• HELSE & SYKDOMSLÆRE

    Livsstils sykdommer

    As salaam aleykom, idag skinner solen og det er godt og varmt. Deilig med sommer altså! Livsstilsykdommer, yes det har vi dessverre mye av rundt omkring oss. Det er mange som er syke, og til og med kronisk syke for livet ut, og mange er så velsignet at dem ikke er syke i det hele tatt – men alhamdulillah for alt.

    Nå om dagen hører man jo om «Corona» her og «Corona» der! Nesten så jeg er litt glad for at jeg ikke er i Norge før øyeblikket, fordi det føles ut som at folk har fått helt ekstrem angst for å bli smittet av viruset. Jeg aner ikke om viruset har kommet seg til Dubai, men jeg tror det har det – Allahualeem. Kanskje det bare har seg slik at jeg fortsatt er såpass automatisk i ferie modus, så skremselen har bare ikke gått inn på meg på noe vis, enda. Det er for så vidt bra i utgangspunktet, for jeg har litt type sånn innstilling om at «hvorfor over bekymre seg så lenge man ikke er blitt rammet. NÅR man blir rammet, ja DA kan vi bekymre oss og søke hjelp, in sha Allah.»

    Men i mellomtiden, jeg gidder rett og slett ikke å bry meg så mye om det. For jeg har alltid vært sånn super hygienisk av meg på generell basis i livet. Det å passe på at jeg vasker hender ofte, også når jeg er ute og får mulighet, er viktig for meg. Jeg liker egentlig ikke å ta på andre ting som folk har tatt på, som f.eks inne på bussen når man må holde seg fast til den greia i taket for å ikke miste balansen, eller på knapper etc. Fordi jeg alltid har tatt hygiene og deres forhåndsregler på alvor – langt før miss Corona kom.

    Livsstilssykdommer kan enkelt defineres som enhver sykdom som har sammenheng med hvordan en person lever. Her er noen kjennetegn for livsstilssykdommer: Dette er sykdommer som trenger lang tid for å utvikle seg, og når sykdommen er etablert, er det vanskelig å helbrede den, desverre. For å se på den positive siden, så er dette samtidig sykdommer som vi i høy grad kan forebygge eller forsinke gjennom å endre livsstilen våres.

    Vet dere, de viktigste tiltakene er faktisk veldig åpenbare. Noen av tingene man kan gjøre er å spise mindre og sunnere mat. For det er flere som kan ha en tendens til å små spise sånn konstant innimellom. Fordi man føler seg sulten, da kan man prøve å erstatte småspising med å drikke mer vann, så man kan føle seg litt mettere. Kroppen er ofte dehydrert uansett, så det er bare bra å drikke mye! Vi må bli mer fysisk aktive, det må vi ikke ta lett på. Det å sette av tid til 2 – 3 treningsøkter i uken, som er litt hardere enn bare litt mosjon gjennom dagen, om det så er på 20 – 30 minutter for hver økt, det er en GOD start! Slutte å røyke selvfølgelig, (om) man har det problemet, for som vi vet, det gir også dårlig ånde og dårlig kroppslukt. Vi må også begrense forurensningen og prøve å forbedre miljøforholdene i samfunnet, på arbeidsplassene og i hjemmet våres, in sha Allah ♡

    Kanskje er økt fysisk aktivitet noe av det aller viktigste tiltaket mot livsstilssykdommer. Altså, den moderne sivilisasjonen har ført til at dagens mennesker bruker kroppen vesentlig mye mindre enn før. Vi er blitt late, passiviserte og inaktive, dessverre! Mye takket være datamaskiner og bruk av Internett, faktisk – Så blir man mye sittende og låst fast til et sted, uten å tenke over det. Eller om man ikke er helt der hvor man setter av faste treningsøkter, er det uansett bra med regelmessig mosjon og bruk av kroppen i 30 – 60 minutter per dag – det styrker kroppen og forbruker kalorier. Nå er det mer snakk om det å bare være aktiv ved å bevege kroppen og gå rundt. På den måten begrenser vi også risikoen for overvekt, diabetes, hjertekarsykdommer og benskjørhet.

    Det som har skjedd i løpet av de siste 50 årene er at vi har imidlertid endret våre matvaner slik at det meste vi i dag spiser er raskt stekt mat, mettet fett, raffinert mat, med høyt sukkerinnhold og mindre frukt og grønnsaker. Dette har ført til at en typisk kost idag består av ca. 30% karbohydrater, 10 – 12% protein, 40% fett og 20% sukker. This is not good, folkens.

    Det viser seg at et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og fisk kan være med på å forebygge en rekke sykdommer som f.eks type 2 diabetes, hjerte – og karsykdommer, kreft og osteoporose. So, lets aim at this, in sha Allah ♡

    LETS STAY HEALTHY, SO WE STAY HAPPY, IN SHA ALLAH ♡

    6