ofte er auto – immune sykdommer som kan pådra seg flere auto – immune sykdommer gjennom årene. Men altså, det er igrunn Allaah azzawajal som bestemmer om man skal bli rammet av noe som helst eller ikke. Dette er lettere sagt enn gjort, men jeg sier det allikevel – Aldri ta sorg på forskudd, fordi Allaah SWT kontrollerer fremtiden! Måtte Allaah azzawajal beskytte hver og en av oss, ameen ♡

    Hva dreier hjerte og karsykdommer seg om?

    Sykdommer i hjertet og blodårene vil kunne føre til at tilførselen av oksygen og næringsstoffer til cellene reduseres eller stopper opp.

    Hjerte og karsykdommer omfatter en hel rekke forskjellige sykdommer som arter seg gjerne på ulike måter. Blant de hyppigste finner vi sykdom i kransarteriene som leder blod til selve hjertemuskelen. Hjerteinfarkt er en slik sykdom. Hjerneslag og blodpropper andre steder i kroppen er også alvorlige sykdommer.

    Hjerte og karsykdommene skyldes at det dannes belegg på innsiden av blodårene som gjør dem trangere. Aterosklerose heter dette. Etterhvert når blodårene blir trangere, blir blodgjennomstrømningen hemmet. Deretter vil cellene få dårligere tilførsel av oksygen og næringsstoffer.

    Det hender at noen ganger så løsner biter av belegget i åren og da følger med i blodstrømmen. Når blodet fordeles til tynnere årer i kapillærene, kan denne biten tette åren helt. Da har vi en blodpropp! Cellene som skulle fått blod fra akkurat denne kapillæråren, vil da dø dersom blodforsyningen ikke blir gjenopprettet.

    Utviklingen av alvorlig hjerte og karsykdom henger sammen med høyt blodtrykk og høyt innhold av fettstoffet kolesterol i blodet. Om man tar en legeundersøkelse som avdekker disse symptomene, vil man mest sannsynlig få beskjed om å være på vakt. Vi må huske at livsstil og kosthold har stor påvirkning på blodtrykk og kolesterolnivå. Derfor er endringer i levesett et viktig forebyggende tiltak.

    Risikofaktorer

    En person som har nære slektninger med hjerte og karsykdommer, eller vet at nære slektninger har forhøyet kolesterol, bør søke råd hos legen sin. For hjerte og karsykdommer kan faktisk være arvelig. Også om man har Diabetes eller høyt blodtrykk kan det være lurt å få legen sin til å kontrollere kolesterolnivået og måle blodtrykk.

    Som vi vet, har måten vi lever livet på mye å si! Det er en rekke ulike ting som kan gi økt risiko for å utvikle hjerte og karsykdommer. Da har vi noen viktige faktorer ved livsstilen vår:

    Man burde i første omgang tenke på forebyggende egenbehandling, som man kan ha med seg i bakhodet. Fordi man selv kan påvirke risikoen for å utvikle hjerte og karsykdommer. Det er i noen tilfeller det trengs behandling med medikamenter i tillegg, men det er noe man diskuterer med legen.

    Håper dere synes det er noe lærerikt og interessant å lese om forskjellige sykdommer! For det er noe vi absolutt trenger mer kunnskap om. Så vi kan ta vare på vår egen helse og livskvalitet, og vite til en viss grad hvordan andre rundt oss opplever en annerledes hverdag enn oss selv.

    Jeg synes alltid det har vært kjempe spennende å lese om sykdommer, behandlings metoder, og medikamenter. Kroppens anatomi kan også være spennende, spesielt sentralnervesystemet’s anatomi! Så det ser jeg frem til å skrive om i fremtiden, in sha Allah ♡ Btw, eventet Feeldia – Gift someone day er nå på onsdag, in sha Allah. Om du ikke har fått med deg konseptet, kan du lese mer om det her

    4